Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman se musí omluvit svému exporadci, potvrdil soud. Šarapatka s žalobou uspěl podruhé

Aktualizováno -
16. listopadu 2022
14:59
Autor: ČTK - 
16. listopadu 2022
14:42

Prezident Miloš Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za to, že o něm v roce 2017 řekl, že ho vyhodil pro neschopnost. Rozsudek rakovnického soudu dnes pravomocně potvrdil Krajský soud v Praze. Šarapatka u soudů již dříve docílil omluvy od ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, Šarapatka proto podal novu žalobu mířící na prezidenta.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě. Omluvu by měl Zeman Šarapatkovi zaslat do sedmi dnů od doručení písemného rozhodnutí soudu.

Soudy se již sporem zabývaly v uplynulých letech. Šarapatka nejprve žádal omluvu od ministerstva financí, protože podle tehdejšího právního výkladu nebylo možné prezidenta žalovat přímo za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle rozhodnutí Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho.

Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který loni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl. Šarapatka následně podal na Zemana novou žalobu k rakovnickému okresnímu soudu.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

al.bunda ( 16. listopadu 2022 16:54 )

Přesně popsáno

e.lesanova ( 16. listopadu 2022 15:12 )

Omluva, neomluva...je to jedno...jméno "Šarapatka" mají lidé stejně spojené jen s neschopným a "všehoschopným" kašparem, který si neumí přiznat své možnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa