Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš řekl, kdo by mu na Hradě dělal Mynáře a Ovčáčka. Ke kandidatuře už podal přihlášku

Aktualizováno -
4. listopadu 2022
09:11
Autor: ČTK, simao - 
3. listopadu 2022
18:39

Má podporu 56 poslanců a vyrazil mezi voliče na Teplicko. Andrej Babiš (ANO) na startu své prezidentské kampaně prozradil, kdo by byli adepti na posty, které nyní na Hradě zastávají Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček. Expremiér již podal i oficiální přihlášku ke kandidatuře. 

Kancléřkou na Hradě by se stala v případě volebního vítězství Andreje Tünde Bartha, uvedl idnes.cz. „To je paní, která dala na Úřadu vlády dohromady celou zahradu, novou zeď, novou kantýnu,“ uvedl totiž Babiš pro Impulsy Honzy Benešovského.

Tünde Bartha byla v době Babišovy vlády nad Strakovou akademií šéfkou Úřadu vlády, Babišovou spolupracovnicí je i nadále. Hradní komunikaci by měl na starost Vladimír Vořechovský. „Máme Vláďu Vořechovského, který dělá s médii. My jsme takový malý tým,“ potvrdil Babiš. Vořechovský byl v éře premiéra Babiše ředitelem odboru komunikace na Úřadu vlády. I on pracuje pro Babiše dlouhodobě.

V pátek odevzdal přihlášku

Babiš zahájil prezidentskou kampaň ve středu na Teplicku. Lidem před knihovnou v Košťanech řekl, že má podpisy 56 poslanců ANO, v pátek přihlášku odevzdal. Termín je do úterý 8. listopadu.

Ke kandidatuře je potřeba buď zisk 50 000 podpisů voličů, nebo podpora 20 poslanců či deseti senátorů. Expremiér oznámil záměr ucházet se o funkci prezidenta republiky v neděli, v pondělí kandidaturu podpořilo předsednictvo ANO. Babiš na setkání s veřejností uvedl, že chce být aktivním prezidentem.

Andrej Babiš a Tünde Bartha Andrej Babiš a Tünde Bartha | Blesk:Robert Klejch

Obytňák v novém kabátu

Babiše doprovází při kampani opět obytňák - ovšem v novém hávu. Obytný vůz je totiž nově polepený hesly jako „Krizový manažer proto Babiš“ nebo „Pomáhá lidem proto Babiš“. Na cestě po Teplicku pak Babiše doprovázeli i místní politici ANO.

Lidem především staršího věku v hloučku Babiš v Košťanech na Teplicku řekl, že chce vést pozitivní kampaň a nechce komentovat ostatní kandidáty. „Nabízím prezidenta, který má největší zkušenosti ze všech,“ uvedl.

Babiš řekl, že prezident sice nemá takové kompetence jako premiér, ale může dělat ekonomickou diplomacii, apelovat na vládu a chodit mezi lidi. „Predikce nejsou dobré, ale proč to nezkusit,“ uvedl. Při své kampani chce Babiš podle svých slov navštěvovat i firmy.

Naráží i na kritiky

Zatímco v Košťanech ho přivítal příznivce se sloganem „Babiš na Hrad“, v Košťanech mladý muž držel v ruce tabulku s nápisem „Stydím se za trestně stíhaného kandidáta na prezidenta“, za což si vysloužil silnou kritiku přítomných většinou starších lidí.

Na setkání s občany Babiš opakoval, že vláda se s opozicí nebaví. „Pokud bych uspěl, doufám, že pak by už se mnou pan premiér byl ochoten diskutovat,“ uvedl.

Babš se na cestách vyjádřil opět také ke kauze Čapí hnízdo s tím, že důvodem jeho kandidatury není získání imunity na pět let. Babiš čelí před soudem obžalobě v případu dotačního podvodu při stavbě areálu Čapí hnízdo, obvinění odmítá, další hlavní líčení je nařízené v týdnu od 19. prosince.

První kolo volby se bude konat 13. a 14. ledna 2023, případné druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března. Nejsilnější podpoře se podle posledních průzkumů zatím těší armádní generál Petr Pavel. K jeho nejvážnějším soupeřům by spolu s Babišem mohla patřit ekonomka Danuše Nerudová.

Babiš byl v loňských volbách do Sněmovny lídrem ANO v Ústeckém kraji. Hnutí v regionu vyhrálo s výraznou převahou ve všech okresech i všech sedmi okresních městech. V kraji získalo 35,61 procenta hlasů, nejvíce v zemi. Babiš získal 38 277 preferenčních hlasů.

Babiš na Teplicku také uvedl, že je nezávislým kandidátem. Prezident může podle bývalého premiéra nastolovat témata. „Pro mě je to zdravotnictví,“ řekl.

Video  Fiala o Babišově kandidatuře: Nejsme překvapeni, vede masivní hybridní kampaň  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babiš: Mezi adepty byl i Stropnický. Zeman byl za mé rozhodnutí rád

Kdy jste se rozhodl, že budete kandidovat?

Babiš: „My jsme na tom pracovali v týmu. Vyhodnocovali jsme to, po konzultacích jsme o tom mluvili i na klubu a v rámci našich orgánů jsme dospěli k názoru, že i když všechny průzkumy mně nedávají téměř žádnou šanci, a to druhé kolo vypadá na generála Pavla a na paní Nerudovou, tak jsme drželi linku, že ANO chtělo postavit kandidáta. My jsme samostatně na počet poslanců největší politická strana, takže jsme k tomu tak přistupovali. Původně tam bylo 45 kandidátů včetně mě.“

Pokud byste uspěl, nebo neuspěl, zůstal byste v čele hnutí ANO?

„Pokud bych uspěl, tak bych nebyl předsedou hnutí a muselo by si zvolit nového předsedu. Pokud by mi dali nějakého čestného předsedu, tak budu rád.“

A pokud byste prohrál?

„Oni všichni říkají, že prohraju, takže je to výzva a ty mám rád. My jsme to vyhodnotili tak, že prezident by měl být aktivní svými názory a že ta funkce dává prostor, jak pomáhat lidem. Takže jestli zůstanu v politice, nebo nezůstanu, to je předčasná otázka. Ale jsem předseda hnutí a uvidíme, jak to dopadne.“

Kdo byli další kandidáti, kteří připadali v potaz?

„My jsme dělali samozřejmě analýzy, kandidáti byli paní Schillerová, pan Havlíček, pan Vondráček a pan Stropnický.“

Podle premiéra Fialy do toho jdete, abyste získal imunitu kvůli vašemu stíhání, co na to říkáte?

„Já jsem slyšel ty názory. Není to pravda, protože samozřejmě, pokud bych se stal prezidentem, tak mám imunitu jenom na to období. A to řízení poběží dál a já se mu nevyhýbám, protože jsem přesvědčen, že ta kauza se nikdy neměla dostat před soud. Žalobu už jednou státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil, a proto to nazývám politickým trestním stíháním, protože to bylo obnoveno na základě rozhodnutí nejvyššího státního zástupce, což byl politický nominant tehdejší vlády.“

V projevu jste řekl, že změníte rétoriku, co jste tím myslel?

„Jsem známý tím, že když slyším nějaké věci, které považuji za nepravdu, tak na to nějak reaguji. Možná ne dobře, tak samozřejmě toho se určitě chci vyvarovat a změnit tu rétoriku.“

Co vám řekl na vaše rozhodnutí prezident Zeman? Podpořil vaše rozhodnutí?

„Pan prezident byl rád, ano.“

Video  Prohlášení Andreje Babiše k prezidentské kandidatuře. (31.10.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 5. listopadu 2022 13:15 )

roxin ( 4. listopadu 2022 15:57 )

Co všechno bude muset pětispolek vymyslet co udělat a kolik paragrafů změnit v ústavě aby Babiš nemohl na prezidenta kandidovat, musí se snažit aby to stihli.

Uživatel_5522193 ( 4. listopadu 2022 13:23 )

Souhlas

Uživatel_5522193 ( 4. listopadu 2022 13:22 )

Máte pravdu už je to otravné a sami mají másla na hlavě až to není hezké a všichni jsou populisti

nespokojeny ( 4. listopadu 2022 13:12 )

5koalice už se vzpamatujte a přestaňte dělat, svým neustálým fńukáním, Babišovi kampaň.
Co kdyby jste udělali a začali se chovat v českém zájmu a v zájmu českých obyvatel?
V tom případě musí vaši kandidáti vyhrát!!!! Jednoduchá cesta-zřejmě vám nepasuje.
Přes kritiku Babiše to nepůjde, protože všichni v politice jste stejný kuwy....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa