Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fiala na recepci s králem: Karel III. vzpomínal na návštěvu Česka. A co setkání s Bidenem?

Aktualizováno -
20. září 2022
14:24
Autor: for, Darina Jíchová - 
19. září 2022
16:37

Hovor s králem Karlem III., sedadlo za americkým prezidentem Joem Bidenem, ale také unikátní možnost sledovat pohřeb nejznámější a nejdéle vládnoucí panovnice – tak vypadala neděle a pondělí českého premiéra Petra Fialy (ODS). Ten na pohřbu Alžběty II. zastupoval prezidenta Miloše Zemana . Premiér se později pochlubil i se společnou fotografií s Karlem III.

Premiér Petr Fiala (ODS) se účastnil královského pohřbu v Londýně. K věčnému spánku ulehla dlouholetá a oblíbená Alžběta II. (†96), kterou v úřadu nahradil její syn. S novým králem Karlem III. se Fiala krátce potkal na slavnostní recepci a měli čas si i krátce pohovořit, jak zmínil český předseda vlády během tiskové konference po ukončení pohřbu. 

Rozloučení s královnou (†96): 30 střípků z obou bohoslužeb! Kolapsy vojáků i zvláštní rituály

„Měl jsem možnost se s ním setkat a měl jsem možnost osobně vyjádřit hlubokou účast jménem ČR královi Karlu III. Připomněl jsem mu návštěvu v Česku, kdy jsem byl ještě rektor,“ řekl Fiala. Podle premiéra si král na svou návštěvu dobře vzpomínal a Fiala mu odvětil, že by si mohl některé lokace připomenout. Oficiální pozvánku ale z protokolárních důvodů Fiala předat nemohl. „Pokud vím, prezident Zeman to udělal ve svém dopise,“ dodal na dotaz novinářů. 

Pozdrav s Bidenem

Premiér seděl během obřadu ve Westminsterském opatství za americkým prezidentem Joem Bidenem. „Stihli jsme se pozdravit,“ uvedl Fiala s tím, že to nejspíše ani jinak nešlo, neboť se jedná o přísnější formát, než byla slavnostní recepce – nedochází zde k přílišnému domlouvání na spolupráci či na rozvinutější diskuzi. Přeci jenom se jedná o pohřební setkání. Obecně podle Fialy nebyl prostor se s přítomnými prezidenty či předsedy vlád domlouvat na nějakém bilaterárním jednání. 

„Jsem rád, že Česko mělo takovéto čestné místo, a je to dobře. Ukazuje to pozici ČR a je to výsledek protokolárních a bezpečnostních úvah. Ukazuje to, jaké pozici a pověsti se ČR těší,“ okomentoval své usazení za americkým prezidentem.

Petr Fiala sedí za americkým prezidentem. Petr Fiala sedí za americkým prezidentem. | reprofoto Reuters

Na usazení mezi největšími muži světa reagoval pro Blesk i bývalý protokolář Hradu Jindřich Forejt. V našem studiu mimo jiné zmínil, že „je to vlastně na pořadatelích, jak usazení zvolí“ a osvětlil nám, že „většinou je to v rámci sekcí i zvláštní sekce pro hlavy státu“.

„Potom jsou zvláštní sekce pro předsedy vlád a zvlášť sekce pro ministry a potom ještě zvláštní pro velvyslance,“ dodal pro Blesk. Upřesnil navíc, že se ještě rozdělují sekce i na ty velvyslance, kteří dorazili v zastoupení hlavy státu. 

Fiala: Zeman mě pověřil přes telefon

Premiér Fiala se pohřbu a nedělní slavnostní recepce zúčastnil z pověření prezidenta Miloše Zemana. Ten se nemohl účastnit kvůli svým zdravotním obtížím. „Účast byla důležitá, protože Česko tu má být zastoupeno na nejvyšší úrovni. Pohřeb navštívilo obrovské množství hlav států a panovníků a bylo důležité, že jsme tu byli viditelně zastoupení,“ řekl Fiala na tiskové konferenci.

Na dotaz Blesk Zpráv dodal, že Zeman Fialovi svou prosbu předal přes telefon. „Pan prezident Zeman mě osobně zavolal a požádal mě o vykonání této cesty, akceptoval jsem to a byl jsem si toho vědom, jak důležité to je,“ řekl.

Pohřbu královny se účastnily statisíce lidí. K rakvi se táhla dlouhá fronta lidí, kteří se s dlouholetou panovnicí chtěli rozloučit. Ulice byly podle reportérů zcela ucpané. 

Video  Brífing premiéra Fialy po pohřbu královny  - Blesk TV
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 21. září 2022 18:29 )

No, pokud vidím správně, tak dle výrazu Charles nevěří vlastním očím a uším, co pan "nikdo" z východní Evropy blábolí na pohřbu jeho matky

Jirik-ta ( 21. září 2022 12:28 )

Jirik-ta ( 21. září 2022 12:27 )

Jirik-ta ( 21. září 2022 12:26 )

Jirik-ta ( 21. září 2022 12:25 )

armádní generál Fialsky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa