Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Do českých nemocnic se vrátí nadstandardy? Válek je pro, Kalousek mluví o nezbytné povinnosti

Aktualizováno -
5. listopadu 2022
18:13
Autor: ČTK, David Polák - 
5. listopadu 2022
13:22

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví. Na dnešní stranické programové konferenci v Praze připustil, že zavedení nadstandardů by vedlo k rozdělení kvality péče do dvou skupin. Nadstandardy v ČR skončily v roce 2013.

Novelu zákona, která umožnila dělit zdravotní péči na standard a nadstandard, zrušil před zhruba devíti lety Ústavní soud. Norma umožňovala rozdělení péče na „základní“ a „ekonomicky náročnější“. Pojišťovny hradily levnější variantu, rozdíl v nákladech platil pacient.

Válek: Dvě skupiny kvality péče

„Chtěl bych zákon o nadstandardech vrátit do hry. Ve chvíli, kdy řekneme, že jsou nadstandardy, říkáme, že prostě budou dvě skupiny kvality péče,“ řekl ministr zdravotnictví Válek, jenž dodal, že nelze podle něho říkat, že jde o asociální záležitost. „Pokud v současnosti stát tvrdí, že bezdomovec má stejnou péči jako miliardář, je to absurdní,“ uvedl Válek, který mluvil o možnosti připojištění nadstandardů.

Předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová na následné tiskové konferenci řekla, že jde o dlouhodobou prioritu strany. Uvedla, že je potřeba se zaměřit i na udržitelnost zdravotnictví, což souvisí s udržitelností rozpočtu. Podotkla, že podle Válkova odůvodnění to přinese zkvalitnění pro všechny. Zdůraznila, že je ale nutné nadstandardy dobře vysvětlit veřejnosti. „Ale zároveň je to jedna z těch věcí, které bychom měli začít řešit,“ dodala.

Kalousek: Nezbytná povinnost

„Nadstandard funguje v šedé zóně - a to je špatně. My potřebujeme dostat do zdravotnictví více peněz. A toto je jeden ze způsobů. Nadstandardy jsou proto nezbytnou povinností,“ řekl během diskuze na programové konferenci TOP 09 exšéf státní kasy a současný místopředseda správní rady VZP Miroslav Kalousek (61).

„Je to téma, které je velmi sociálně choulostivé. Musí se udělat strašně citlivě a začít se s ním postupně. Od samého začátku to musí být na věci a služby, které nezavádějí dvojí medicínu. Aby to například zahrnovalo lepší ubytování v jednolůžkovém pokoji, což už dnes v některých zařízeních funguje. A jestli se to zavede, tak to se teprve uvidí,“ uvedl pro Blesk exministr zdravotnictví Leoš Heger.

Lze zavedení nadstandardů stihnout do roka, nebo je to běh na delší čas? „Ten zákon je možné provést do roka s tím, že v něm budou přímo definovány konkrétní nadstandardy. A budou to věci, které jsou přijatelné pro veřejnost a hlavně pro Parlament. To byl i jeden z důvodů, proč to před lety narazilo a neprošly nadstandardy u Ústavního soudu. Ty byly totiž vymezeny pouze ministerskou vyhláškou, nikoliv napsány do zákona. Což by nyní mohlo být legislativně průchozí,“ dodal Heger.

Posílení prevence a děti na horách

Kvalitu péče chce ministr Válek zajistit úpravou úhrad. U každého akutního výkonu, jehož kvalitu je možné vymezit, by měla být vždy stejná úhrada bez ohledu na pojišťovnu pacienta a nemocnici, pokud standardy kvality splňuje. Zařízení, která parametry nesplňují, mají dostat nižší úhradu. Příští rok by se takto mělo postupovat podle Válka až u čtvrtiny výkonů a do příštích sněmovních voleb u poloviny výkonů.

Válek chce také mimo jiné posílit prevenci. Jedním z kroků podle něj bude zavedení úhrady 6000 až 7000 korun od zdravotních pojišťoven na povinný pobyt dětí ze sedmých a osmých tříd základních škol na českých horách.

„Hory a sportování je prevence. Chceme podpořit turistický ruch a tuto oblast průmyslu, protože cítíme, že tam bude problém,“ řekl ministr Válek. Program těchto úhrad by měl být zaveden podle něho od ledna.

Válek zdůraznil, že zdravotní pojišťovny budou skutečně muset používat fondy prevence k tomu účelu, tedy ke zlepšení zdravotního stavu lidí. Plánuje například, že dospělí, kteří budou plnit preventivní programy, budou moci čerpat jednou za dva roky dvoutýdenní lázně.

K Válkovým cílům patří rovněž zvýšení dostupnosti zejména praktických lékařů, pediatrů, dětských neurologů, psychologů a psychiatrů, ale také zubařů. Ministr uvedl, že například zjišťuje, jak by se mohli stát praktičtí lékaři z ambulantních internistů, uvažuje také o otevírání ambulancí dětských lékařů u nemocnic.

U zubařů je podle něj potíž s tím, že absolventi příslušného vzdělání nemají zájem o smlouvu s pojišťovnami, na implantáty nebo korunky by ale podle něho mohly být zavedeny osobní účty. Válek také mluvil o pojízdných zubařských ambulancích, které by zajišťovaly péči v odlehlejších regionech.

Video  Ministr Válek vs. dveře: Úsměvný moment po návratu vlády z Ukrajiny  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

9876543 ( 7. listopadu 2022 14:49 )

Kdo jste volili tuto již všem dobře známou strukturu...tak si teď poděkujte sobě, cožpak máte ztrátu paměti, co tady ODS předváděla?Kalousek TOPINKA zrovna ten by měl radši mlčet..a nebo že by nám zaslal dlužební poukázky?Jestli tady někdy někdo něco "prožral! tak rozhodně ne řadoví obča­né..­.Peka­rová­adamo­vá s pěti volebními procenty ...víme dobře co je její, a topky priorita, sobě nahrabat, navyšováním již tak dost vysokých platů, o desítky tisíce a ten "povl", co na ně dělá oškubat, sebrat co jen jde.
Nejspíš toto volili mladí, bez zkuše­ností­.Pot­řebo­vali byste školné na vejšce, aby vás ta nevhodná zábava přešla. Máte stejné úplně jiné finanční zázemí, než nevys­tudo­vanci­..kt­eří vám školy platí.

nespokojeny ( 6. listopadu 2022 14:47 )

TOP 09. Strana do 3% voličů. Řečí mají jak opice chcaní. Toto je možné jen v ČR.
Díky Rychetský.

Uživatel_5167781 ( 6. listopadu 2022 13:50 )

Pravice nikdy nezmění své postoje. V tomto případě začnou připlácením za lepší ubytování a chtějí skončit jako v USA, kde jsem nějakou dobu byl. Nechci žít v zemi, kde se bohatí lidé na ulici poznají podle toho, že jsou staří, případně že nemají v pozdějším věku vozík nebo hůlku. Dneska, když vidíte Trumpa (76 let), Bidena (80 let) nebo Pelosiovou (82 let), tak to nejsou normální lidé svého věku. Na druhé straně tam vidíte mnoho mladých lidí, kteří také nejsou normální lidé svého věku. Jistě by pan Fiala a paní Pekarová chtěli napodobit Bidena a Pelosiovou, ale já bych raději viděl na ulicích mladé, zdravé lidi.

Tomasj ( 6. listopadu 2022 10:34 )

Největším nedobrovolným sponzorem českého zdravotnictví jsou nejchudší občané s nulovými příjmy, pojišťovnami označováni jako OBZP, i když nemají ani korunu a nedosáhnou na žádné sociální dávky musí každý měsíc platit 13,5% z minimální mzdy zdravotní pojišťovně. Výši zdravotního pojištění pro tuto nejchudší skupinu je třeba ihned snížit o více jak 90% , jsou to novodobí MUKLové tohoto státu.

abil ( 6. listopadu 2022 10:07 )

Je znamo, ze bohaci si mohou koupit vsechno a tyka se to castecne i zdravi. A tahle vlada jim s tom samozrejme po vsech strankach chce pomoci. Nemam nic proti soukrome lecbe, ale at si postavi sve vlastni soukrome nemocnice a kliniky a leci se v nich. Ziji v zahranici, kde takove nemocnice jsou. Kazdy, kdo na to ma, si plati soukrome zdravotni pojisteni, ve vysi, kterou si bezny pracujici dovolit nemuze. A pak se leci v tech nemocnicich. A nezabiraji mista v beznych nemocnicich. Neni mozne, aby ostatni pacienti meli odsunuta vysetreni a lecbu kvuli tomu, ze nekdo ma spoustu penez a dostane prednost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa