Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala na skok v Košicích. V4 bude dál podporovat Ukrajinu. Finanční pomoc slíbil i Orbán

Aktualizováno -
24. listopadu 2022
15:47
Autor: ČTK, vja, for, swp - 
24. listopadu 2022
07:32

O energetické bezpečnosti, válce na Ukrajině i aktuálních výzvách včetně migrace jednali v Košicích předsedové vlád zemí visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). I přes názorové rozdíly potvrdili premiéři společný postup při pomoci a podpoře Ukrajiny. Blesk Zprávy jsou s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) na místě.

Premiéři se shodli na vojenské i humanitární podpoře Ukrajiny, která už tři čtvrtě roku čelí ruské agresi. „Válka na Ukrajině ohrožuje i bezpečnost V4. Shodujeme se, že je potřeba pomoci i příští rok. Podporujeme taktéž vstup Švédska a Finska do NATO,“ řekl slovenský premiér Eduard Heger.

„Válka na Ukrajině by měla co nejdříve skončit, Rusko představuje přímé ohrožení pro Evropu. Musí k tomu dojít za zachování územní a národní suverenity Ukrajiny,“ doplnil polský premiér Mateuzs Morawiecki.

Polský předseda vlády navíc upozornil, že kvůli složité energetické situaci může Evropu čekat další vlna válečných uprchlíků.  „S nadcházející zimou na Ukrajině hrozí situace, že přijde další vlna utečenců z Ukrajiny. Dnes vyzýváme Evropskou komisí, aby udělala preventivní kroky, měla by více pomoci zemím, které vynaložily nejvíce úsilí v pomoci ukrajinským uprchlíkům,“ dopnil Morawiecki.

Do přímé pomoci se podle Fialy zapojí i Maďarsko, kterému je připisována pozice bližší Rusku. „Premiér Orbán nás přesvědčil, že Maďarsko bude Ukrajinu podporovat i finančně,“ doplnil Fiala.

Jednání premiérů V4. Jednání premiérů V4. | Facebook Petra Fialy

Tento týden vyvolal pobouření Orbán, když se na veřejnosti ukázal s šálou s mapou takzvaného Velkého Maďarska. Mapka zahrnovala i části nynějšího Rakouska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvatska, Srbska a Ukrajiny a vyvolala od představitelů těchto zemí silně kritické reakce. Od slovenského premiéra Hegera tak dostal šálu novou. „Všiml jsem si, že Viktor Orbán má sálu starou, tak jsem mu daroval novou,“ komentoval slovenský premiér na svém facebooku.

„Berte to s lehkostí, fotbal je fotbal a politika je politika,“ uvedl Orbán ke své kontroverzní šále.

Problémy s Orbánem končí?

Orbán slíbil, že Maďarsko přibližně za měsíc ratifikuje vstup Švédska a Finska do Severoatlantické aliance. Maďarsko a Turecko jsou poslední dvě země aliance, které její rozšíření o dvojici severských zemí neschválily.

„Požádal jsem premiéra Orbána o co nejrychlejší ratifikaci vstupu Finska a Švédska do NATO,“ řekl Morawiecki po jednání v Košicích. „Dostal jsem od něho slib, že parlament to ratifikuje na své první schůzi v novém roce, tedy za měsíc a kousek,“ uvedl také šéf polské vlády.

Finsko a Švédsko o vstup do NATO požádaly letos na jaře v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Narazily ale na odpor Turecka, které je viní z podpory kurdských skupin, jež Ankara pokládá za teroristické. Severským zemím na cestě ke členství stále chybí také maďarský souhlas.

Fiala nebude v Košicích dlouho. Kolem půl druhé proběhne tisková konference a po ní premiér urychleně zamíří domů. Ještě ho totiž čeká setkání s prezidentem Milošem Zemanem. „Pan premiér se sejde s panem prezidentem v rámci tradiční pracovní večeře tento týden ve čtvrtek,“ prozradil Blesku exkluzivně mluvčí předsedy vlády Václav Smolka. Politici se spolu mají bavit o aktuální politické situaci.

Video  Ostrý proslov prezidenta Zelenského k Orbánovi: "Poslouchej, Viktore."  - Videohub
Video se připravuje ...

LuCo ( 25. listopadu 2022 19:31 )

Měl v Košicích zůstat. na Ukrajinu by to měl jen kousek co by měšcem našich vypůjčených peněz dohodil...

e.lesanova ( 24. listopadu 2022 18:32 )

"Podporovat" UA?? To znamená stále si dál půjčovat, protože jedeme už jen na dluh?? Doufám, že Fiala a jeho smečka skončí v pekle UA jako zaklínadlo začala působit jako nedohledatelný tunel státních financí

Jirik-ta ( 24. listopadu 2022 17:29 )

Maďarsko, Srbsko a Rakousko uzavřely antiimigrační pakt navzdory Německu a EU. Bude konec s řízenou migrací…?

Tara-Tara ( 24. listopadu 2022 11:36 )

jaká je předpověď počasí v Košicích ? Neměli by se lidé připravit na vichr úrovně vichřice, až tam bude světový lídr Fiala mávat rukama jako o život ???

naidka ( 24. listopadu 2022 09:30 )

Orbán dostane od fialy napomenutí za šálu, která vyvolala pobouření a na které je vyobrazena historická mapa Maďarska.
"Poslouchej Viktore , teď jsou IN jiné barvy, tohle se prostě nedělá."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa