Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Modlitba za Alžbětu II. v chrámu sv. Víta: Zeman děkoval královně, ocenil její osobní kouzlo

Aktualizováno -
15. září 2022
19:17
Autor: ČTK, Mii - 
15. září 2022
18:23

Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě dnes večer probíhá ekumenická modlitba za královnu Alžbětu II. Setkání ve svatovítském chrámu pořádá Arcibiskupství pražské, Ekumenická rada církví a Anglikánská evropská diecéze, a to ve spolupráci s britským velvyslanectvím v Praze. Dorazil i prezident Miloš Zeman, který v krátkém proslovu popsal, že obdivoval osobní kouzlo Alžběty II.

Modlitbu zahájil pražský arcibiskup Jan Graubner. „Scházíme se dnes, abychom si před Bohem připomněli zesnulou královnu Alžbětu II.,“ řekl na úvod a připomněl, že královna byla ženou „niterné a hluboké víry“.

„Královna Alžběta II. nikdy nebyla naší panovnicí, přesto mnoho lidí cítilo a cítí, že pro tento svět mnoho znamenala,“ navázal jeho kolega.

Vystoupil i Zeman, který se během čteni modlitby postavil. „My, kdo jsme měli tu čest se několikrát setkat s královnou, jsme obdivovali její osobní kouzlo. Byla laskavou a milující matkou. Byla statečnou princeznou, která neopustila Londýn v době nacistického bombardování. Byla symbolem a svorníkem své země. A mohl bych říci, že měla respekt i u svých odpůrců. Ale ona téměř žádné odpůrce neměla,“ řekl prezident.

„Tomáš Masaryk nám často připomínal, že dějiny máme posuzovat z hlediska věčnosti. Díváme se na královnu Alžbětu II. těmito očima. V britských dějinách byly dosud jen dvě panovnice, které daly název celé historické epoše. Mluvili jsme o době Alžbětinské a mluvili jsme o době Viktoránské. Věřím, že s historickým odstupem budeme takto vzpomínat i na druhou dobu Alžbětinskou. Thank you, madame,“ pokračoval Zeman, který královně poděkoval v angličtině.

Velvyslanec Archer uvedl, že zájem Čechů o královnu nepokládá Británie za samozřejmý. Alžběta II. v sobě podle něj měla něco, co bylo dostatečně silné, aby překonalo historické překážky mezi oběma zeměmi, jakou byla mimo jiné železná opona. Zmínil, že královna měla podobně jako Češi vyhraněný smysl pro absurdno. „Když se v roce 1996 dostala do Česka na pozvání Václava Havla, nepřijížděla jako cizinka, ale jako ztracená a znovu nalezená přítelkyně, jak jasně dokládají fotografie z Prahy a Brna,“ doplnil.

Na pohřeb poletí Fiala

Panovnice, která stála v čele britské monarchie 70 let a byla současně nejvyšší představitelkou anglikánské církve, zemřela před týdnem na zámku Balmoral ve Skotsku. Bylo jí 96 let.

Po smrti královny se do čela monarchie a britského Společenství postavil její nejstarší syn princ Charles, který se stal králem Karlem III. Státní pohřeb Alžběty II. se uskuteční v londýnském Westminsterském opatství v pondělí 19. září. Dorazí stovky monarchů a hlav států z celého světa, posledního rozloučení se za Českou republiku zúčastní premiér Petr Fiala.

Do té doby se s panovnicí mohou rozloučit lidé v sídle parlamentu - Westminsterském paláci, kam ve středu z Buckinghamského paláce dorazila v čele smutečního průvodu rakev s ostatky Alžběty II.

Video  Smuteční průvod doprovodil ostatky Alžběty II.: Sledovali jsme s královským expertem Forejtem!  - Petr Macek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 15. září 2022 21:29 )

panda zákon je mu ke cti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa