Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čaputová varuje: Čelíme hybridní válce, hrozí vážná krize demokracie a chudoba hrozí více lidem

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2022
17:00

Slovensko podle prezidentky Zuzany Čaputové žije v době, kdy je oslabována důvěra veřejnosti ve stát. Pokud se nepodaří tuto situaci zvrátit, je důvod se obávat o podobu demokracie a další vývoj společnosti, prohlásila dnes Čaputová před poslanci sněmovny, před kterými vystoupila se zprávou o stavu země. Menšinový kabinet premiéra Eduarda Hegera vybídla ke změně stylu vládnutí nebo k vypsání nových parlamentních voleb. Heger po projevu Čaputové uvedl, že vnímá, že je společnost silně polarizována.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes upozornila na dopady zdražování a podle ní prvotní nedostatečnou pomoc státu v této záležitosti.

„Pokud demokracii nebudeme chránit, může se nám stát, že budeme poslední generací, která ji zažije,“ řekla prezidentka.

Čaputová kritizovala vládní koalici za způsob, jakým vládne. „Vláda má objektivně kvůli krizím těžkou situaci. Za nebezpečné ovšem považuji, že mnoho z nich vede způsobem, který do posledních okamžiků dělá z krize drama. Takto to dále na Slovensku nemůže pokračovat, aniž by byly zničeny zbytky důvěry veřejnosti a soudržnosti naší společnosti,“ řekla prezidentka.

Dodala, že když vláda tento vývoj nedokáže zvrátit, hrozí zemí vážná krize demokracie. V takovém případě bude podle ní lepší umožnit občanům nově vybrat volené zástupce. Vládu současně ocenila za některé schválené či zahájené reformy.

Heger: Společnost je polarizovaná

Slovenská vládní koalice přišla o většinu ve sněmovně poté, co kvůli napjatým vztahům s ministrem financí a šéfem nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igorem Matovičem letos v září odešli ministři za liberální stranu Svoboda a Solidarita.

„Jako předseda vlády vnímám, že společnost je výrazně polarizována. K polarizaci hlavně přispívá populismus – byť je součástí politického zápasu – dnes jeho používání představuje hazard s negativními náladami,“ uvedl v reakci Heger.

Čaputová o chudobě

Čaputová ve své už třetí zprávě o stavu země varovala, že na Slovensku roste počet lidí, kteří čelí riziku chudoby. Podle ní za začátku pomoc v porovnání s okolními zeměmi přicházela pozdě a v relativně nižších částkách. Dodala, že mnoho těch, kteří kvůli zdražování nejvíce strádají, nedostává pomoc v potřebné míře.

„Když je společnost chudá, je nesoudržná a frustrovaná. Roste v ní nespokojenost a zvyšuje se sociální napětí, což nakonec může vyústit v destabilizaci a postupnou radikalizaci společnosti,“ uvedla Čaputová.

Hybridní válka

Podle Čaputové také Slovensko čelí hybridní válce, jejímž cílem je oslabit slovenské instituce, podkopat důvěru v demokracii a dostat zemi znovu pod ruskou sféru vlivu. Moskvu Čaputová kritizovala za rozpoutání války na Ukrajině. Případně nastolený mír podle ní vydrží jen v případě, že bude respektována suverenita a územní celistvost států a také jejich právo vybrat si vlastní směřování.

Prezidentka kritizovala také opoziční sociální demokraty (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica za to, že podle ní vystupují současně v pozicích advokátů, svědků i obviněných a své vlastní obavy označují za ohrožení demokracie. Čaputová v projevu také připomněla, že se soudy začaly zabývat případy, kdy v minulosti řada veřejných činitelů zneužívala své funkce a páchala trestnou činnost.

Slovenská policie po volbách v roce 2020 obvinila v různých kauzách několik desítek někdejších vysokých úředníků, představitelů institucí či justice z doby vládnutí Ficovy strany.

 

Video  Sedm faktů, které jste dost možná nevěděli o Zuzaně Čaputové.  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 30. listopadu 2022 09:58 )

Čaputové a ji podobní se demokracie hrozně bojí.

roxin ( 30. listopadu 2022 08:03 )

V ČR platí DEMOKRACIE jen pro koalici a jejich příznivce, pro ostatní už proběhla vážná krize demokracie.

Brichacek ( 30. listopadu 2022 07:18 )

Naprosto zbytečné řeči které lidi ješte vic naštvou. To si slovaci zvolili takovou slovenskou pekari.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa