Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jourová má nového šéfa kabinetu. Historicky poprvé jej povede Čech. Bude jím Daniel Braun

Autor: ČTK, for, swp - 
1. prosince 2022
19:21

Novým šéfem kabinetu místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové se dnes stal Daniel Braun, dosavadní „dvojka“ v jejím týmu. Úředník se zkušenostmi z českých ministerstev je prvním Čechem, který se dostal do čela kabinetu některého ze členů exekutivy Evropské unie. Za svou první velkou výzvu považuje přípravu pravidel na ochranu demokracie před skrytým vlivem ze zahraničí, sdělil ČTK.

„Je to pro mě samozřejmě ocenění, ale zejména závazek dělat Čechům dobré jméno a přispět tak k ještě významnějšímu působení Čechů v unijních institucích,“ uvedl Braun. Jourová má v týmu několik českých občanů, například v kabinetu místopředsedy komise Franse Timmermanse působí Lukáš Víšek. Šéfem celého týmu, pracujícího na přípravě budoucích evropských norem, však zatím nikdo z České republiky nebyl.

Braun je v kabinetu Jourové od začátku jejího působení v komisi roku 2014. Dosud měl na starosti zejména oblast boje s dezinformacemi včetně jednání se zástupci velkých internetových firem.

Podle Jourové nyní povede jejím jménem jednání v rámci komise a bude s ostatními vedoucími kabinetů předjednávat všechny návrhy směřující ke schválení na kolegiu komisařů. Nejen z jejího portfolia, ale i ze všech dalších oblastí.

„Vzhledem k jeho zkušenostem a diplomatickým schopnostem bude pan Braun také mým propojením do Česka,“ řekla ČTK Jourová. Braun před svým odchodem do Bruselu působil mimo jiné ve funkci náměstka na ministerstvu pro místní rozvoj, odkud si jej budoucí česká eurokomisařka vybrala do unijní exekutivy.

Ve své nové pozici nahradil dosavadní šéfku kabinetu Jourové, Němku Renate Nikolayovou. Ta se ode dneška přesunula na pozici zástupkyně šéfa Generálního ředitelství komise pro komunikační sítě, obsah a technologie (DG CONNECT).

Video  Epicentrum - Veronika Vrecionová a Dita Charanzová  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 7. prosince 2022 18:40 )

Duchovní svět ji bude těžko zajímat.Ale možná,že právě naopak,dřív dojde k poznání,že peníze jí nezachrání,že je to všechno hloupost,čemu se lidé podřizují. .Ale jinak,já osobně neříkám nic.

pindal ( 7. prosince 2022 18:31 )

No pokud má půl mega měsíčně.tak o čem s ní hovořit?

nespokojeny ( 2. prosince 2022 20:47 )

Žádná diskuse. Paní Jourová evidentně nikoho nezajímá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa