Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišova chlouba zmizí z poboček VZP. Brožury o rakovině jen zbyly, tvrdí pojišťovna

Autor: ČTK, for, swp - 
30. listopadu 2022
14:13

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) stáhne ze svých poboček brožury o rakovině s fotografií někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Reaguje tak na upozornění novináře Jana Tuny na twitteru, že pár týdnů před volbou prezidenta republiky jsou na pobočkách VZP stále k dispozici brožury s portrétem a textem jednoho z prezidentských kandidátů. Podle pojišťovny brožury, které ji stály asi sedm milionů korun, nesouvisí s volbami a na pobočkách zůstaly z loňského roku, kdy je začala rozdávat. I díky upozornění už nebudou na pobočkách do konce prezidentských voleb k dispozici, uvedla VZP na twitteru.

„Počet brožur, které na některých pobočkách ještě zůstaly, znám není. Jedná se o zbývající kusy z loňska, žádné další distribuovány nebyly,“ uvedla dnes na dotaz ČTK mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Podle jejích dřívějších informací bylo vytištěno 750.000 kusů a původně je měly rozesílat lidem všechny zdravotní pojišťovny před loňskými sněmovními volbami v rámci kampaně boje proti rakovině. Po kritice opozice od toho ale pojišťovny upustily.

Padesátistránková brožura pojednává o riziku různých druhů rakoviny a obsahuje fotografie lékařů, kteří se jejich léčbou zabývají, a celostránkové fotografie někdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a expremiéra Babiše. Ten loni v září ve Sněmovně prohlásil, že brožuru vymyslel sám a je součástí národního boje proti rakovině. „To není, že Babiš si dělá nějakou kampaň,“ zdůraznil tehdy Babiš. Po kritice části opozice, že v souvislosti s brožurou zneužil veřejné peníze, Babiš avizoval, že brožura bude rozeslána lidem až po volbách do Sněmovny. To se nestalo a VZP ji nechala na pobočkách zájemcům k rozebrání.

Někdejší opoziční a dnes vládní strany z koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) loni vyzvaly Babišovo hnutí ANO, aby si peníze na tisk a distribuci brožury započítalo do výdajů na předvolební kampaň do Sněmovny. Povolený limit činí 90 milionů korun. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran na konci loňského září ale konstatoval, že brožura by zákon neporušila a nebyla kampaní. Vyzval však k jejím dílčím úpravám.

Jaryn19 ( 30. listopadu 2022 17:43 )

Babiš bydlí hned za okrajem Prahy, tak aby to měla jeho rodina blízko..... přece nepojede na Žluťák....

hruska ( 30. listopadu 2022 16:12 )

Melete blbosti , jste trubec!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa