Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr obrany USA Austin jednal v Praze se Zemanem i Fialou. Slíbil pomoc Česku a děkoval za Ukrajinu

Aktualizováno -
9. září 2022
18:23
Autor: ČTK, simao - 
9. září 2022
10:03

Prezident Miloš Zeman a americký ministr obrany Lloyd Austin se shodli na tom, že obranná spolupráce mezi ČR a USA je na vysoké úrovni a chtějí pokračovat v jejím posilování a prohlubování. Po dnešním jednání na Pražském hradě to ČTK sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman považuje USA za dobrého přítele Česka a klíčového partnera v oblasti obrany. Austin Česku poděkoval za všestrannou podporu Ukrajiny, dodal mluvčí.

Americký ministr obrany Lloyd Austin měl v Praze perný program plný jednání. Směřovala i k válce na Ukrajině a počínání Ruska. NATO podle Austina nevyhledává konfrontaci s Ruskem a ani pro něj nepředstavuje hrozbu, ale jako obranná aliance bude jako vždy chránit každý centimetr území Severoatlantické aliance.

„Nadále budeme stát po boku našich spojenců v NATO a nadále budeme stát proti ruskému útoku na demokracii, suverenitu a mezinárodní řád založený na pravidlech,“ uvedl v Praze Austin po jednání s minstryní obrany Janou Černochovou (ODS).

Pevný závazek bránit spojence je podle něj obzvlášť důležitý ve chvíli, kdy Rusko pokračuje ve své kruté a nevyprovokované válce proti Ukrajině. Ocenil hrdinský boj ukrajinského lidu a jeho vůli svobodně žít a rozhodovat o své budoucnosti.

Černochová označila Spojené státy za nejdůležitějšího spojence České republiky. Na USA podle ní stojí nejen obrana NATO, ale i řešení současné situace v Evropě. Řekla, že to Spojené státy dokládají masivní podporou Ukrajiny.

„Chtěla bych poděkovat panu ministru Austinovi i občanům Spojených států, že jsou stále ochotni bránit tento svět, že jsou stále ochotni bránit Evropu,“ řekla. Česko je připraveno v tom USA podporovat, dodala. Proto masivně posiluje investice do obrany. Austinovi mimo jiné poděkovala za dar osmi starších vojenských vrtulníků.

Černochová připomněla vyjednávání o obranné smlouvě DCA (Defense Cooperation Agreement) mezi ČR a USA, které oficiálně začalo na úrovni expertních delegací v červnu v Praze. „S panem ministrem Austinem jsme si potvrdili, že oběma stranám záleží na tom, aby tato dohoda byla uzavřena a aby to bylo brzy,“ řekla. Podle Austina se další kolo jednání uskuteční 21. a 22. září. Černochová jako místo podpisu dohody navrhla Prahu a Austina pro tuto příležitost již dopředu pozvala, možný je ale i podpis smlouvy ve Washingtonu.

Následně ministr Austin zamířil za premiérem Petrem Fialou a pak za prezidentem Milošem Zemanem.

Austin děkoval za podporu Ukrajiny

„Prezident republiky Miloš Zeman a ministr obrany USA Lloyd Austin se na setkání na Pražském hradě shodli, že obranná spolupráce mezi ČR a USA je na vysoké úrovni a obě země chtějí pokračovat v jejím posilování a prohlubování,“ uvedl Ovčáček.

Dodal, že Zeman považuje Spojené státy za dobrého přítele ČR a klíčového partnera v oblasti obrany. „Ministr Austin poděkoval ČR za její všestrannou podporu Ukrajiny a za odpovědný spojenecký přístup v rámci NATO i EU,“ poznamenal mluvčí.

Prezident s ministrem mluvili také o aktuální situaci v Afghánistánu, společném boji proti terorismu nebo o úspěších vojensko-průmyslové spolupráce mezi českými a americkými firmami, doplnil Ovčáček.

Vojenská podpora z USA

Česko je podle agentury AP na seznamu 18 evropských zemí, kterým USA plánují poskytnout dlouhodobou vojenskou podporu ve formě půjček a dotací na nákup amerických zbraní ve výši jedné miliardy dolarů (asi 24,5 miliardy korun).

Austin dnes neupřesnil, jaká částka by mohla připadnout na ČR, oznámit podrobnosti podle něj náleží ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi. Peníze podpoří další modernizaci, protože je jejich příjemci budou jistě investovat moudře, dodal.

Jednání s Fialou

Fiala s Austinem podle tiskové zprávy jednal hlavně o bezpečnostní situaci v Evropě v souvislosti s válkou na Ukrajině a o česko-americké spolupráci. Austin podle Fialy rovněž ocenil, že ČR pomáhá Ukrajině v boji s ruským agresorem.

"Společně jsme se shodli na tom, že je potřeba pokračovat v modernizaci naší armády, na které se Spojenými státy americkými spolupracujeme. Spolupráce by měla pokračovat i v oblasti vojenského průmyslu," uvedl premiér.

Černochová poznamenala, že ČR je jedním z pěti největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu. Slíbila, že pomoc na Ukrajinu bude z Česka proudit i nadále. Česko je také připraveno se zapojit do obnovy Ukrajiny nebo do opravy její vojenské techniky.

Vláda nedávno rozhodla, že začne vyjednávat s americkou vládou o nákupu 24 moderních letadel F-35. Již dříve byla uzavřena smlouva na pořízení 12 vojenských vrtulníků. 

Kromě modernizace armády také zástupci ministerstva jednají s americkými protějšky o obranné smlouvě DCA (Defense Cooperation Agreement) mezi Českou republikou a Spojenými státy. Smlouva DCA má právně zajistit případné působení amerických vojáků na českém území. Samotné nasazení Američanů v Česku nebude pouze na základě této smlouvy možné, musela by ho stejně jako v současné době schválit vláda a následně parlament. Podobný dokument dosud se Spojenými státy uzavřelo 24 členských zemí NATO včetně Slovenska.

Uctění výsadkářů

Austina před chrámem svatých Cyrila a Metoděje přivítala Černochová společně s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, starostkou Prahy 2 Alexandrou Udženijou (ODS) nebo ředitelem Vojenského historického ústavu Alešem Knížkem. V jejich doprovodu si prohlédl prostory chrámu i kryptu, kde sedm československých výsadkářů v červnu před 80 lety zemřelo po boji s přesilou nacistů. Byli mezi nimi i útočníci na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Bývalý generál americké armády Austin není prvním cizím státníkem, který Národní památník hrdinů heydrichiády navštívil. Loni v srpnu například památku československých výsadkářů v Resslově ulici uctil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Do krypty zavítali také rakouský prezident Heinz Fischer, britský princ Charles a jeho manželka Camilla, řecký, bulharský a kyperský prezident nebo v roli ministra zahraničí pozdější britský premiér Boris Johnson.

V kostele a v kryptě pod ním v červnu 1942 zemřeli Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří o tři týdny dříve úspěšně zaútočili na říšského protektora Heydricha, dále Adolf Opálka, Josef Valčík, Jan Hrubý, Josef Bublík a Jaroslav Švarc.

Video  Kdo vládne USA? 7 věcí, které jste nevěděli o Joe Bidenovi  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 10. září 2022 08:04 )

Tomu sám nevěříš! Na toho obra tady nikdo nemá....ani kdyby stál! My tady máme samé tajtrdlíky....

jajas ( 9. září 2022 21:59 )

jajas ( 9. září 2022 21:41 )

Taková menší almara.....

Jirik-ta ( 9. září 2022 21:39 )

Dorota Máchalová

Jirik-ta ( 9. září 2022 21:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa