Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko není v ohrožení, ujistil Fiala po zásahu rakety v Polsku. A přídavky na dítě se zvýší

Aktualizováno -
16. listopadu 2022
16:09
Autor: ČTK, swp, Mii - 
16. listopadu 2022
13:09

Česko není v bezpečnostním ohrožení, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v souvislosti s dopadem rakety na polské území. Polsku premiér vyjádřil upřímnou soustrast. Zásah rakety řešila na dnešním zasedání vláda, která rozhodla, že od ledna by se měly zvýšit přídavky na dítě o 200 korun. Spolu s tím posílá kabinet Sněmovně návrh na srovnání podmínek příspěvku na bydlení.

Co vláda schválila

  • Výcvik ukrajinských vojáků v Česku bude v pěti turnusech, na každém může být až 800 vojáků.
  • Od ledna by se měly přídavky na děti zvýšit o 200 korun.
  • Česko by mělo vyčlenit až 55 lidí do unijní asistenční mise pro Ukrajinu, působili by na území jiných členských států EU.
  • Vláda nebude snižovat počty policistů jen kvůli rozpočtové úspoře.
  • Mandát pro působení armády v Iráku, Kuvajtu a Kosovu do roku 2024. Do Kosova by měli být nově vysláni vojenští policisté.      

Ruská agrese se stupňuje

Raketu, která v úterý zasáhla obec Przewodów na východě Polska poblíž ukrajinských hranic a vyžádala si dvě oběti, patrně vystřelila ukrajinská protivzdušná obrana. Řekl to dnes polský prezident Andrzej Duda. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že šlo o úmyslný útok. Pravděpodobně se tak jednalo o nehodu.

Polsko podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nyní nepožádá Severoatlantickou alianci o konzultace podle čtvrtého článku smlouvy. „Důležité je přesně vyhodnotit, co se stalo, a potom přijmout příslušná opatření. K tomu jsou státy NATO připraveny,“ uvedl Fiala k dalším krokům aliance s tím, že ruská agrese se stupňuje.

Premiér také zopakoval, že Česko je spojencem Polska a je s ním v kontaktu.

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku

Kabinet rozhodl, že výcvik ukrajinských vojáků v Česku bude v pěti turnusech, na každém může být až 800 vojáků, schválila dnes vláda. První se uskuteční letos. Celkové náklady na výcvik se podle informací resortu obrany odhadují na 975 milionů korun.

Výcvik vychází z bilaterální dohody české a ukrajinské vlády, výhledově však bude převeden pod asistenční misi EU. Na potřebě připravit výcvikové mise se shodli ministři obrany zemí EU na srpnovém neformálním jednání v Praze. Česko by následně mělo vyčlenit až 55 lidí do unijní asistenční mise, působili by na území jiných členských států EU.

Letos by měl výcvik ukrajinských vojáků vyjít na 195 milionů korun, příští rok na 780 milionů. Peníze půjdou z kapitoly ministerstva obrany, po převedení výcviku pod misi EU budou částečně refundovány z finančních nástrojů EU.

Vláda o zvýšení přídavků

Přídavky na dítě by nově měly pohybovat od 830 do 1580 korun měsíčně. Spolu s návrhem na zvýšení přídavků posílá Sněmovně vláda v novele o státní sociální podpoře návrh na srovnání podmínek příspěvku na bydlení.

Na přídavky na děti mají nárok domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Podle věku dítěte pobírají nyní 630, 770 či 880 korun měsíčně. V rodinách, kde aspoň jeden z rodičů pracuje, studuje, je na rodičovské či má důchod, je dávka o 500 korun vyšší. Činí nyní tedy 1130 korun, 1270 korun či 1380 korun měsíčně.

Ministerstvo chystá také nařízení, kterým plánuje zvýšit od ledna životní a existenční minimum, čímž vznikne nárok na přídavky na dítě či další dávky většímu okruhu příjemců.

Na programu kabinetu byla i poslanecká novela, která má omezit prodej nikotinových sáčků. Kabinet by k ní mohl podle předběžného stanoviska zaujmout neutrální postoj.

Ministři se měli zabývat také materiálem ministerstva obrany ohledně působení armády v zahraničních misích do roku 2024 a o pobytu příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a států EU v Česku do příštího roku. Mezi body programu byly i materiál ke jmenování profesorů či zpráva o životním prostředí v loňském roce.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o zvyšování platů a zdražování  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

roxin ( 17. listopadu 2022 19:15 )

Ale NEJVÍC HLOUPÝ jsi ty hadrplane, za celou dobu jsi NEPOCHOPIL ŽE TOTO JE BLESKOVÁ DISKUSE A KAŽDÝ SI MŮŽE NAPSAT SVŮJ NÁZOR! Jen ty nemáš ŽÁDNÝ NÁZOR jen ty názory komentuješ, ale nikdo tě nebere vážně už ani chyby nezabírají!

e.lesanova ( 17. listopadu 2022 17:26 )

To, co po raketách v Polsku vypustili z úst jak Zelensky, tak naši neumělci Pekarová, Zdechovský, Pospíšil, Černochová, Nerudová a další váleční štváči, je na okamžité odvolání z funkcí a žalobu...pochopí to Fiala KONEČNĚ?? Uvědomuje si, že tyto osoby jsou schopny nás zatáhnout do válečného konfliktu bez mrknutí oka, dokážou si vůbec představit, co za slovem válka je hrůzy, mrtvých, strádání?? Že ze sebe před světem udělali absolutní hlupáky, kteří nečekají na výsledky vyšetřování a už SOUDÍ a vyhrožují? Fiala má vůbec ještě odvahu vylézt v Bruselu?

hejhej ( 17. listopadu 2022 13:25 )

e.lesanova: Naprosto výstižné !!!!!

e.lesanova ( 17. listopadu 2022 13:13 )

Před několika dny slovenský europoslanec žádal, aby všichni politici povinně prošli psychotesty. Pokud musí testy projít i řidič autobusu, není důvod stejně postupovat u osob, které zodpovídají za miliony lidí. To, co předvedl jak Zelensky, tak naše vládní komické seskupení bylo velmi nebezpečné, nezodpovědné, šílené, kdy být takových více, mlátí se už celý svět. Ti, kteří nejsou schopni střízlivě a v klidu vyhodnocovat fakta, nemají v politice co dělat

jajas ( 17. listopadu 2022 11:46 )

Ale no tááááák, to je snad pod tvou úroveň, ne? Nebo jsi fakt nepochopil, že šlo o překlep, inteligente překrásný?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa