Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EU plánuje nařídit nový výpočet minimální mzdy: V Česku vyroste nad 20 tisíc korun?!

Aktualizováno -
14. září 2022
19:00
Autor: Mii - 
14. září 2022
17:00

Minimální mzda napříč Evropskou unií zřejmě vyroste. Evropský parlament ve středu odhlasoval nová pravidla, která stanovují, jak by měla v jednotlivých státech vypadat. Směrnice nenařídí přesnou výší minimální mzdy, nýbrž způsob výpočtu. A podle něj by částka v Česku mohla přesáhnout 20 tisíc korun. Momentálně u nás minimální mzda činí 16 200 korun. Mzdy by se mohly podle českého europoslance Mikuláše Peksy zvýšit ve 2/3 členských států EU.

Hlavní novinkou je, že minimální mzda bude muset vycházet buď z 60 procent mediánu hrubé mzdy, 50 procent průměrné mzdy či bude valorizována podle vývoje cen určitého druhu zboží a služeb. Jednotlivé státy si budou moci vybrat, jaký způsob zvolí.

Pokud by Česko zvolilo jeden z prvních dvou způsobů, v obou případech by minimální mzda překročila 20 tisíc korun. Je to zhruba o čtyři tisíce více, než na jaké úrovni se pohybuje nyní, dokonce je to více, než jaké navýšení požadují odboráři - ti usilují o to, aby ještě během letošního roku vyrostla na 18 200 korun.

Nová pravidla v Evropském parlamentu podpořilo 505 europoslanců, 92 hlasovalo proti a 44 se zdrželo hlasování. Dokument teď musí posoudit ještě Rada EU a pak budou mít státy dva roky na to, aby se výpočtu přizpůsobily a začlenily jej do své legislativy. „Cílem této nové směrnice, která byla v červnu předběžně dohodnuta s Radou, je zlepšit pracovní a životní podmínky všech pracovníků v EU a podpořit ekonomický a sociální pokrok,“ vysvětluje europarlament v tiskové zprávě.

Upozorňuje také, že směrnice se bude týkat všech pracovníků EU, kteří mají pracovní smlouvu nebo jsou v pracovním poměru. Povinnost upraveného výpočtu se nebude týkat jen těch zemí, v nichž ochrana minimální mzdy probíhá výlučně kolektivními smlouvami.

Středula jásá, Peksa dovysvětluje

Nadšení z rozhodnutí Evropského parlamentu neskrývá šéf českých odborářů Josef Středula. „Celou dobu projednávání jsme upozorňovali na to, že česká minimální mzda je hluboko pod těmito údaji, o kterých teď hovoří i dokument schválený europoslanci. Kdyby vláda minulá nebo současná začala dynamičtěji zvyšovat minimální mzdu, tak se přiblížíme k implementaci tak, že by nedošlo k velmi výrazným meziročním nárůstům,“ uvedl pro server iDNES.cz.

Výhrady však mají někteří čeští europoslanci. „Evropská unie by měla členské státy podporovat v tom, aby každému pracovníkovi zaručily přiměřenou minimální mzdu. Mělo by se jednat o individuální přístup, který by zohledňoval specifické podmínky jednotlivých zemí, protože univerzální přístup nebude fungovat,“ míní Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Minimální mzdy by si měl každý členský stát přizpůsobit svým potřebám v pravidelných a úzkých konzultacích se sociálními partnery - nikoliv centrálně stanovovány EU,“ dodává.

Další z řad českých europoslanců, Mikuláš Peksa (Piráti), upozorňuje, že nová evropská pravidla nepředepisují přímo výši minimální mzdy, ale zlepšují transparenci. „Tato vyjednávání by měla zvýšit mzdy ve 2/3 členských států EU, a snížit tak míru chudoby pracujících o 10 %,“ reaguje i pro Blesk Peksa. 

„Současné zdražování staví mnoho lidí do existenční krize, zda si vůbec budou moct doma dovolit svítit a topit. A to nesmíme dopustit. Desítky milionů Evropanů se momentálně kvůli špatně nastaveným výpočtům minimální mzdy nacházejí pod hranicí chudoby, ačkoliv jsou zaměstnaní na plný úvazek,“ dodává. 

Video  Jaká bude minimální mzda v roce 2022?  - Videohub
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 15. září 2022 12:51 )

Pane Zdechovsky jsem pro to aby měli eroposlanci plat ve výši dvou násobku minimální mzdy v nejchudším státě to by bylo asi i podle Vás nejferovejsi

pravlast ( 15. září 2022 11:38 )

A proč minimální mzda když plán 1.je ekonomicky zničit a totálně rozkrást celou republiku.

jajas ( 14. září 2022 19:24 )

Tak to chci vidět, co s tím naši slepenci udělají u nás.....jasně se jim to nehodí do krámu, takže si něco navymýšlejí, aby se k této minimální mzdě lidé nedostali....Což dokazuje výrok b*l*b*e*č*k*a* Zdechovského:"Mělo by se jednat o individuální přístup, který by zohledňoval specifické podmínky jednotlivých zemí, protože univerzální přístup nebude fungovat,“ míní Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Minimální mzdy by si měl každý členský stát přizpůsobit svým potřebám v pravidelných a úzkých konzultacích se sociálními partnery - nikoliv centrálně stanovovány EU,“ dodává.". Machrujeme teď v EU protože jí předsedáme, ale nakonec jdeme opět mimo ní....Tak ať z EU vystoupíme a budeme si to tady matlat pořád po svém a stejně b*l*­b*ě*­....ch­ytrá­ci napudrovaní slepenci....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa