Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslancům krátí obstrukce sudoku i „čelíčko“ v lavici. Faltýnek kouřil v jednacím sále!

Aktualizováno -
4. května 2022
18:03
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
4. května 2022
14:38

Mozek je mnohdy neúprosný, když tedy potřebuje odpočinek, zavelí ke spánku. To se nejspíše stalo i poslanci Bohuslavovi Svobodovi (ODS), který se snažil tak dlouho vydržet v jednacím sále Sněmovny, až usnul s čelem na lavici. Scenérie jako ze školy pokračovala také posíláním písemných vzkazů mezi poslanci či sdílením jídla mezi lavicemi. A také kouřením přímo v sále?! Podívejte se na snímky z noční šichty poslanců, kteří se sešli na mimořádné schůzi k několika sporným zákonům. Ani po více než 23 hodinách nedospěli kvůli obstrukcím k žádnému závěru a neprojednali ani jeden bod z programu. Nakonec se poslancům povedlo udělat schůzku ve schůzce, aby se ukončila pandemická pohotovost. 

Už popáté v tomto roce si poslanci odmakali noční směnu v dolní komoře. Tentokrát vyvolala sáhodlouhé projevy mimořádná schůze z vůle koalice k zákonům o snížení plateb za státní pojištěnce, ke zrušení EET či k ukončení pandemické pohotovosti.

Jen diskuze o programu trvala zhruba pět hodin a ani po 23 hodinách jednání poslanci neprojednali ani jeden z bodů programu. Projednávání jednoho z bodů poslanci před půlnocí přerušili a u druhého bodu, u snížení plateb za důchodce, děti, studenty a nezaměstnané, zůstávají zaseknutí. A to i kvůli dlouhým projevům zákonodárců s přednostním právem. Jen předseda ANO Andrej Babiš vydržel mluvit čtyři hodiny.

Spánek i cigareta přímo v sále

Obstrukce a průtahy byly očekávané, poslanci se tak na noční šichtu vybavili spacáky, ale i dalšími proprietami. Blesk Zprávy se zajímaly, jak se s obstrukcemi a nočními jednáními zákonodárci vyrovnávají.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) podotkl, že je „politika podobná tomu, jak chodit do školy“, a zmínil, že si prostě člověk připraví batůžek na ráno, udělá všechny úkoly a druhý den si naloží další. A jak ukázal večer, Sněmovna opravdu školu připomínala - v sále se spalo čelem na lavici, předávali se tajné vzkazy, luštilo se sudoku a dokonce se i tajně kouřilo, jak odhalili fotografové Blesku.

Zatímco někteří poslanci opouštěli sál, aby se prospali či jinak osvěžili v kanceláři nebo v předsálí, někteří politici neudrželi spánek rovnou v sále. Tento případ se týká například i poslance Bohuslava Svobody (ODS), jenž nezměnil polohu na svém místě několik hodin. S čelem na lavici jsme jej viděli ještě krátce před polednem. Klasickou pozici, kterou zná téměř každý školák, později vystřídal a pohodlně se opřel do židle.

Mimořádná schůze Sněmovny: Poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) v jednacím sále usnul (4. 5. 2022). Mimořádná schůze Sněmovny: Poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) v jednacím sále usnul (4. 5. 2022). | Blesk:Martin Přibyl CNC

Další paralelou ke škole je i tajná cigareta, kterou si vychutnával přímo ve „třídě“ poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO). Faltýnek byl zachycen, jak si potahuje z elektronické cigarety, která je považována za zdravější variantu klasické cigarety a ze které vychází jen pára místo kouře. Přesto jsou i tyto varianty nikotinového dopování povětšinou zakázány ve vnitřních prostorách - například v nemocnicích, v kancelářích, v letadle a mnohdy i v restauracích.

Jednací řád má ohledně kouření také svá jasná pravidla: Ve všech společných prostorách Sněmovny je zakázáno kouřit. Kouření je povoleno v místnosti, která bude vyčleněna Kanceláří sněmovny, označena a vybavena jako kuřárna. Elektronická cigareta ale v nařízení vepsána není.

Blesk Zprávy oslovily vedení Sněmovny, zdali jsou i tyto verze cigaret zakázány. „V jednacím sále, stejně jako ve všech ostatních veřejnosti volně přístupných vnitřních prostorách, je kouření zakázáno, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření,“ odpověděl Blesk Zprávám ředitel tiskového odboru Roman Žamboch.

Cigaretám se věnoval i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ve svém čtyřhodinovém projevu totiž hovořil v souvislosti se snižováním plateb na státní pojištěnce o hrozbě rakoviny a o prevenci. Kouření věnoval část svého projevu, kde připomněl, že cigareta zvyšuje hrozbu rakoviny plic, jazyka či hrtanu.

Stanjura oznámkoval Babiše, jiní koukali na srnky

A zde se opět dostáváme ke srovnávání se školou. Expremiér Babiš totiž svůj projev pojal tak trochu jako čtenou prezentaci o rakovině. K pultu si dokonce přinesl tašku plnou materiálů a brožurek. Bohužel, nedostal moc dobré hodnocení.

„Číst čtyři hodiny z papíru monotónním hlasem, to je prostě špatný,“ reagoval na vystoupení Babiše ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) poté, co expremiér ukončil svůj středeční úvodní projev.

Mimořádná schůze Sněmovny: Předseda ANO Andrej Babiš (ANO) se na své čtyřhodinové vystoupení vyzbrojil taškou a vodou (4. 5. 2022). Mimořádná schůze Sněmovny: Předseda ANO Andrej Babiš (ANO) se na své čtyřhodinové vystoupení vyzbrojil taškou a vodou (4. 5. 2022). | Blesk:Martin Přibyl CNC

A zatímco se jiní prokousávali dlouhými projevy a někteří reakcemi na ně, jiní si zkracovali čas posíláním tajných vzkazů, sdílením jídla, čtením novin, ale také koukáním na televizní vysílaní, kde se zrovna na obrazovce proháněly srnky.

Jak již bylo zmíněno, poslanci nenalezli ani v jednom z bodů programu shodu. V půl druhé odpoledne se tak sešlo nejužší vedení Sněmovny - grémium - aby se dohodlo na dalším postupu. Zatím to vypadá tak, že z noci na středu se jednat nebude. Události pro vás nadále monitorujeme.

tekyIa ( 5. května 2022 09:26 )

sarina: Měla by se celá slepená STYDĚT ZA SVOU VLÁDU I SVOU 108, ŽE V "PRÁCI CHRÁPOU" sarino, kdo z vlády ve sněmovně chrápal?

tekyIa ( 5. května 2022 09:23 )

Otázka je, jestli Faltýnek nesjížděl vaporizér. Z něj jde opravdu jen smradlavá pára.

sarina ( 4. května 2022 21:24 )

Vaška neznám.

kralovna-vsech-mori ( 4. května 2022 20:12 )

Píšeš nějak divně. Jako Vašek.

kralovna-vsech-mori ( 4. května 2022 20:11 )

V hospodě si ji taky "zapálit" nesmíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa