Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala: Euro během tohoto volebního období Česko nepřijme. V Egyptě chce řešit i energie

Autor: ČTK - 
6. listopadu 2022
18:52

V nynějším volebním období Sněmovny, a tedy i působení nynější pětikoaliční vlády nebude přijetí eura aktuálním tématem a Česko euro přijímat nebude. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dodal však, že vláda chce umožnit firmám, aby mohly vést své účetnictví v eurech. Premiér to uvedl v odpovědi na dotaz ohledně sobotního vyjádření předsedkyně koaliční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Předsedkyně strany na programové konferenci řekla, že vidí pro přijetí eura jako realistický rok 2030.

Český premiér Petr Fiala (ODS) odletěl do Egypta na klimatický summit, před odletem zmínil i problematiku ruské invaze na Ukrajinu.

„Na konferenci budeme diskutovat o tom, jak minimalizovat dopady změn klimatu. ČR je přesvědčena, že musíme dosáhnout dohody na globální úrovni, protože pokud se nám to nebude dařit, tak v tom případě by EU, a tedy i ČR čelily negativním dopadům na průmysl a ekonomiku,“ uvedl Fiala.

„To, co se odehrává aktuálně teď - tzn. pokračující ruská agrese na Ukrajině - to dodává těm opatřením v oblasti klimatu novou naléhavost, protože se ocitáme, pokud jde o energetiku, diskuze o energetice, energetickou bezpečnost, klimatickou politiku s ním související, v jakémsi zlomovém bodě a musíme na tu situaci reagovat. Musíme nahradit závislost na fosilních palivech z Ruska, musíme hledat nové zdroje energie a ještě intenzivněji se musíme snažit přecházet na obnovitelné zdroje energie,“ podotkl.

Setkat se chce Fiala i s představiteli norské energetické společnosti Equinor. „Chci mluvit o možnosti spolupráce, která by ČR pomohla zajistit spolehlivý zdroj ropy a především zemního plynu,“ dodal český premiér.

Euro? Teď ne

Při dotazech novinářů reagoval i na dotaz ohledně možného zavedení eura v ČR. „Já se na tuto otázku, mluvím sám za sebe, nedívám ideologicky. Pro mě je to skutečně otázka, co je výhodné pro ČR a české občany. Nyní ta situace je taková, že v průběhu tohoto volebního období, a tedy působení vlády, v jejímž čele mám tu čest stát, přijetí eura nebude aktuálním tématem,“ konstatoval premiér.

Uvedl, že vláda podniká kroky vedoucí k naplnění maastrichtských kritérií, tedy podmínek pro přijetí eura. „Ale současně jsme se nedohodli na tom, že bychom přijímali euro, protože to v tuto chvíli nepovažujeme za reálné. A ČR v průběhu našeho volebního období euro přijímat nebude,“ řekl. Dodal, že názory na výhodnost přijetí společné evropské měny se liší i u odborníků.

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Pekarová Adamová v sobotu ohledně přijetí společné evropské měny uvedla, že tento závazek sice v nynějším programovém prohlášení kabinetu není, v programu příští vlády by už ale stanovení data být mělo. Za reálný vidí termín v roce 2030. „Co bude v roce 2030, uvidíme,“ poznamenal k tomu dnes Fiala.

Video  Fiala po návratu z Ukrajiny: Jsou tam otevřené dveře a velké příležitosti  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 6. listopadu 2022 19:12 )

Fiala patrně počítá s tím, že už v příštím volebním období nebude ve vládě, protože když říká,že během tohoto volebního období Česko Euro nepříjme, tak jen proto, aby lidi nenas*rdil ještě více, než se mu momentálně daří.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa