Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zemřel exministr Kvapil (†66). Byl členem Klausovy vlády či poslancem, smutní Kalousek i Jurečka

Aktualizováno -
28. listopadu 2022
10:48
Autor: ČTK, simao - 
28. listopadu 2022
09:55

Zemřel exministr pro místní rozvoj, někdejší poslanec a také bývalý místopředseda lidovců Tomáš Kvapil. 18. prosince by se dožil 67 let. O jeho úmrtí informoval Miroslav Kalousek.

„Zemřel Tomáš Kvapil. Bývalý místopředseda KDU-ČSL a ministr pro místní rozvoj. Dej mu Pán Bůh lehké odpočinutí,“ uvedl v pondělí na twitteru Miroslav Kalousek (TOP 09), mj. někdejší šéf lidovců.

„Dnes ráno odešel k Bohu skvělý člověk, manžel, táta a také politik KDU-ČSL, který dával důraz na rodinnou politiku, na regionální rozvoj. Musím říci, že to byl Tomáš, který mě a další mladé pozval k aktivnímu zapojení do politiky. Díky za veškerou práci a životní příklad,“ napsal současný předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Tomáš Kvapil pro mne zůstává vzorem skvělého politika i člověka. Děkuji za to, jaký jsi byl, Tomáši. Upřímnou soustrast celé rodině,“ uvedla na twitteru europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Tomáš Kvapil se narodil 18. prosince 1955 v Olomouci. Absolvoval brněnskou techniku a bakalářské studium práv. Před listopadem 1989 pracoval v podniku TOS Olomouc.

V letech 1992 až 1996 působil na olomoucké radnici jako náměstek primátora. V roce 1996 se stal prvním náměstkem na ministerstvu hospodářství, kde odpovídal za bytovou politiku.

Od května 1997 do ledna 1998 byl ministrem pro místní rozvoj ve vládě Václava Klause.

Po jmenování kabinetu Josefa Tošovského v lednu 1998 na ministerstvu zůstal do předčasných parlamentních voleb jako náměstek. Od června 1998 zasedal Kvapil za lidovce v Poslanecké sněmovně, byl místopředsedou sněmovního výboru pro veřejnou správu.

Členem KDU-ČSL se stal v roce 1990, do křesla místopředsedy jej spolustraníci poprvé vyslali v květnu 1999. Kvapil byl ženatý a má pět dětí. Řadu let se věnoval skautingu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kaonkl ( 28. listopadu 2022 13:54 )

A Kalousek je stále naživu. Smutní voliči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa