Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrozí výpadek proudu ve Švédsku? Je to reálné nebezpečí. Vláda prosí lidi, aby šetřili elektřinou

Autor: ČTK, lig - 
21. prosince 2022
16:53

Švédská vláda dnes varovala domácnosti a firmy, aby se během této zimy připravily na možné výpadky proudu. Švédský ministr civilní obrany Carl-Oskar Bohlin doporučil lidem, aby si pořídili rádio na baterie, svítilny a měli zásoby balené vody a jídla snadného na přípravu. Informovala o tom agentura Reuters.

„Nebezpečí výpadků je reálné a Švédové na něj musejí být připraveni,“ sdělil Bohlin novinářům. „Švédsko dosud v takové situaci nebylo,“ dodal.

Švédská vláda už dříve tento měsíc lidi požádala, aby se snažili s elektřinou šetřit. Dnešní varování přichází v době, kdy se evropské země obávají nedostatku energie poté, co Rusko výrazně snížilo export zemního plynu. Švédská energetická společnost Vattenfall navíc začátkem prosince o více než dva měsíce znovu odložila obnovení provozu jaderného reaktoru Ringhals 4. Podobných výpadků, které se negativně podepsaly na dodávkách elektřiny ve Skandinávii, bylo vícero, napsala dnes agentura Reuters.

„Je lepší být připraven. Není to snaha šířit paniku,“ řekl dnes také švédský ministr. Doporučil lidem, aby v případě výpadku vybrali jednu místnost, v níž může pobývat celá rodina, a uchovali tak dlouhodobě alespoň v jednom pokoji teplo. „Ti, co se o sebe dokážou postarat v běžné situaci, by toho měli být schopni i během krize, jakou je například výpadek energie,“ sdělil Bohlin.

Švédská vláda minulý týden uvedla, že vyzvala provozovatele národní energetické sítě a švédského energetického regulátora, aby zintenzivnili snahy o posílení energetické bezpečnosti v krátkodobém i dlouhodobém hledisku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi