Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zemanovi na severu Čech: Prezident mluvil o krizi i uhlí, Ivana obdivovala porcelán a zahradu

Aktualizováno -
17. října 2022
18:45
Autor: ČTK - 
17. října 2022
12:17

Prezident Miloš Zeman dnes v Ústí nad Labem řekl, že je pro větší využití uhlí v energetické krizi. Za šíření požáru v Českém Švýcarsku podle něj může i bezzásahová ideologie. Podpořil opět splavnění Labe. Zeman řekl, že dvoudenní návštěvou Ústeckého kraje se loučí s kraji jako takovými, protože za několik měsíců končí jeho 32 let dlouhá politická dráha. Následně zamířil do Děčína, kde se sešel s vedením města a diskutoval s místními. Na setkání přišli především senioři.

Zeman přijel do Ústeckého kraje na pozvání hejtmana Jana Schillera (ANO). V sále ho přivítalo přes dvacet z pětapadesáti zastupitelů. Prezident se nejprve vyjádřil k požáru v Českém Švýcarku, který byl nejrozsáhlejším v historii České republiky.

„Slyšel jsem, že ten požár způsobili trampové, nesouhlasím s tímto názorem,“ uvedl. „Domnívám se, že ho způsobili ti, kteří způsobili i kůrovcovou kalamitu, a to je jeden ministr životního prostředí Martin Bursík,“ uvedl. Prezident poté připomněl výrok Bursíka (SZ), který v minulosti při interpelacích ve Sněmovně prohlásil, že je přítelem kůrovce.

Bezzásahová ideologie podle Zemana vedla k tomu, že popadané stromy se nechávaly volně ležet, čímž způsobily podhoubí pro šíření požáru. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Mluvčí policie dnes ČTK řekla, že ve věci není nic nového, pokračuje prověřování příčin.

Při vysokých cenách plynu by podle prezidenta bylo dobré, aby se více využívalo místních zdrojů surovin, mezi které patří hnědé uhlí v Ústeckém kraji. Řekl, že je také pro výstavbu jaderných elektráren.

Opětovně podpořil splavnění Labe. Nedokončení vodního koridoru považuje prezident za jeden ze svých politických neúspěchů vedle toho, že se nepodařilo v jeho volebním období zrušit Senát.

Prezident uvedl, že je na severu Čech ve funkci hlavy státu posedmé. Region je tak nejčastějším místem jeho návštěv v krajích, které ustaly po zhoršení jeho zdravotního stavu.

Z Ústí nad Labem Zeman odjel po pracovním obědě se zástupci složek záchranného systému, starosty obcí a zástupci dalších institucí postižených požárem v národním parku v Českém Švýcarsku do Děčína.

Při setkání v Děčíně Zeman poděkoval těm, kteří ho volili dvakrát po sobě za prezidenta. Na konec setkání, které se obešlo bez větších narušení, se prezident podepsal do pamětní knihy města. . Do venkovního koncertního areálu Rogalo přišli většinou senioři.

Ještě před setkáním s veřejností se Zeman sešel s děčínským primátorem Jiřím Andělem (ANO) a dalšími členy vedení města. Mezi silnicí a chodníkem před budovou magistrátu byla připravena provizorní asfaltová nájezdová rampa přímo pro prezidenta, který od dubna 2021 používá vozík. Zeman počin města komentoval slovy „velice originální“.

První dáma zamířila na Teplicko. Nejprve do porcelánky v Dubí a pak do teplické botanické zahrady.

V úterý program pokračuje návštěvou děčínské společnosti Chemotex, pak se prezident přesune do Lukavce na Litoměřicku, který získal titul Vesnice roku Ústeckého kraje 2022. I V Lukavci má na programu setkání s občany.

Sever Čech v minulosti navštívil prezident naposledy v červnu 2018. Zastavil se tehdy v místech, v nichž získal v prezidentských volbách největší podporu. Poslední prezidentské volby se konaly v lednu 2018, další se konají v polovině ledna 2023.

Video  Prezident Miloš Zeman u komunálek: Poprvé odvolil v Lánech! A zmínil pitomce.  - Blesk TV - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa