Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéf civilní rozvědky se stýkal s obviněným Redlem z kauzy Dozimetr. Rakušan v tom problém nevidí

Aktualizováno -
10. srpna 2022
15:16
Autor: ČTK, dp - 
10. srpna 2022
12:14

Nový šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek měl podle serveru Seznam Zprávy minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s podnikatelem Michalem Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) serveru řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.

„Ano, známe se od roku 2012,“ sdělil serveru o Redlovi nový šéf civilní rozvědky. „Jak a kdy jsme se seznámili, si nepamatuji. Potkával jsem se s ním zhruba jednou až dvakrát ročně,“ uvedl. V dané době pracoval ve firmě Techniserv, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky.

„Důvodem bylo, že jsem jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu. Žádnou zakázku jsem jeho prostřednictvím nezískal,“ dodal zpravodajec, kterého Rakušan jmenoval do funkce letos 8. července. Tedy několik týdnů po medializaci kauzy kolem pražského dopravního podniku, kterou policie nazývá Dozimetr.

„Panu ministrovi jsem řekl, že se s Redlem znám. Bylo to poté, co vypukla ta kauza, ještě před mým ustanovením,“ řekl k tomu serveru Mlejnek, který je bývalým vojákem a někdejším analytikem Vojenského zpravodajství.

Jeden z obviněných v kauze Dozimetr podle Seznam Zprávy vypověděl, že Redl získával citlivé informace právě přes Mlejnka. Nový šéf ÚZSI kvůli tomu před třemi týdny podával vysvětlení na policii. „Není pravda, že bych předával informace. Policii jsem vysvětlil, že potkávat se s lidmi v obchodě byla moje práce,“ sdělil k tomu Mlejnek.

„Pokud tyto kontakty nevadí Národnímu bezpečnostnímu úřadu v udělení prověrky na stupeň tajné, nevidím v nich problém. Posuzovat Redla optikou toho, co o něm víme dnes, je minimálně sporné,“ reagoval pro server ministr Rakušan.

Vyloučil, že by jméno kandidáta na šéfa ÚZSI konzultoval s exministrem školství Petrem Gazdíkem či europoslancem Stanislavem Polčákem, tedy se stranickými kolegy, kteří kvůli známosti s Redlem museli opustit některé své funkce.

Rakušan ve středu na twitteru uvedl: „Za jmenováním Petra Mlejnka do čela ÚZSI stojím. Jde o profesionála s úctyhodným kariérním profilem a bezpečnostní prověrkou NBÚ. Rozhodně nesdílím názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Nepodléhejme honu na čarodejnice.“

Informace o kontaktech nového šéfa civilní rozvědky s lobbistou Redlem probere i sněmovní komise pro kontrolu ÚZSI. Předsedkyně komise Taťána Malá (ANO) na twitteru uvedla, že orgán svolala. „Chci slyšet vyjádření ředitele Petra Mlejnka a ministra vnitra Víta Rakušana k tomu, co se píše,“ uvedla.

Premiér Petr Fiala (ODS) pro Blesk uvedl, že s Rakušanem bude o věci mluvit příští týden. „V tuto chvíli vycházím z toho, že pan ředitel Mlejnek má prověrku na stupeň tajné a je v současnosti prověřován na nejvyšší stupeň. Předpokládám, že české orgány mají dost informací k tomu, aby posoudily bezpečnostní způsobilost pana Mlejnka i při zohlednění dnes medializované záležitosti,“ sdělil premiér.

Jedním z obviněných v kauze Dozimetr je vedla Redla i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN). Podle policie byl součástí organizované skupiny, která systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Video  Michala Redla přivádějí k Obvodnímu soudu pro Prahu 9. (17. června 2022)  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 12. srpna 2022 22:09 )

1pravda1:
Rakušan o všem věděl, takže je v kauze sám namočený. Tato slepená vláda má neschopné ministry, nejhorší je hloupý Rakušan, krytý hloupým premiérem, kteří škodí nám všem.
Hloupý Fiala zamává rukama, vyšle signály a to je vše, na co zmůže.

hejhej ( 12. srpna 2022 22:06 )

jajas:
Rakušan je podvodník a lhář krytý premiérem.

hejhej ( 12. srpna 2022 22:04 )

venca-je-tu:
Vládní slepenec je to nejhorší, co nás kdy potkalo. Rakušan je odporný, hloupý stejně jako premiér, který ho kryje.

iIIyria ( 11. srpna 2022 10:00 )

Tusim ze u tewbe na Wc

iIIyria ( 11. srpna 2022 09:58 )

Naslo by sew toho jeste dost ale je zbytexne s tim ztraet cas

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa