Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jurečka se obul do šéfa pracáku kvůli zpožděným dávkám: Není dost aktivní. Přijde vyhazov?

Autor: ČTK - 
7. prosince 2022
19:01

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) není spokojen s prací šéfa Úřadu práce ČR Viktora Najmona. Generální ředitel podle něj není dost aktivní při organizaci úřadu, který čelí náporu žádostí. Jurečka to novinářům řekl v reakci na dnešní jednání sněmovního sociálního výboru, jenž oba vyzval, aby okamžitě řešili zpožďování dávek a zajistili jejich rychlé vyplácení. Najmonovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Jurečka řekl, že s Najmonem o potřebě změn opakovaně v posledních měsících vede debaty a vyzývá ho k větší aktivitě. Uvedl také, že se nespokojenost projeví v hodnocení generálního ředitele podle služebního zákona.

„Rozhodně spokojen nejsem, kroky nejsou činěny nejen v posledních měsících, ale dlouhodobě,“ uvedl Jurečka na adresu vedení Úřadu práce ČR. Na dotaz, zda z toho vyvodí personální důsledky, řekl, že je limitován služebním zákonem. Později dodal, že jeho názor se projeví v pravidelném služebním hodnocení generálního ředitele.

Podle členů sněmovního výboru je situace v úřadech neutěšená. Ostře ji na zasedání kritizovali opoziční zákonodárci z ANO a SPD. Poukazovali na stížnosti klientů na dlouhé vyřizování a čekání na dávky. Podle vedení úřadu i ministerstva výrazně přibylo žádostí i poskytovaných podpor. K řešení má přispět nové pracoviště v Libereckém kraji či pracovníci na dohodu.

Podle Najmona tyto úřady loni v říjnu vyplácely 1,43 milionu příspěvků a podpor. Letos v říjnu jich bylo 1,75 milionu. Z toho přes 182 500 tvoří nově zavedené dávky. V pobočkách úřadu v zemi je zhruba 11 500 míst. Část z nich zůstává dlouhodobě neobsazená. Odbory si stěžují na přetížení pracovníků a nízké výdělky, žádají zvýšení platů. Jurečka dnes zopakoval, že je připraven udělat maximum věcí, které souvisejí s odměňováním, systemizací a personálním posilováním úřadů. „Musí ale ta aktivita a především aplikace těch konkrétních řešení vyjít ze strany vedení úřadu,“ konstatoval. Dodal, že není generální ředitel a nemá některé kompetence.

O situaci v úřadech práce a případném posunu chce sněmovní výbor jednat znovu na svém zasedání v únoru. Požaduje, aby se dostavila i Jurečkova politická náměstkyně Kateřina Sadílková, která má problematiku pracovních úřadů na starosti. Někteří členové výboru se podivovali nad tím, že se dnes na jednání výboru nedostavila a neodpovídala na dotazy.

Video  Tisková konference po jednání vlády (9. 11. 2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

LuCo ( 12. prosince 2022 19:57 )

Hanáky mám všechny rád!! Ale s jednou vyjímkou, toho co si klepe na výše umístěné foto ukazovákem do prázdné palice!!!

Jirik-ta ( 10. prosince 2022 17:57 )

Růžolící selátko. Vypadá že je dobře nakrmen.

jajas ( 8. prosince 2022 07:49 )

A k tomu jsi došel jak, ty rozumbrado?

jajas ( 7. prosince 2022 20:08 )

Otylý prasečkách netuší, co se děje "v podzámčí".....a když zjistí, že něco nefunguje, jak si to vymysleli, tak je naštvaný.....fakt síla! Pokud toho šéfa vyhodí, měli by lidé vyhodit jeho, protože s celou tou komedií, co tady vláda hraje, lidé také spokojeni nejsou! Tak co s tím?

jajas ( 7. prosince 2022 20:05 )

Jeden z mnoha případů, jak ten spolek, co to tady "vede" netuší, co se "venku" děje. Oni budou vymýšlet krávoviny, vysílat signály, přesvědčovat lidi, ať se nestydí si požádat o dávky, protože jsou součástí toho jejich "deštníku proti drahotě", a když už lidé neví kudy kam a podají ty žádosti o dávku, tak pokud je dostanou, tak to trvá mnohdy i 3-4 měsíce....Oni fakt netuší, jaká je praxe, ale stále budou vykřikovat, jak je to vše jedno­duché­..po­žádej­te a "stát" vám vyplatí...ví prdlačku, jak to skutečně (ne)funguje.... Mám kámoše, jeho manželka shodou okolností pracuje na dávkách a protože je tam těch ženských málo, její šichty jsou od šesti do šesti denně, kámoš říkal, že nic jiného nestíhá, příjde z práce domů, nají se a valí spát...a ráno na šest zase do práce. Nové pracovnice nechtějí příjmout, protože jakože slíbili snižování úředníků. Takže to dopadá tak, že máme sice spoustu poskoků, tajemníků, sekretářek, poradců, ale těch co skutečně potřebujeme je citelně málo. Ale hlavně...lidi, žádejte o dávky, my vám je rádi vyplatíme....Vláda úplně na prd! Na velký PRD!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa