Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fialova vláda schválila úsporný tarif: Průměrná podpora bude kolem 15 tisíc

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. srpna 2022
18:15
Autor: ČTK, for - 
24. srpna 2022
09:15

Vláda na svém dnešním jednání schválila návrh takzvaného úsporného tarifu, který pomůže domácnostem s vysokými cenami energií. Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15.000 korun, letos z toho dostanou domácnosti zhruba 4000 korun. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Úsporný tarif je určený pro domácnosti. Celková výše pomoci kombinuje příspěvek skrze úsporný tarif a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací.

Stanjura: Všechny domácnosti dostanou přibližně stejnou podporu

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) uvedl, že vláda dnes navýšila částku na úsporný tarif, z původně vyčleněných 25 procent se zvýšila na až zhruba 40 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) již dříve uvedlo, že na úsporný tarif mělo jít původně deset miliard korun, dalších 30 miliard se mělo rozdělit příští rok, celkem tak jde o 40 miliard.

Video  Vláda schválila úsporný tarif na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií  - ČTK
Video se připravuje ...

Dodal, že u nejpoužívanějších sazeb s nižší spotřebou elektřiny vláda navýšila původně uvažovaný příspěvek 2000 Kč na 3500 Kč, kvůli tomu vzrostla letošní celková podpora. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že díky tomu dostanou letos všechny domácnosti přibližně stejnou podporu. Rozdíly v celkové výši podpory se podle vlády projeví až v příštím roce na základě podpory jednotlivých komodit.

S výpočtem podpory pomůže kalkulačka, radí Síkela

Letos se bude příspěvek na energie vyplácet přes smlouvu na elektřinu. V příštím roce již přes jednotlivé komodity, tedy přes elektřinu, plyn a teplo. Síkela dnes dopoledne před jednáním vlády uvedl, že celková výše podpory s energiemi na nadcházející topnou sezonu dosáhne u domácností s nízkou spotřebou zhruba 11.000 korun, u domácností se střední spotřebou zhruba 14.000 až 15.000 korun, domácnosti s nejvyšší spotřebou dosáhnou až na zhruba 18.000 korun.

Vláda připravuje speciální kalkulačku, přes kterou si lidé budou moci spočítat přibližnou výši státní podpory plateb za energie. Kvůli navýšení letošní částky podpory ji ale bude nutné předělat. Kdy bude spuštěna, tak zatím není jasné, řekl Síkela. Lidé by ji následně měli najít na webu ministerstva průmyslu.

Síkela řekl, že dosud neexistuje evidence, jak je jaká domácnost v Česku vytápěna. Nynější systém umožní údaje zjistit a do budoucna lépe pomoc zacílit na zranitelné zákazníky. „Pokud by došlo k další eskalaci cen a my bychom se dostali do problémů, vláda má možnost kdykoliv přijmout opatření a další formu podpory v rámci tohoto nástroje,“ uvedl. Na pomoc s cenami energií lidem a firmám určila vláda celkem 66 miliard korun.

Dodavatelé už pracují na zavedení úsporného tarifu. „Intenzivně nyní pracujeme na tom, abychom byli schopni vládní pomoc dostat k zákazníkům co nejdříve. Připravujeme nyní IT a fakturační systémy, tak aby bylo možné úsporný tarif co nejrychleji zprocesovat. Jsme připraveni vládní pomoc promítnout rovnou a okamžitě do záloh. Zákazník nebude muset o nic žádat ani se nikde registrovat, úsporný tarif bude fungovat automaticky,“ řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

V září se chystá vláda podle premiéra Petra Fialy spustit informační kampaň, která poradí lidem, kde mohou hledat pomoc. Náklady na úsporný tarif tvoří největší položku celkové sumy, uvedl Fiala. Pomoc s energiemi přes úsporný tarif se začne zohledňovat ve fakturách za říjen. Od října bude platit také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Průměrná výše podpory bude celkem zhruba 15.000 korun, z toho letos zhruba 4000 korun. Odpuštění poplatků má trvat také po celý příští rok. Ročně se na obnovitelné zdroje přispívá asi 45 miliard korun, zhruba 27 miliard z toho hradil stát. 

V příspěvcích na děti už stát vyplatil 1,2 miliardy, uvedl Jurečka

Do souhrnu pomoci začlenil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) trojí valorizaci důchodů, příspěvek 5000 korun na dítě, snížení spotřební daně na naftu a benzin, zrušení silniční daně, zvýšení platů ve veřejné sféře, zvýšení sociálních dávek, zvýšení plateb za sociální služby, odpuštění plateb za obnovitelné zdroje energií, úsporný tarif, kompenzace a podporu tepláren z domovních kotelen a kompenzace nepřímých nákladů firmám.

„Úřady práce by měly začít dnes v noci s výplatou příspěvků 5000 Kč na děti žadatelům. Peníze by lidé měli mít na účtu koncem týdne,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Na celkovou pomoc občanům proti inflaci vyčlenila vláda podle premiéra P177 miliard korun. Citoval analýzu, podle které je v míře podpory ve vztahu k HDP Česko na čtvrtém místě mezi zeměmi v Evropské unii.

Video  Epicentrum - Zbyněk Stanjura  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

roxin ( 26. srpna 2022 05:59 )

Hm, a není to náhodou opačně kdo neví co chce? Chtěl jsi slepenou a teď bys rád Babiše? Bylo lepší když jsi ho mohl napadat a urážet, teď musíš "držet hubu a krok" a na to jsi nebyl zvyklý.

roxin ( 25. srpna 2022 22:11 )

Měl být

roxin ( 25. srpna 2022 22:02 )

Ani jsem nepřekousla protože ANO mělo 27% a bylo vítěz voleb, tvrdím to celou dobu a tvrdit budu a jen proto že se 3 pidistrany slepily a dělaly na ANOBABIŠE ty nejhorší podrazy měli jen o 0,67% víc tak nám vládne slepenec. Když tak bývalá opozice po té moci toužila a splnilo se jim to, tak ať ukáží jak si s tím poradí. A bývalá opozice nejen vyhrožovala o hlasování nedůvěře, oni ji 3x i vyvolali a nepovedlo se ani jednou a nepovede se to ani té současné opozici, jen proto že si slepenec zajistil 108. O řešení krize jsem taky neslyšela od bývalé opozice, jen útoky na Babiše nic jiného než ANTIBABIŠ neřešili a proto jsou teď tam kde jsou a neví si rady, valí se to na ně ze všech stran. Nemusíš se tlouct smíchy, nechtěla bych aby ANO vyhrálo co slepenec pokazil ať si taky opraví, to by uměl každý udělat tolik zmatků, podrazů a jiní aby to dávali zpět? To se už nikomu dlouho, dlouho nepodaří a vlečou nás stále níž, co nevidět se na ČR zapomene a vymizí z mapy, to byl asi záměr slepené a k tomu to spěje.

LuCo ( 25. srpna 2022 17:12 )

Fiala? Myslel si, že by zvládl roli premiera! Skutečnost? Chtít zdaleka neznamená umět. Tlachat o všem a o ničem, to mu jde. A řízení vlády? Zmatek, chaos, bezradnost, nekompetentnost...

Jirik-ta ( 25. srpna 2022 12:53 )

Pan-ika v Bru-selu i Pr-aze – Ru-sko prolo-milo plyn-ovou blok-ádu Evr-opy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa