Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Velké firmy v Česku mohou žádat o kompenzace za drahé energie. V Bruselu odklepli nárok dotace

Aktualizováno -
15. listopadu 2022
13:35
Autor: ČTK, lig - 
15. listopadu 2022
12:38

Velké firmy mohou ode dneška žádat ministerstvo průmyslu a obchodu o dotace, které jim mají kompenzovat zvýšené náklady na energie. Stát podnikům plánuje rozdělit až 30 miliard korun. Žádosti mohou firmy podávat prostřednictvím informačního systému ministerstva. Příjem žádostí skončí 31. ledna příštího roku. Pomoc české vlády určenou velkým firmám zasaženým růstem cen energií v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu dnes schválila Evropská komise (EK).

„Zatím je rozpracováno asi 200 žádostí, odevzdaná není žádná,“ řekl dnes před polednem k dosavadnímu příjmu žádostí mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík.

Podpora se týká velkých podniků, které jsou připojené na vedení vysokého a velmi vysokého napětí. „V případě plynu pak jde o velké firmy, jejichž roční odběr převyšuje 630 megawatthodin,“ uvedl počátkem listopadu náměstek pro průmysl a stavebnictví Eduard Muřický.

Dotace mohou čerpat společnosti, kterým se od letošního února do konce října meziročně více než zdvojnásobily ceny energií. Další podmínkou je také, aby firmy nespadaly pod subjekty, na než se vztahují vládou zastropované ceny energií.

Jednotlivé podniky mohou získat podporu až 45 milionů korun. Až 200 milionů Kč pak mohou dostat firmy z energeticky vysoce náročných oborů, které jsou v provozní ztrátě. Typicky jde o společnosti ze zpracovatelského, zemědělského nebo těžebního průmyslu.

Síkela jednal o energiích v rámci tripartity

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) o pomoci velkým podnikům v pondělí jednal se zástupci firem na schůzi tripartity. Podle něj zástupci firem dotace ocenili.

Zároveň naplno pracujeme na řešení, které firmám s vysokými cenami pomůže. Mimo jiné i proto jsem inicioval, aby byl součástí blížící se energetické rady i oběd se zástupci evropského průmyslu,“ uvedl ministr na twitteru.

Pro malé a střední firmy, stejně jako domácnosti nebo veřejné instituce a podniky bez obchodní povahy česká vláda stanovila maximální ceny na dodávky elektřiny a plynu. Začnou platit od příštího roku a budou ve výši 6000 Kč za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny včetně DPH a 3000 Kč za jednu MWh plynu. K tomu je potřeba připočíst distribuční poplatky. Náklady na toto opatření budou činit kolem 130 miliard korun. Zastropování cen pro velké firmy podle vlády neumožňuje evropská legislativa.

Komise schválila český plán

Evropská komise (EK) dnes schválila pomoc české vlády určenou velkým firmám zasaženým růstem cen energií v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Za období od letošního února do konce roku jim bude stát moci poskytnout dotace v celkovém objemu 1,23 miliardy eur (30 miliard Kč). Komise to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Jednotlivé firmy budou moci získat nejvýše 1,8 milionu eur (44 milionů Kč). Podniky z energeticky náročných odvětví, které vykazují provozní ztrátu, pak mohou dostat až 8,2 milionu eur (200 milionů Kč).

Exekutiva Evropské unie zavedla dočasný rámec pro mimořádné poskytování státní pomoci firmám předloni, a to v reakci na hospodářské dopady pandemie covidu-19. Koncem října jej rozšířila o možnost podpořit velké průmyslové podniky zasažené rekordním nárůstem cen energií.

„Česká ekonomika byla zvláště tvrdě zasažena současnou geopolitickou krizí a souvisejícím růstem cen energií,“ uvedla místopředsedkyně EK odpovědná za dohled nad pravidly hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová. Opatření české vlády podle ní pomohou zmírnit dopady, které má na hospodářství růst vstupních nákladů.

Příspěvky pro firmy nesmějí podle komise přesáhnout 30 procent uznatelných nákladů. V případě energeticky náročných podniků pak jde až o 70 procent. Mezi takové firmy podle EK patří těžební či metalurgické společnosti, chemičky, sklárny, textilky a další.

Video  Síkela: Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 99 procent  - ČTK
Video se připravuje ...

frantacizek ( 16. listopadu 2022 10:22 )

pak bys měla ale dodat, že stát zároveň cenu pro domácnosti zastropoval.. máš to v nových cenících ČEZu, čiže nikdo nezaplatí více než je ten strop + je tam ten příspěvek snad do 16tis korun. Energie zdražuje cena plynu na TTG uzlu v Rotterdamu, protože jedna z těch složek, se kterou se obchoduje je právě el. energie vyráběna z plynu. EU to nyní řeší, podle mě je řešení vytvoření nového benchmark (cenového indexu) pro LNG, které bude Evropa ještě nějakou chvíli nucena dovážet, což oddělí obchodování a cenotvorbu LNG od ceny plynu jako takového a zastropování ceny plynu přicházejícího ze Sovětského svazu (momentálně sem proudí stejně jen asi 9% obvyklé distribuce) + právě zastropování ceny plynu, ze které se vyrábí el. energie.
Jen pro Vaši informaci. Takoví Maďaři berou plyn napřímo (tzn. mimo tuhle rotterdamskou burzu) z Kremlu a mají tam inflaci už 21%, do konce roku se počítá s 25%. Elektřina jim tam zdražila o 60%. Problém je údajně v tom, že když ceny plynu letí rychle nahoru, oni jsou na tom lépe v té okamžité ceně nákupu ze Sovětského svazu. Ale nyní je cena plynu pod 100Kč, a to jsou na tom Maďaři naopak velmi ztratní. A to to jsou spojenci Sovětského svazu. čiže tady máte důkaz, že tady bohužel lžete - ceny nezdražuje tahle vláda, ale tahle válka a Sověti, popř. pomalejší reakce EU, kdy tohle už měli řešit daleko rychleji a dříve..

frantacizek ( 16. listopadu 2022 10:16 )

Polské ministerstvo zahraničí v noci na dnešek uvedlo, že tam spadla raketa vyrobená v Rusku.

frantacizek ( 16. listopadu 2022 09:48 )

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-valka-na-ukra­jine/­728380­/pol­sko-zasahla-raketa-dva-mrtvi-ukrajinci-se-snazili-sestrelit-ruskou-strelu.html

z Běloruska ji Sověti pravděpodobně vypálili..NATO už by to mělo prozradit..

provokaterka ( 16. listopadu 2022 06:33 )

Za předraženou elektřinu nemůže válka,ale naše vláda.

frantacizek ( 16. listopadu 2022 06:01 )

celé to vypadá, že ta původně obranná raketa byla vypálena asi z Běloruska. Tyhle rakety protivzdušné obrany jsou prý při použití na pozemní cíle vysoce nepřesné a Sověti už nemají žádné jiné (čekají na ty iránské balistické), čiže to do sebe docela zapadá. Bohužel tyhle typy raket používají obě strany konfliktu. Ale NATO údajně let téhle zbloudilé sledovalo - od začátku konfliktu letouny NATO monitorují východní hranici členských států NATO. Pokud to ale přiznali, nechápu, proč ji nesestřelili, když viděli její trajektorii. Pač si nemyslím, že by Sověti chtěli rozjet konflikt s Polskem, spíše to souvisí s tou nepřesností těchto raket.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa