Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Síkelův chaos u zastropování cen: Pro domácnosti bude platit v plné výši spotřeby, slibuje ministr

Aktualizováno -
26. září 2022
21:28
Autor: ČTK, Darina Jíchová, simao - 
25. září 2022
17:03

Jak to nakonec bude se zastropováním cen energií? Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) v neděli připustil, že nebude na celou spotřebu - očekává totiž, že při jednání v EU bude stanovena horní hranice pro kompenzace firmám i domácnostem na základě jejich předchozí spotřeby. Síkela míní, že by tak součástí měl být i jistý úsporný element, což však podle něj není problém, protože Češi už šetřit začali. I když ještě v neděli ministr svůj názor poupravil a mluvil o zastropování ceny energií pro celou spotřebu domácností. V pondělí vše uvedl na pravou míru, zastropování cen elektřiny u domácností podle Síkely nebude limitované spotřebou, menší firmy by mohly žádat o pomoc do 80 % nejvyšší spotřeby za 5 let.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) je v unijním návrhu také například průlomové zastropování cen energií pro domácnosti i pro malé a střední podniky, které umožní pomoc velkému množství firem, aniž by bylo porušeno unijní právo.

Síkela ale očekával, že při jednání v EU bude stanovena horní hranice pro kompenzace firmám i domácnostem na základě jejich předchozí spotřeby. Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce.

„Formulace u domácností je, že by to nemělo být na úplně celou spotřebu, to znamená, že by tam měl být nějaký úsporný element,“ řekl Síkela v neděli v ČT s odkazem na předběžnou dohodu. 

Jenže ještě v neděli přišel Síkela s dalším prohlášením k zastropování cen, tentokrát na twitteru. „Zpochybňovat naše zastropování cen energií je mimo. Přespříští týden na vládě navrhnu zastropovat ceny energií pro celou spotřebu domácností. Zároveň chceme cílit na to, aby zastropování nevedlo ke zvyšování spotřeby energií, protože to by nás oslabovalo v energetické válce s Ruskem,“ napsal Síkela.

Fiala: Tuto zimu to patrně nevyužijeme

Premiér Petr Fiala (ODS) se jak Síkelovo vyjádření korigovat ještě v neděli - uvedl, že nepředpokládá, že by vláda pro tuto zimu využila možnost omezit zastropování cen energií, o kterém se nyní na úrovni EU hovoří.

„Rozhodnutí zastropovat ceny elektřiny a plynu bude platit tak, jak bylo oznámeno, tedy v plné výši pro všechny domácnosti,“ sdělil ČTK.

V pondělí se pak Síkela snažil vysvětlovat, že u domácností nebyl na unijní půdě stanoven žádný úsporný limit. Pouze se podle něj konstatovalo, že by bylo hezké, kdyby se takové zastropování netýkalo celé spotřeby. Jako příklad zmínil Rakousko, které se rozhodlo, že nad úrovní 80 procent spotřeby budou lidé platit tržní cenu. „Česká vláda touto cestou nejde,“ ujistil Síkela. Lidé podle něj šetří už teď, samotný nastavený strop už podle něj k šetření motivuje.

Síkela vedle toho v pondělí uvedl, že připravuje také řešení s energiemi pro sportovce. Chce o tom informovat vládu. „Uvidíme, jak vláda rozhodne,“ řekl Síkela.

Další prvky evropského návrhu

Do návrhu souboru opatření Evropské komise proti vysokým cenám energií by mohlo ještě přibýt prodloužení dočasného krizového rámce pro velké firmy a jednat se ještě bude i o změně způsobu stanovení cen elektřiny. O návrhu opatření mají v pátek jednat evropští ministři zodpovědní za energetiku. Podle Síkely by se do něj do té doby mohla ještě některá opatření zapracovat.

Podle Síkely se nyní diskutuje o tom, že by se zvlášť určovala cena pro plynové elektrárny, kde elektřina vychází kvůli vysoké ceně plynu nejdráž, a zvlášť pro ostatní levnější zdroje. To, o čem se teď jedná, je oddělení plynu a ostatních zdrojů. Cena by se počítala průměrem cen jednotlivých zdrojů a jejich objemem (podílem na celkové výrobě). Tím pádem by nastalo dramatické snížení cen. Takže by byl zvlášť trh pro energii z plynu a zvlášť pro jiné zdroje, například uhlí, uvedl Síkela.

Komise před týdnem představila soubor návrhů, který počítá mimo jiné s využitím nadměrných zisků elektráren využívajících levnější zdroje než plyn a producentů fosilních paliv.

Podle Bruselu by členské státy měly díky tomu získat přes 140 miliard eur (3,43 bilionu Kč). Unijní exekutiva navrhla také povinné pětiprocentní úspory elektřiny v nejvytíženějších hodinách, což má eliminovat nasazení drahých plynových zdrojů, které slouží pro pokrytí těchto špiček.

Firmy dostanou strop do 80 % nejvyšší spotřeby?

Zatímco zastropování cen elektřiny u domácností podle Síkely nebude limitované spotřebou, menší firmy by mohly žádat o pomoc do 80 % nejvyšší spotřeby za 5 let. 

„Vládní nařízení ohledně zastropování cen energií nebude spotřebu domácností limitovat. Jsme přesvědčeni, že jsem schopni dosáhnout úspor ve spotřebě energií u domácností i bez zavádění limitů na spotřebu,“ řekl uvedl v pondělí Síkela na tiskové konferenci ke strojírenskému veletrhu.

Vysvětloval tak dál nejasnost, která vznikla po jeho nedělním vyjádření v OVM v České televizi. Tam uvedl, že se očekává, že při jednání v EU bude stanovena horní hranice pro kompenzace firmám i domácnostem na základě jejich předchozí spotřeby.

Síkela v pondělí zdůraznil, že jednání EU se vede v tom duchu, že se stanoví unijní rámec a státy mají možnost v jeho rámci, i pod tento rámec, přijímat další opatření, pokud to uznají za vhodné.

U malých a středních firem se bude na unijní půdě podle Síkely schvalovat návrh, který jim pomůže zavedením cenového stropu na energie bez ohledu na to, v jakém oboru podnikají, a to do výše 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních pět let. „Bude to pro ně znamenat předvídatelnost, jistotu, možnost plánovat, naceňovat svoje výrobky, a to minimálně na celý příští rok 2023. Myslím, že to je ohromný úspěch a nepochybuji, že se to podaří dojednat,“ prohlásil s jistotou.

Snížení spotřeby ve špičkách?

Síkela rovněž uvedl, že se v zájmu toho, aby se energiemi neplýtvalo, uvažuje o zavedení opatření ke snížení spotřeby v tzv. špičkových hodinách.

„Kdy se spotřebovává nejvíc energie, kdy se zapojují nejdražší zdroje výroby. To znamená ty plynové závěrné elektrárny, které pak cenu elektřiny tlačí hrozně nahoru,“ přiblížil situaci. Konkrétně ale o těchto opatřeních nemluvil.

Video  Hádky o drahé energie a jednání EU: V Bruselu s námi vytřeli podlahu, míní Havlíček. Nevím, co v té sektě hulíte, kontroval Síkela  - CNN Prima News / Partie Terezy Tománkové
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 27. září 2022 16:38 )

dynaty ( 27. září 2022 02:33 )

babča říkává "v této době bych nechtěla být mladá, vůbec vám nezávidím, nic dobrýho nepřijde" a já začínám chápat,co tím myslí, jako by se jelo podle scénáře minulého století

dynaty ( 26. září 2022 20:57 )

nespokojeny ( 26. září 2022 19:51 )

Ještě je tady druhé kolo do Senátu. Pojďme do toho. Vyšleme jim signál.

nespokojeny ( 26. září 2022 19:48 )

Myslel jsem si, že Babiše nikdo nemůže překonat. Mýlil jsem se.
Je to změna a pořádná. Slovo dodrželi.
Co tohle je za pitomce, to normální hlava nebere.
Dřív nebo později budou stejně krutě vyhnáni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa