Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Síkela: Určili jsme, kdo je zranitelný zákazník kvůli úhradě energií. Na tahu je Jurečkův resort

Autor: ČTK - 
14. září 2022
19:23

Ministerstvo průmyslu vytvořilo svou definici zranitelného zákazníka kvůli úhradě energií a podpoře od státu. Teď ji posuzuje ministerstvo práce. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN). Návrh svého úřadu, kdo by měl mezi zranitelné klienty patřit, nepřiblížil. Tiskové oddělení ministerstva práce ČTK sdělilo, že oba resorty na definici spolupracují, na starosti ji má ale především ministerstvo průmyslu.

„My jsme definovali z našeho pohledu definici zranitelného zákazníka, kterou v tuto chvíli posuzuje ministerstvo práce… Náš pohled jsme předali,“ uvedl Síkela. Dodal, že aktuální informace o finální podobě nemá. „Upřímně, není to ani moje specializace,“ dodal šéf resortu průmyslu.

Ministerstvo práce uvedlo, že problematiku má ve své gesci primárně ministerstvo průmyslu. „Společným cílem obou resortů je, aby definice byla legislativně zpracována co nejdříve. Je každopádně nutné příslušnou definici mimo jiné harmonizovat na základě směrnice EU. Zároveň ale platí, že za tuto oblast je zodpovědné především ministerstvo průmyslu,“ sdělilo tiskové oddělení resortu práce.

Podle dřívějších vyjádření vládních politiků měl mít zranitelný zákazník nárok na energie za nižší cenu. Na jednání sněmovního sociálního výboru jeho šéf Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) v polovině května řekl, že se definice takového klienta řeší v souvislosti s úsporným tarifem a ministerstvo průmyslu o ní jedná i se zástupci ČEZ či institucí.

Vláda se chystá úsporný tarif, který už schválila, upravit. Měl by být adresnější a pomoc by měla cílit víc na potřebné. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) médiím před nedávnem řekl, že zranitelný zákazník by měl na podporu mít nárok automaticky. V rozhovoru pro server iDNES.cz pak uvedl, že by tyto osoby stanovil obchodník a upozornil stát na to, že by mohly mít s úhradou problémy.

Na zranitelné zákazníky se před časem zaměřil úřad práce. Vybral je z lidí, kteří zůstávali u dodavatelů poslední instance (DPI) a kterým hrozilo odpojení od elektřiny či plynu. Generální ředitel úřadu Viktor Najmon tehdy upřesnil, že to bylo asi tisíc ohrožených osob. Náměstkyně ministra práce pro dávky Iva Merhautová (KDU-ČSL) na květnovém zasedání sněmovního výboru řekla, že by měla vzniknout pracovní skupina, která definici zranitelného zákazníka stanoví přesněji než u DPI. „Zejména s ministerstvem průmyslu bychom se chtěli bavit o tom, jaké oni udělají opatření, aby se nerozšířil okruh příjemců dávek a případně vznikl sociální tarif,“ řekla tehdy poslancům Merhautová.

Video  Epicentrum: Hejtmani o energetické krizi i vládním řešení. Budou ohroženy nemocnice a školy?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 15. září 2022 14:43 )

minulá vláda sundala DPH z plynu a elektřiny, takže soused neměl DPH ani na LPG do auta, mně s velkou spotřebou energií to dost pomohlo, kdo topil dřevem měl smůlu, tomu dali jen malou slevu na elektřinu

nespokojeny ( 15. září 2022 14:07 )

Co kecáš!!!! "Dali" jste to plošně všem. Komik

Jirik-ta ( 15. září 2022 02:58 )

Nakonec toho Putina na ty lopatky hoděj. Bravó🧣👘

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa