Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Válek s vnoučetem, Fiala v Chorvatsku, Jurečka na traktoru: Jak si léto užívají politici?

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    11. 8. 2022
    05:00

    Letní dovolené jsou v plném proudu a za pohodou vyrazili i čeští politici. Zatímco řada vládních představitelů zvolila poznávačky v zahraničí, někteří míří do českých sklepů či uměleckých dílen a divadel. Podívejte se, kdo už má dovolenou za sebou, kdo si právě čte u moře a koho ještě čeká několik výletů. 

  • 1.Fiala na dovolené s Hegerem

    Premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil tradičně do Chorvatska, do tohoto dovolenkového ráje Čechů jezdí pravidelně, jak řekl již dříve Blesk Zprávám. „Dříve jsem dovolené trávil pracovně, volného času jsem využíval k psaní knih. Postupně jsem ale dospěl k tomu, že člověk potřebuje i odpočívat. S rodinou jezdím každé léto na dovolenou do Chorvatska. Mám rád moře, hodně plavu, čtu a jsem rád s rodinou a přáteli,“ svěřil se následně Fiala na facebooku.

    Podobně jako i členové jeho kabinetu tak zvolil zahraniční dovolenou. A jak je u něj zvykem, vedle pohody s manželkou Janou si užíval času čtením. Nevybral si ale zrovna „lehké“ knihy. Pochlubil se hlavně filozofickými tisky, jako je „Stará škola“ od Josefa Kroutvora. Na pláži zkracoval Fialovi chvilky také Rüdiger Safranski a jeho pojednání o nejslavnějším mysliteli Friedrichovi Nietzschem.

    Rande s Hegerem?

    Blesk Zprávy si všimly, že v Chorvatsku nebyl Fiala z vládních špiček sám. Na twitteru se objevil snímek, kde je premiér po boku svého slovenského a chorvatského protějšku. „S mými přáteli,“ okomentoval snímek Andrej Plenković, chorvatský ministerský předseda.

    Na snímku je také slovenský šéf vlády Eduard Heger. S Hegerem pojí Fialu přátelský vztah, alespoň to vyplývá ze společně trávených chvilek. Fiala si s Hegerem často notuje a strávili spolu nějaký čas i na filmovém festivalu v Karlových Varech.

    Premiér Petr Fiala (ODS) v Chorvatsku s premiérem Eduardem Hegerem a Andrejem Plenkovićem (2022) Premiér Petr Fiala (ODS) v Chorvatsku s premiérem Eduardem Hegerem a Andrejem Plenkovićem (2022) | Twitter/andrej plenković

  • 2.Válek si užíval vnouče i Tatry

    Nezahálel ani Fialův vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten si v prvních dnech vládního volna užíval především svého prvního vnuka. „Maminka i vnouček jsou oba v pořádku a náš nejmladší člen rodiny se má čile k světu,“ uvedl na konci června, když informoval na twitteru o této šťastné novince. A nyní už si vnoučka konečně pochoval. „Poprvé mně svěřili vnuka a myslím, že mi to jde,“ napsal s úsměvem. 

    Blesku ještě před začátkem dovolených napsal, že by rád tradičně zavítal do Tater. A nakonec se mu to podařilo. „Přiznám se, že kvůli nabitému pracovnímu programu jsem zvažoval strávit dovolenou na Jižní Moravě, ale nakonec jsem se nechal zlákat kouzlem Vysokých Tater a jejich nezapomenutelných výhledů. Navíc horské túry mám moc rád a oblast kolem Štrbského plesa je nádherná!“ uvedl ministr a sdílel i snímek z jedné z túr. 

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyrazil do Tater (2022) Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyrazil do Tater (2022) | Facebook/Vlastimil Válek

  • 3.Černochová zvolila Itálii. A už o dovolené ani neví

    Krásy Česka nezlákaly ani ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Ta si původně nevěděla rady, zdali zamíří do Chorvatska, Rakouska nebo Itálie. Nakonec si ale vybrala a už je zase zpátky v Česku. 

    „Týden jsem byla autem na severu Itálie. V sobotu večer jsem se vrátila a už prakticky nevím, že jsem nějakou dovolenou měla,“ napsala Blesk Zprávám s úsměvem. „Nic dalšího neplánuji, nemůžu si dovolit chybět na rezortu obrany delší čas,“ dodala. 

    Černochová o spíše kratší dovolené mluvila již dříve. Podotkla, že s válkou za dveřmi a s dalšími problémy, které svět a ČR má, se nehodí být delší dobu pryč. 

  • 4.Bartoš černou ovcí: vybral si Česko

    Pomyslnou černou ovcí na vládě je ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který se zatím chlubí pouze a jenom snímky z Česka. „Strávím nějaký čas s manželkou, Bertíkem a přáteli na každoročním letním Pirátském táboře a uvidíme, co nám dál osud přinese. I vzhledem k věku synáčka to na nějaký moc veliký cestování není. Bude to tedy asi vždy na pár dní v nějakém českém městě anebo někde, kde je hezká příroda, ne moc hluboká voda a kde máme přátele, což může být prakticky kdekoliv v ČR,“ napsal již dříve Blesku. 

    A na svých sítích se chlubí jednou akcí za druhou. Vedle pracovních činností se Bartoš v létě pravidelně schází s Piráty - a to jak na táboře, tak na společném focení, ale i v přátelském duchu, kdy vaří venku pod širákem. S rodinou také oslavil druhé narozeniny svého syna. 

    Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) tráví léto v Česku (2022) Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) tráví léto v Česku (2022) | Facebook/Ivan Bartoš

  • 5.Hubáčková v Rakousku a ve sklepě

    Česku se vyhnula i ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Ta se pochlubila dovolenou s rodinou. Spolu s dětmi a vnuky si užívala krásy Rakouska. „Děkuji za všechny ty krásné momenty, které si můžu užít s mojí rodinou,“ uvedla ministryně. 

    Nicméně, užívala si i krásy Česka. Přesněji v příměstském táboře v Ratíškovicích. A čeká ji také „výlet“ do sklepa číslo 15. V Ratíškovicích se totiž 20. srpna zúčastní Dne otevřených sklepů, a těší se tak na sklenku vína. 

    Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) trávila léto 2022 s rodinou v Rakousku Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) trávila léto 2022 s rodinou v Rakousku | Facebook/Anna Hubáčková

  • 6.Jurečka s traktorem, Kupka se stěhovákem

    Někteří členové vládního kabinetu zůstávají v Česku také a věnují se své práci, případně se věnují práci doma, na táborech a na polích. To je příklad ministra práce a sociálních věci. Marian Jurečka (KDU-ČSL) si užíval „romantiku“ na „téčku“ - tedy na traktorku. Na facebooku se tak pochlubil snímkem z kabiny, kde je vedle obilnin v dálce vidět i západ slunce. 

    Ministr dopravy  Martin Kupka (ODS) vyrazil podle svých sítí na tábor. „Raději stavím, ale občas se musí taky bourat. Ke konci skautského tábora patří také ‚bouračka' aneb složení a odvoz všech stanů, tee pee, kuchyně a ostatního materiálu z lesa. Nesmí po nás zůstat ani papírek. A za rok se sem do kouzelného ohybu Ploučnice zase vrátíme,“ napsal ke snímku, kde nakládá dodávku zbytky ze stanování. 

    Blesku se dříve svěřil, že by rád i na dovolenou s dětmi k moři, zdali mu to ale vyjde, zatím nevíme. Podobně je to i s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským (Piráti), který již byl na dovolené v Řecku. Více o vládních prázdninách najdete i v našem předchozím článku. 

  • 7.Šéfku Sněmovny zlákaly hory

    Dovolenou mají i ve Sněmovně. Šéfka Sněmovny tradičně vyrazila do hor. „Když si mám vybrat, jestli trávit dovolenou u moře nebo na horách, mám jasno.  Jak to máte Vy?“ napsala na facebooku Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ta už řadu let volno využívá k túrám, často na Slovensko, kde má kořeny její manžel Tomáš.

    Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) trávila léto 2022 na horách Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) trávila léto 2022 na horách | Facebook/Markéta Pekarová Adamová

    Pekarová vyrazila na Malou Fatru například vloni před Vánoci. Za to si vysloužila vlnu kritik - v tu dobu totiž na Slovensku platila plošná opatření kvůli koronaviru. 

  • 8.Sněmovní vedení si užívá čas s rodinou

    Blesk Zprávy oslovily i další část sněmovního vedení. Místopředsedkyně Sněmovny se nám pochlubila tím, že volný čas tráví se svou rodinou. „Jako každé léto jezdíme hlavně na výlety s dětmi, aby si co nejvíc užily letní prázdniny. Tento rok jsme byli s celou rodinou a naším evangelickým sborem na krásném týdenním pobytu na Vysočině. Nejvíc jsme si i s dětmi užili výlety a zpívání s kytarou - někdy u táboráku, jindy s dalšími hrami,“ uvádí Olga Richterová (Piráti).

    „Nyní trávíme čas s rodinou, děti řádí s bratranci a sestřenicemi u prarodičů na Pardubicku. Já doufám, že v tom šrumci přečtu pár knížek a projedu se na kole na větší vzdálenost, než co zvládnou děti, ale zatím jsem za tohle léto dočetla jeden román a knížku povídek. No a aktuálně jsme hlavně u vody a ve stínu,“ dodala a sdílela s námi i snímek, kde se snaží vytvořit nějaký umělecký kousek ve venkovské dílně. 

    Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová tráví léto 2022 v Česku Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová tráví léto 2022 v Česku | Olga Richterová

  • 9.Havlíček tradičně u vlaku

    I opoziční poslanci a politici vyrazí letos k moři či za krásami Česka. Například Karel Havlíček (ANO) zmínil, že mu letos „děti daly košem“, a tak vyrazí s manželkou po jižních Čechách. A po svých oblíbených vandrech a pivovarech. „Plešovice, keltské oppidum Třísov, údolí Křemžského potoka... dnes podél železniční trati 194. Když zaprší, jdeme do knajpy, ale jinak fajn trasa, všem doporučuju,“ napsal například na twitteru, kde se opět zvěčnil se svým pejskem na vlakovém nádraží.

    Dovolená vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO): Coby ministr dopravy vyrazil vlakem po Česku (2021) Dovolená vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO): Coby ministr dopravy vyrazil vlakem po Česku (2021) | Facebook K. Havlíčka

    Havlíček je v létě také velice často na mítincích se svým předsedou Andrejem Babišem (ANO), který léto tráví v obytňáku na cestách za voliči. Expremiér nicméně plánuje vyrazit také k moři, přesněji na Krétu.

  • 10.Čaputová opět s prvním „frajerem“

    Na romantickou dovolenou vyrazila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová„Není důležité místo, ale zejména to, že si může odpočinout spolu s nejbližšími,“ uvedl její mluvčí Martin Strižinec. Čaputová podle Plus Jeden Deň vyrazila tentokrát relaxovat do Francie.

    „Pěkné letní dny, mnoho pohody všem lidem a na celém Slovensku,“ napsala Čaputová k fotce plné pohody a romantiky, na níž je právě s přítelem Jurajem Rizmanem

    Zuzana Čaputová s přítelem Jurajem Rizmanem na dovolené ve Francii Zuzana Čaputová s přítelem Jurajem Rizmanem na dovolené ve Francii | Facebook - Z. Čaputová

Staroduchodce ( 12. srpna 2022 12:22 )

Z východní fronty nikdo z nich nepozdravuje?

buban ( 11. srpna 2022 21:41 )

To Ker: ovšem mám velmi silný pocit, že nefunguje.

buban ( 11. srpna 2022 21:09 )

To uschi: bo by hrozilo, že by se někdo negativně vyjádřil k těm desítkám milostí našeho osvoboditele a zachránce tatíčka Havla. No, nejspíš budu smazána.

buban ( 11. srpna 2022 20:51 )

Tak Fiala maká i na dovolené? A na co asi tak maká-nejspíš jen na manželku, bo jinak nic jiného vidět není. A jeho jistě velmi pracovitý synek také tak usilovně maká pro neZiskovku za práva barmských žen?

Petros1 ( 11. srpna 2022 19:19 )

Rád plave.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa