Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš se za slova o demonstrantech musí omluvit, nařídil soud. Expremiér: Nerozumím tomu

Aktualizováno -
13. července 2022
15:37
Autor: ČTK - 
13. července 2022
14:41

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se musí omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na protestech z roku 2018 proti jeho vládě zaplaceni. Dnes tak pravomocně rozhodl pražský krajský soud. Žalobu na Babiše podala jedna z demonstrantek, Jana Filipová z Domažlicka. Babiš ČTK sdělil, že pravomocné rozhodnutí mu nezbývá než respektovat, neboť dodržuje principy právního státu. Nevyloučil ale podání dovolání, protože s rozhodnutím věcně nesouhlasí. Také Babišův právník novinářům po vyhlášení rozsudku řekl, že je přesvědčen o tom, že je žaloba nedůvodná, a tak proti ní podá dovolání. Babiš ale podle něj bude pravomocný rozsudek respektovat.

Krajský soud sice předloni v září odepřel ženě nárok na omluvu a změnil rozsudek Okresního soudu Praha-západ, který jí zadostiučinění přiznal, jeho rozhodnutí ale v únoru zrušil Nejvyšší soud, podle kterého Babiš do práv ženy zasáhl. Předsedkyně senátu Hana Lojkásková nyní byla názorem nadřízeného soudu vázána.

„Žalobu nadále považujeme za nedůvodnou, jak k tomu dospěl zdejší soud v prvním rozhodnutí,“ řekl po jednání Babišův právní zástupce Jiří Urbánek. „Jsme přesvědčeni, že žaloba není důvodná, podáme proti tomu mimořádný opravný prostředek, nicméně jsme si vědomi toho, že tento rozsudek je pravomocný, klient si je toho vědom, a v tomto smyslu bude tento rozsudek respektovat,“ dodal Urbánek.

„Rozhodnutí soudu vůbec nerozumím. Vycházel jsem z osobní zkušenosti jednoho z našich poslanců a předchozí soud mi taky dal za pravdu,“ sdělil ČTK Babiš. „Teď se jedná o pravomocné rozhodnutí, které mi nezbývá než respektovat, neboť dodržuji principy právního státu. To ovšem nevylučuje, že podám dovolání, neboť s rozhodnutím soudu věcně nesouhlasím,“ dodal bývalý premiér.

„Zaplacené“ demonstranty řešil několikrát

Filipová se zúčastnila demonstrace 11. července 2018, kdy poslanci rozhodovali o tom, zda dají Babišově menšinové vládě důvěru. Babiš v reportáži následně uvedl, že je o zaplacení demonstrantů přesvědčený, protože protestující jsou „stále stejní lidé“, a že si neumí představit, že by někdo protestoval 16 hodin, takže „nějaká motivace tam bude“.

Babiš poté mluvil o zaplacených demonstracích v souvislosti s protestem před Českým rozhlasem z 21. srpna. V TV Barrandov premiér na konci loňského srpna řekl, že lidé, co na něj pískali, byli zaplaceni a že jde o politické odpůrce na objednávku. Odkazoval se přitom na vyjádření poslance ANO Pavla Růžičky, jenž po červencovém protestu zveřejnil, že slyšel několik lidí, jak se baví o tom, kam mají jít pro peníze.

Účastníci demonstrace jeho tvrzení odmítli, podle nich se bavili o penězích na případnou pokutu pro mladíka, který byl na akci legitimován.

denisz ( 19. července 2022 01:40 )

Babiš měl jistě na mysli, že Milion chvilek . .. byl hodně financován opozičními stranami, teď ve vládě. O tom je přesvědčena většina. Tehdejší jejich proklamace Milionu chvilek by je mohlo aktivovat i proti této jejich vládě - chceme politiky, kteří nelžou, nekradou, nestraší .... . Chceme být občany, kterým záleží na lidech a stavu společnosti . . . . Chceme žít v zemi kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád. . . . Babiš zneužívá náš stát, důvěru lidí, zneužívá media a politickou moc. . . . . Zprofanovaný spolek asi pokrytecky nic tentokrát organizovat proti vládě nebude. Už takovou finanční podporu totiž od nich nedostávají. . . .

horaIysa ( 18. července 2022 18:56 )

Já budu tím, co chceš. Je mi totiž naprosto jedno co si o mně myslíš, stejně tak, jako ty nenaděláš nic s tím co si myslím já a jak tě budu nazývat, sarino.

horaIysa ( 18. července 2022 18:53 )

Snažíš se dělat z nouze ctnost? Ano, přiznávám, že jsem se překouk, protože by mě ani ve snu nenapadlo, že budeš montovat kytku do politiky a ještě jí přisuzovat pásku přes oči a v ruce váhy. Tohle prostě neukecáš. Ty máš dostatečně nastudováno a vystudováno? A co prosím tě?

SPOLU do kanálu ( 15. července 2022 18:23 )

Kde je těch milion zbytečných ovcí, Ropušan z Krejčířovy party má vnitro a nikdo ani nekvákne. Evidentně byli zaplaceni.

prochaskanamoste ( 14. července 2022 19:10 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa