Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rekordní vedra a požáry v Evropě: Evakuace dětské nemocnice v Řecku, potíže i v Británii

Autor: ČTK - 
20. července 2022
10:44

Řečtí hasiči dnes po náročné noci nasadili letadla, aby uhasili požár, který vypukl v hornaté oblasti u Penteli necelých 30 kilometrů severovýchodně od centra Atén a ohrožuje okolí. Úřady již dříve evakuovaly místní obyvatele, uvedla agentura AFP. Rekordní vlna veder v Británii dnes již třetím dnem narušila dopravu. Hasiči zůstávají po úterních požárech v pohotovosti, i když se ochladilo.  

Za úsvitu bylo u Athén mobilizováno přes 480 hasičů, 120 vozů, tři letadla a čtyři vrtulníky, aby se pokusili uhasit požár, který se během noci rozšířil k hustě obydleným předměstím na severu řeckého hlavního města, jako je Gerakas, kde žije přibližně 29.000 lidí.

"Kvůli intenzitě a rychlosti větru oheň během noci neustále měnil směr, což nám ztěžovalo hašení," řekl mluvčí hasičů dnes ráno na tiskové konferenci.

Z preventivních důvodů bylo evakuováno několik obcí, dětská nemocnice a aténská národní observatoř. Podle prohlášení řecké policie bylo z nebezpečných oblastí vyvedeno téměř 600 osob. Silniční okruh, který vede kolem Atén, je na některých úsecích uzavřen pro dopravu, uvedla na twitteru společnost, která jej spravuje.

Podle hasičů shořelo několik domů a jakmile bude požár pod kontrolou, začnou s průzkumem dalších škod. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svolal krizový štáb. Řečtí hasiči za posledních 24 hodin zasahovali u 117 požárů v zemi.

V loňském roce v Řecku shořelo na 120.000 hektarů lesů a porostů, což byla jedna z nejhorších dosavadních bilancí. Řecká vláda pak čelila kritice za malou připravenost. Letos v Řecku v létě působí na 250 hasičů ze šesti evropských zemí, kteří pomáhají řeckým kolegům.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa