Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Detaily vládní pomoci: Zastropování cen energií se dočkají i menší firmy či teplárny

Autor: ČTK - 
15. září 2022
19:19

Maximální ceny energií, které stanovila vláda, budou platné také pro malé a střední firmy. Automaticky bez jakýchkoliv žádostí tak budou mít zastropované ceny firmy do 250 zaměstnanců s ročním obratem do 50 milionů eur (asi 1,23 miliardy Kč). Konkrétní skupiny odběratelů, kterých se cenový strop energií dotkne, určí vláda svým nařízením. Novinářům to dnes řekli zástupci poradního týmu premiéra Petra Fialy (ODS). Stanovení maximálních cen energií se bude týkat také plynových tepláren.

Vláda se shodla na zavedení maximální ceny za elektřinu a plyn pro domácnosti, živnostníky a malé a střední firmy. Strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci byl stanoven na 6000 Kč za megawatthodinu (MWh), což odpovídá zhruba 200 eur bez DPH (4900 Kč) za MWh. Koncový zákazník by spolu s distribucí měl za elektřinu platit zhruba 7000 až 9000 korun za MWh. U plynu by strop měl být 3000 korun za MWh, což odpovídá zhruba 100 eurům za MWh bez DPH.

Video  Vláda nabízí řešení energetické krize pro firmy a průmysl  - ČTK
Video se připravuje ...

Poradci premiéra očekávají, že novela energetického zákona, která umožní stanovení cenových stropů energií, stihne projít celým procesem do konce září, a to včetně podpisu prezidenta. Vláda následně bude moci vydávat jednotlivá nařízení, která budou pomoc jasně určovat. Počítá se s tím, že mezi odběratele s regulovanou cenou energií budou spadat plynové teplárny, které zajišťují domácnostem vytápění.

Velkoodběratelé elektřiny a plynu budou moci podle premiéra Petra Fialy (ODS) od 1. listopadu čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun. Řekl to ve středu po jednání vlády. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) upřesnil, že k 1. listopadu by měla být připravena výzva k dotačnímu titulu.

Člen poradního týmu premiéra Zdeněk Zajíček (ODS) uvedl, že vláda počítá také s tím, že výrobci energií budou muset povinně nabídnout část své produkce státu, který ji bude nakupovat a dále distribuovat veřejným institucím a samosprávám prostřednictvím státního obchodníka s energiemi. Dodal, že bude také pevně stanovená cena, za kterou budou výrobci energie státu poskytovat.

V souvislosti se stanovením cenového stropu za energie pro odběratele stát počítá s kompenzacemi obchodníkům. Obchodníci budou zřejmě nuceni prodávat za ceny i nižší, než za kolik byli schopni energie nakoupit. Vláda stanoví regulované náklady a marže, které bude obchodníkům průběžně kompenzovat. Průběžné kompenzace budou zásadní pro cashflow obchodníků, aby měli peníze například na zálohy na burze.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karmazdarma ( 16. září 2022 15:51 )

Tak jsem se dočetl, že vysílač signálu a nejhorší premiér v dějinách ČR bude mít v neděli 20.05. v tv opět nicneříkající projev.

Jirik-ta ( 15. září 2022 21:26 )

včetně DPH

Jirik-ta ( 15. září 2022 21:25 )

Ovšem realita skutečné koncové ceny české elektřiny pro koncové české spotřebitele ve výši 9,- až 11,- Kč/kWh (při výrobní ceně české elektřiny z uhlí 0,15 Kč/kWh až 0,25 Kč/kWh z jádra) není ve skutečnosti žádná láce.
Plyn za 3,- Kč, to je šílená láce, pokud si občan neuvědomí, že je to 3,- Kč/kWh, tzn. téměř 32,- Kč/m3. Pak se mění šílená láce na šílenou drahotu.
(I Noveský)

ceník EON

ElektřinaTrendD 02d 1.1.22 5 371,86Kč/Mwh

1.8.22, - 6 117,22 Kč/Mwh, 1.9.22, - 6 237,01 Kč/Mwh, 1.10.22, - 6 237,01 Kč/Mwh,

prochaskanamoste ( 15. září 2022 20:24 )

Ty dva, když vidím,radši bez komentáře, těžko bychom v historii hledali ještě horší politiky TV jim jde na ruku, před chvílí zase podprahově, co všechno tahle skvadra pro lidi dělá. Pověstný deštník (děravý, jak cedník), prý 5 tisíc pro děti, jako by je dávali každý měsíc, o té jednorázovce už lidi ani nevědí, nakoupili dětem do školy a ještě museli hodně přidat, aby to zvládli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa