Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Českým vodákům umožní půl promile? V jakých zemích nesmí vodáci pít a kde tolerují alkohol řidičům

  • Autor: vja,ČTK - 
    10. 9. 2022
    05:00

    Vodáci by si na českých a moravských řekách mohli při plavbě opět dopřát trochu piva či vína. Tolerance alkoholu u vodáků se po jednání ve Sněmovně z 9. září možná změní z nulové na půl promile. Návrh však ještě musí schválit Senát. Jinde ve světě  si mohou dát alkoholický nápoj v malé míře před jízdou dokonce i řidiči motorových vozidel. Možná změna legislativy pro vodáky tak vyvolává i diskuzi o alkoholu za volantem. Kde si řidiči před jízdou mají možnost dopřát pivo u oběda a kde je naopak tolerance naprosto nulová? To mapují mj. stránky Evropské rady pro bezpečnost přepravy.

  • 1.Česká republika

    Řídit pod vlivem se vám v Česku opravdu nevyplatí, platí zde totiž bez rozdílu vozidla nulová tolerance alkoholu za volantem. Pokud nadýcháte méně, než 0,3 promile, jedná se pouze o přestupek, přičemž v takovém případě hrozí pokuta ve výši 2 500-20 000 Kč a zákaz řízení na půl roku až celý rok. Do jedné promile jsou postihy podobné s tím rozdílem, že řidiči může být odebráno až 7 bodů.

    Trestným činem se pak stává řízení při obsahu alkoholu v krvi nad 1 promile. V takovém případě už se řidičem začne zabývat soud, který jej může poslat do vězení až na 3 roky. Pokuty se pak pohybují mezi 25 000-50 000 Kč.

    Podle mnohých Čechů jsou alkohol a voda takřka neoddělitelnými záležitostmi. Pro vodáky však stále zůstává v platnosti nulová tolerance alkoholu. Při zjištění sebemenšího množství alkoholu v krvi se pokuta může vyšplhat až na 100 000 Kč.

    V brzké době by však mohla přijít v tomto ohledu změna. Vodáci budou moci zřejmě plout po vybraných úsecích tuzemských řek až s půl promile alkoholu v krvi bez hrozby pokuty. Do novely zákona o vnitrozemské plavbě to 9. září po rozsáhlé debatě zastánců a odpůrců vložila Sněmovna na návrh svého hospodářského výboru. Návrh musí ještě posoudit Senát. 

    Video  Řidič ve Vyškově nadýchal neuvěřitelných šest promile alkoholu  - Policie ČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Slovensko

    Řidiči motorových vozidel se nenapijí ani na Slovensku. V případě kontroly formou dechové zkoušky může být šofér požádán na základě výsledků i o odebrání vzorku krve.

    Pokud však policie na Slovensku zjistí u řidiče obsah alkoholu v krvi do 0,29 promile, je tento přičten fyziologické odchylce a situace se zpravidla obejde bez postihu.

    Cokoliv mezi 0,29-1 promile se však již považuje za závažný přestupek, který může být postihnut pokutou od 150 do 1 000 eur (přibližně 3 700-24 600 Kč). Hrozí rovněž zákaz řízení na dobu až 5 let. Jako trestný čin je vyhodnocen obsah alkoholu v krvi nad 1 promile. Zde již může dojít k odnětí svobody až na 1 rok.

    Nulová tolerance konzumace alkoholu platí na Slovensku i pro vodáky. Byť kontroly nejsou příliš časté, pokud budete mít smůlu a zrovna na nějakou narazíte, může vám být v případě zjištění alkoholu v krvi udělena pokuta. Konzumovat alkohol během sjíždění slovenských toků se obecně nedoporučuje kvůli divočejšímu charakteru tamních řek.

    Vodáci budou moci zřejmě plout po vybraných úsecích tuzemských řek až s půl promile alkoholu v krvi bez hrozby pokuty. Vodáci budou moci zřejmě plout po vybraných úsecích tuzemských řek až s půl promile alkoholu v krvi bez hrozby pokuty. | ČTK / Kubeš Slavomír

  • 3.Německo

    Menší množství alkoholu před jízdou mohou zkonzumovat němečtí řidiči, v rámci zákona je přípustných až 0,5 promile alkoholu v krvi. Půl promile alkoholu odpovídá přibližně dvěma decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.

    Pozor si však musejí dát mladší řidiči nebo čerství držitelé řidičského oprávnění. Do 21 let věku či do dvou let od pořízení řidičáku je tolerance pro alkohol za volantem nulová. Stejné pravidlo platí i pro komerční řidiče.

    Vyšší množství alkoholu v krvi (0,5-1,1 promile) bývá postiženo pokutou 500 eur (12 300 Kč)  a odebráním řidičského průkazu a měsíčním odebráním řidičského průkazu. Pokud požijete před jízdou alkoholu více, jde o trestný čin, který řeší soud a o řidičský průkaz přijdete přinejlepším na jeden rok.

    Půl promile v Německu tolerují i u vodáků, výjimkou je v tomto ohledu Bodamské jezero, kde je možné se plavit až s 0,8 promile alkoholu v krvi. Pokud se však na jiných tocích či vodních plochách dostanete mezi 0,5 a 1,1 promile, hrozí udělení pokuty ve výši 350-2500 eur (8 600-61 400 Kč). Při naměření nad limit 1,1 promile pak může dojít i k odnětí svobody.

    V Německu určité množství alkoholu vodákům tolerují V Německu určité množství alkoholu vodákům tolerují | ČTK/Kubeš Slavomír
  • 4.Rakousko

    V Rakousku mají možnost pozřít velmi malé množství alkoholu před jízdou i mladí či čerství řidiči, jedná se však o skutečně zanedbatelný objem. Naměřena u nich může být maximálně hodnota 0,1 promile. Tento limit se vztahuje i na komerční řidiče, tj. šoféry kamionů, autobusů a těžších vozidel obecně. Všichni ostatní mohou mít za volantem až 0,5 promile.

    Pokud je řidiči naměřeno v rozmezí 0,5-0,8 promile, jde o přestupek postižitelný odebráním řidičského oprávnění na tři týdny a pokutou 220-3 630 eur (5400-90 000 Kč).

    Vyšší obsah alkoholu v krvi se považuje za přestupek závažný, přičemž udělená pokuta má minimální výši 580 eur (14 200 Kč). Průkaz pak zpravidla bývá provinilci odebrán na celý měsíc.

    Pokud je naměřeno 1,6 promile a více, bude řidič odlehčen o 1 200-5 800 eur (29 500-140 000 Kč) a oprávnění k provozu motorového vozidla mu bude odebráno nejméně na 4 měsíce.

    I takto může skončit řízení pod vlivem I takto může skončit řízení pod vlivem | CNC / Václav Burian

  • 5.Polsko

    Nižší, avšak plošnou, toleranci pro alkohol u řidičů motorových vozidel má Polsko. Konkrétně jde o obsah alkoholu v krvi do 0,2 promile. Takové množství odpovídá přibližně malému (0,3 l) desetistupňovému pivu.

    Při obsahu alkoholu v krvi do 0,5 promile je nejvyšší pokutová sazba 5000 PLN (26 000 Kč). O řidičák pak dotčená osoba přijde na půl až tři roky. Za jakoukoliv vyšší míru alkoholu za volantem hrozí odnětí svobody do dvou let a zákaz řízení až po dobu jedné dekády.

    Přístroj na měření alkoholu z dechu Přístroj na měření alkoholu z dechu | Reuters

  • 6.Chorvatsko

    Takřka identickou toleranci alkoholu za volantem jako Německo má také Chorvatsko. Běžně může být u řidičů naměřeno až 0,5 promile. Komerční řidiči či osoby, které ještě nedosáhly 24 let, mají v tomto případě smůlu a vínem či pivem před jízdou oběd nezapijí.

    Pokud nadýcháte v rozmezí 0,5-1 promile, bude vaše peněženka lehčí o 1 000-2 000 kun (3 300-6 600 Kč). Do 1,5 promile se výše pokuty pohybuje mezi 2 000-5 000 kunami (6 600-16 300 Kč), za vyšší obsah alkoholu v krvi pak bude řidič donucen zaplatit pokutu vyšší 5 000 kun, jinak může dojít k odebrání svobody až na dva měsíce.

    I takto může skončit řízení pod vlivem I takto může skončit řízení pod vlivem | Aktu.cz
  • 7.Maďarsko

    V Maďarsku jsou na tom řidiči stejně jako v Česku či na Slovensku. Pokud si sednou za volant, na alkohol by neměli ani pomyslet. Tolerance je zde totiž nulová.

    Do 0,8 promile alkoholu v krvi se jedná o přestupek pokutovatelný ve výši 100 000 HUF (6 200 Kč). Cokoliv nad tento limit se pak řeší soudním řízením.

    Přístroj na měření alkoholu z dechu Přístroj na měření alkoholu z dechu | Reuters

  • 8.Francie

    Velmi benevolentní jsou k řidičům v domovině kvalitního vína a calvadosu. Půl promile mohou totiž ve Francii nadýchat nejen řidiči osobních automobilů, ale i řidiči komerční s výjimkou šoférů autobusů. Pro ty platí limit 0,2 promile stejně jako pro mladé či čerstvé držitele řidičského oprávnění.

    Při obsahu alkoholu v krvi do 0,8 promile bývá pokuta povětšinou vcelku nízká, okolo 140 eur (3 500 Kč). Vyšší objem však může být potrestán pokutou až 4 500 eur (110 000 Kč), zabavením průkazu až na 3 roky, maximálním odnětím svobody na 2 roky a zabavením vozidla.

    Kde si můžete dát před jízdou pivo či víno a v jakých zemích vás to bude zatraceně mrzet? Kde si můžete dát před jízdou pivo či víno a v jakých zemích vás to bude zatraceně mrzet? | istock.com

jajas ( 10. září 2022 13:52 )

To je zase zbytečná starost! Já jezdil na vodu 30 let, vždycky jsme měli ve vaku nebo v gelitce přivázané k lodi na zádi nějakou tu lahvinku (aby se chladila) a nic se nestalo. Když jsme dali přestávku tak jsme lodě přivázali pod most, vzali jsme pádla a vaky a šli do hospůdky na točené. Zase zbytečný zákon....už jsme tady přezákonovaní, že se v tom prase nevyzná...měli by se věnovat něčemu užitečnému......

naidka ( 10. září 2022 09:51 )

Hodně užitečný asi prioritní zákon - zvláště teď, po sezóně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa