„Na jeho místě bych vyvodila zodpovědnost,“ cituje server Markétu Pekarovou Adamovou. Podle ní by Pospíšil nemusel stanout v čele kandidátky do pražského zastupitelstva, termín podání kandidátky je v zhruba v půli července, Pekarová s Pospíšilem budou ještě jednat.

„Z reakce paní předsedkyně jsem upřímně překvapen. Minulý týden jsme spolu jednali. Měl jsem z jednání pocit, že hledáme řešení, ne že to budeme komentovat do médií ještě před tím, než řešení nalezneme,“ řekl Blesku v reakci na slova Pekarové Adamové Pospíšil s tím, že od pražské organizace TOP 09 cítí podporu. „I tak ale o této věci přemýšlím a hledám variantu, která bude nejvhodnější nikoli pro mě, ale pro kandidátku SPOLU,“ dodal.

Už v minulém týdnu vyzvali Pospíšila k rezignaci Piráti, reagovali tak na rozhovor Seznam Zpráv s jedním z obviněných, podnikatelem Pavlem Dovhomiljou, který se k účasti na zločinech v kauze kolem pražského dopravního podniku přiznal a podle serveru své svědectví následně zopakoval vyšetřovatelům.

Již dříve se v médiích objevily informace, že s obviněným podnikatelem Redlem spolupracoval dnes již bývalý Pospíšilův poradce a volební manažer TOP 09 Jiří Fremr. „Vyzval jsem Jiřího Pospíšila k okamžité rezignaci na všechny funkce na pražském magistrátu. Důvodem jsou info z médií o jeho stycích a společných dovolených s hlavou skupiny z kauzy Dozimetr Michalem Redlem. To jsou šokující a nepřijatelná zjištění. Je nezbytné vyvodit odpovědnost," uvedl na svém twitteru Hřib.

„Přijde mi absurdní, že mě k rezignaci vyzývá primátor, kterého chtěli před dvěma dny odvolat za to, že prostřednictvím pirátských IT zakázek na magistrátu a městských firmách spolupracoval právě s obviněným Dovhomiljou. Tedy s tím člověkem, který o mně nyní šíři lži,“ sdělil Pospíšil v reakci na Hřibovu výzvu.

Pospíšil je na magistrátu řadovým zastupitelem. Původně byl předsedou klubu zastupitelů Spojených sil, ten jej ale v květnu 2021 z pozice předsedy odvolal. Nyní je předsedou výboru pro evropské záležitosti a komise rady hlavního města pro předsednictví České republiky v EU. Také je řadovým členem magistrátní komise rady pro výběr ředitele příspěvkové organizace Pražská developerská společnost, komise rady pro vznik koncertního sálu a komise rady pro umění ve veřejném prostoru.

Odvolání kvůli svědkovi?

Nečekané zastání našel Pospíšil v Řeporyjích. Tamní starosta Pavel Novotný (ODS) se totiž skrz svůj twitterový účet pozastavil nad výzvou Pekarové Adamové. „Takže Jiří Pospíšil má odstupovat proto, že jeho bývalý spolupracovník figuruje v kauze jako svědek,“ podivuje se Novotný nad tím, že Fremr, podobně jako řada jiných jmen, která se v uplynulých týdnech skloňovala napříč celostátními médii, v kauze figuruje coby svědek. Na rozdíl od obviněných Dovhomilji či právě Hlubučka.

ODS má v plánu ještě s TOP 09 a KDU-ČSL kandidovat do komunálních voleb v rámci koalice SPOLU. Není proto divu, že právě politici pražské ODS sledují dění u svého koaličního partnera. Pospíšil totiž na kandidátní listině figuruje jako lídr TOPky. „Jiří Pospíšil má v rámci své krajské organizace opravdu silnou podporu a stejně tak ani my v ODS zatím nevidíme žádný důvod ke změnám na této kandidátce. Výzvu paní předsedkyně Pekarové Adamové k jeho rezignaci proto vnímám jako překročení jejích kompetenci a jako projev určité politické nerozvážnosti,“ vyjádřil se starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Video
Video se připravuje ...

Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
71 fotografií