Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zastropování cen elektřiny a plynu už nic nebrání! Novelu zákona podepsal Zeman

Autor: ČTK - 
21. září 2022
13:57

Vláda bude moci nařízením stanovit maximální ceny elektřiny a plynu. Novelu energetického zákona, která jí to umožní, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Cenu elektřiny chce vláda omezit na šest korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a cenu plynu na tři koruny za kilowatthodinu včetně daně z přidané hodnoty pro maloodběratele. Novela zákona má také více chránit spotřebitele, kteří mají ve smlouvě ceny odvozené od cen na burzách. Zákon má vstoupit v účinnost den po svém vyhlášení ve sbírce.

Zeman už dříve ocenil, že vláda přistoupila k zastropování cen elektřiny a plynu. Označil to za nejlepší řešení energetické krize. Limity považuje za přiměřené.

K omezení cen bude muset vláda vydat nařízení, v němž stanoví podrobnosti, tedy hlavně maximální cenu. Bude také určovat rozsah odběru, na který se bude cenový strop vztahovat, a kategorie odběratelů, kterých se bude cenový strop týkat. Dodavatelé budou mít právo na úhradu prokazatelné ztráty a přiměřeného zisku. Při mimořádné tržní situaci bude moci vláda v krajním případě zakázat například obchodování s elektřinou a plynem na burzách.

Nařízení by vláda mohla podle dosavadních informací vydat 5. října. Předtím se mají 30. září sejít ministři energetiky zemí EU a jednat o dalších řešeních.

Řešení za více než sto miliard

Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve řekl, že řešení cenového stropu bude stát víc než 100 miliard korun. Dodavatelé energií budou mít právo na úhradu prokazatelné ztráty a přiměřeného zisku. Vláda chce na financování tohoto kroku využít jak připravovanou daň z mimořádných zisků, tak i dividendy třeba ze státem kontrolované energetické skupiny ČEZ.

Nařízení o maximálních cenách bude moci vláda vydat v případě mimořádné tržní situace. Schválená novela ji nedefinuje. V důvodové zprávě k předchozí novele energetického zákona z letošního léta, kterou se zaváděl úsporný tarif pro domácnosti, vláda uvedla, že „mimořádnou tržní situací se rozumí stav, kdy se podstatná část občanů státu dostává do vážných finančních problémů v důsledku vysoké ceny elektřiny nebo zemního plynu a tento stav není možné, dostatečné nebo vhodné řešit jiným druhem státní pomoci, jakým je například příspěvek na bydlení.“

Snažší vypovězení smlouvy

Novela umožní spotřebitelům snáze vypovědět takovou smlouvu, která obsahuje takzvané spotové ceny, tedy ceny odvozené od vývoje na burzách. Před takovými smlouvami varuje Energetický regulační úřad. Vláda uvádí, že toto opatření má zajistit účinnou ochranu zranitelných zákazníků před kontrakty, které mohou podléhat cenovým výkyvům kvůli nestabilitě trhů. Právo vypovědět smlouvu se spotovými cenami během měsíce však budou mít pouze spotřebitelé, tedy nikoli například firmy. Bude se to týkat smluv na dobu určitou i neurčitou. Pokud bude ve smlouvě ujednání, které umožní dodavateli změnit sjednanou cenu elektřiny nebo plynu na cenu podle vývoje na burze, a to bez výslovného souhlasu spotřebitele, nebude se k takovému ujednání přihlížet.

Video  Jak rostla cena elektřiny?  - Videohub
Video se připravuje ...

pindal ( 21. září 2022 19:55 )

Já jsem optimista a věřím,že po vyplacení odměn za tučný zisk ještě,možná, něco zbu de.

Jaryn19 ( 21. září 2022 18:01 )

Polsko a Slovensko propojily nový plynovod, který umožní větší diverzifikaci dodávek zemního plynu v Evropě. Slovensko začalo stavět v roce 2018. Kvůli absenci napojení na Českou republiku čelí tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdé kritice za nečinnost.
Srpen 2022, naše vláda zajistila LNG, protože minulá vláda se na investice vykašlala

roxin ( 21. září 2022 16:51 )

Ještě NIC NEMÁME, MÁME JEN SLIBY A TO JE MÁLO!!!

Jaryn19 ( 21. září 2022 16:41 )

Zastropování cen elektřiny a plynu máme, co na to Slovensko? Jaký mají Slováci výhled na příští rok? Mají zatím jen obecný návrh vlády před podáním do parlamentu

frantacizek ( 21. září 2022 14:40 )

klasický psychopat, který neumí prostě přiznat chybu, najít pokoru, navíc s klasickou touhou ovládat, manipulovat-propaganda. To je katastrofa tyhle povahy..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa