Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Vláda přišla s dalším bičem na energetickou krizi. Teplárny budou moci topit jinak!

Aktualizováno -
31. srpna 2022
17:40
Autor: ČTK - 
31. srpna 2022
09:08

Ministerstvo průmyslu a obchodu od 5. září vyhlásí takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž by čelily sankcím či zdlouhavým povolovacím procesům. Zároveň ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) oznámil, že chce zavést program kompenzací pro energeticky náročné firmy ze zpracovatelského průmyslu. Náklady odhaduje na 25 až 28 mld. Kč.

Co vláda schválila:

  • Ministerstvo průmyslu a obchodu od 5. září vyhlásí takzvané předcházení stavu nouze v teplárenství.
  • Tento stav umožní teplárnám topit za využití jiných paliv, než je zemní plyn, aniž budou čelit sankcím.
  • Drahé energie se budou kompenzovat firmám ze zpracovatelského průmyslu.
  • Náklady na kompenzace budou zhruba 25 až 28 miliard korun.

„Teplárny se mohou už nyní začít zásobovat uhlím, lehkými topnými oleji a dalším palivem a budou mít jistotu, že ho v zimě využijí,“ řekl Fiala. Tato paliva podle něj nesplňují aktuální emisní standardy, ale dostatek plynu a elektřiny je nyní prioritou. „Opatření má také podstatný význam pro naše úspory plynu, kterého není v Evropě kvůli ruské politice nazbyt,“ dodal premiér.

Ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek uvedl, že opatření pomůže zvládnout energetickou krizi a současně neznamená žádný zásah do dodávek tepla pro zákazníky. „Jedná se o předběžnou opatrnost, kdy bude provozovatelům tepláren uloženo, aby využili všechna dostupná opatření pro snížení spotřeby plynu například záměnou za jiná paliva a zajistili si zásobu těchto paliv na topnou sezonu. Současně bude umožněno pokračování provozu některých tepláren na uhlí, které by jinak musely kvůli zpřísnění emisních limitů od ledna přejít na zemní plyn,“ uvedl Hájek.

Zavést pomoc umožňuje dočasný krizový rámec, který Evropská komise představila na konci března. Síkela uvedl, že maximální výše podpory bude podle něj dva miliony eur (asi 49,1 mil. Kč).

Kompenzace pro firmy 

Další bod, který vláda schválila, je program kompenzací pro energetické firmy. Náhrady si budou moci podle Síkely nárokovat podniky, které prokážou provozní ztrátu kvůli vysokým cenám energií. „Budeme kompenzovat až 30 procent způsobilých nákladů u normálních firem, až do 50 procent u energeticky náročných a do 70 procent způsobilých nákladů u zvláště energeticky náročných provozů,“ uvedl Síkela.

Zavést pomoc umožňuje dočasný krizový rámec, který Evropská komise představila na konci března. Síkela uvedl, že maximální výše podpory bude podle něj dva miliony eur (asi 49,1 mil. Kč).

Síkela dále uvedl, že jeho úřad připravil několik variant kompenzací. Ministerstvo podle něj uvažovalo například o náhradách za plyn pouze pro sklářský a keramický průmysl. Nakonec ale Síkela zvolil širší okruh příjemců a kompenzace za elektřinu i plyn.

Video  Síkela pro Blesk: Nízké ceny energií jsou navždy pryč! Nezaspali jsme a máme plán.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

22855 ( 5. září 2022 16:02 )

to budou topit uhlím v plynovém kotli????? Komín dají Jen rouru ze železa ven MUSÍ BÝT JINÝ ????

LuCo ( 2. září 2022 18:47 )

Nejspíš budeme topit rumem. Dalšími sankcemi na Putina se těžko zahřejem.

Jirik-ta ( 1. září 2022 20:53 )

Jirik-ta ( 1. září 2022 20:52 )

jedině nákup levných energií🧣👘 pokud chceme uspět na trhu s našimi produkty

Jirik-ta ( 1. září 2022 20:50 )

Existuje cesta ven. Říká se tomu "nein­terven­cionis­mus" Žádné NATO a ani cent navíc pro Ukrajinu!
Jak dopravit do Česka levný plyn? Překvapivě jednoduché! Stejným plynovodem ze Srbska jak to udělal včera Orbán!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa