Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Izraelský prezident na návštěvě Česka: Zeman se „příteli“ omlouval za Lipavského

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. července 2022
14:35
Autor: ČTK - 
11. července 2022
08:01

Přijetím na Pražském hradě zahájil izraelský prezident Jicchak Herzog oficiální část své návštěvy v České republice. Vedle prezidenta Miloše Zemana bude dnes jednat také s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Zeman se prezidentovi oficiálně omluvil za nedávný postoj českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který se nepřipojil k zemím odsuzujícím zprávu komise Rady OSN pro lidská práva v Izraeli. Herzog následně Česko označil za největšího přítele Izraele. 

Herzog s chotí přijeli na první hradní nádvoří krátce před 10:30. Přivítal je Zeman s manželkou Ivanou, následovala vojenská přehlídka jednotky Hradní stráže a hymny obou zemí. Pražský hrad je dnes kvůli návštěvě izraelského prezidenta z bezpečnostních důvodů uzavřen.

Na Hradě se nyní uskutečnila jednání národních delegací, ve kterých budou za českou stranu například ministryně obrany Jana Černochová, ministr spravedlnosti Pavel Blažek nebo ministr dopravy Martin Kupka (všichni ODS).

„Během našeho setkání jsem přátelsky připomněl, že jsem Izrael navštívil několikrát, zatímco návštěvy v ČR jsou řidší. Byl bych rád, aby se nám podařilo vyrovnat tuto bilanci, ovšem nikoliv tak, že bychom snížili frekvenci českých návštěv v Izraeli,“ uvedl na tiskové konferenci po setkání prezident Miloš Zeman. 

Rýpnutí do Lipavského a omluva Zemana

„Myslím si, že je také příležitost pro další rozšíření již tak vynikající spolupráci v poli obranném, v poli technologie a samozřejmě v řadě dalších oblastí. Nemusím zdůrazňovat, že ČR plně podporuje Izrael i na mezinárodním poli, včetně OSN,“ uvedl Zeman s tím, že s prezidentem diskutoval i o nedávném rozhodnutí ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který se nepřipojil k zemím odsuzujícím zprávu komise Rady OSN pro lidská práva v Izraeli. 

Izraelský prezident Jicchak Herzog a český prezident Miloš Zeman (11.7.2022) Izraelský prezident Jicchak Herzog a český prezident Miloš Zeman (11.7.2022) | ČTK / Krumphanzl Michal

Zeman v médiích nedávno řekl, že se Herzogovi za chování ministra omluví. „Oba dva jsme zprávu odsoudili,“ konstatoval dále Zeman. Ministerstvo zahraničí už dříve ČTK sdělilo, že postoj ke komisi Česko projevilo jednoznačně loni v květnu, kdy hlasovalo proti jejímu zřízení. Tato pozice podle něj platí nadále. To zopakoval i v reakci pro Blesk Zprávy.

„ČR hlasovala proti a vystoupila s národním vysvětlujícím prohlášením. Tato pozice ČR platí i nadále a nic se na ní nemění. V OSN i vůči partnerům jsme čitelní a srozumitelní,“ uvedl ministr. „Platí, ze ČR je v rámci EU jedinou zemí, která na jednáních v OSN dlouhodobě konzistentně a důrazně prosazuje, aby se snížila proti-izraelská agenda v OSN, zredukoval se počet předkládaných rezolucí a jejich jazyk byl více faktický a vyváženější,“ dodává v reakci na dnešní kritiku. 

Herzog se setkal i s vedoucími představiteli židovské obce v Praze. „Obdržel jsem jejich protestní dopis vyjadřující nesouhlas s protiizraelskými postoji českého ministra zahraničí. Obdobný protestní dopis jsem obdržel i od česko-izraelské společnosti přátelství. Chtěl bych se proto jako hlava českého státu za tento postoj omluvit,“ pokračoval Zeman. 

Slovo si vzal i izraelský prezident, který Zemana nazval svým přítelem. Podle Herzoga dokonce s jedním z největších přátel Izraele na světě. „V průběhu mnoha let jste mnohokrát dokázal, že vaše možnosti nejsou schované, ale jsou zřejmé. Jste důležitým partnerem, spojencem a vaše láska k Izraeli je známá. Není tajemstvím, že ČR je skutečný partner,“ uvedl a dodal, že jsme si vždycky navzájem podporou. „Děkujeme za vaši podporu a děkujeme za vaší jasnou morálku, s níž se stavíte po boku Izraele narozdíl od mnoha jiných,“ dodal.

Zemanovi udělil nejvyšší vyznamenání za stát Izrael. „Za neochvějnou podporu státu Izrael, lidu Izraele a židovského národa, za zásluhy o pěstování hlubokého a dlouholetého přátelství mezi Izraelem a Českou republikou a důslednou a nekompromisní práci ve vnitřní politice i na mezinárodní scéně v boji proti antiizraelské a antisemitské nenávisti po celém světě,“ jak uvedl na twitteru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. 

Prezidenti se na Hradě setkali také s lidmi, kteří přežili nacistické koncentrační tábory nebo které nacisti pronásledovali. Na Hradě ve Vladislavském sále je také pro Herzoga připraven oběd, na který bylo pozváno asi 140 lidí z řad zástupců židovských obcí, vysokých státních úředníků nebo lidí z byznysu napojených na Izrael.

Následovat budou schůzky Herzoga s Pekarovou, Vystrčilem a Fialou. S předsedou vlády bude v Lichtenštejnském paláci izraelský prezident hovořit o strategickém partnerství obou zemí a možnostech jeho posílení, o spolupráci v oblasti obrany a obranného průmyslu nebo o dlouhodobé české podpoře Izraele v mezinárodních organizacích, uvedl úřad vlády.

Program Herzoga v ČR zakončí večeře, kterou na Hradě spolupořádá Česko-izraelská smíšená obchodní komora. Zúčastní se jí i Zeman.

Izraelský prezident přijel do Česka po sedmi letech, naposledy v Praze byl v říjnu 2015 jeho předchůdce Reuven Rivlin.

pindal ( 16. července 2022 19:16 )

Škoda,že lidi nemají politika,který by chápal lidstvo,jako celek.To se bude bojovat furt.Za císaře pána a jeho rodinu a jeho podporovatele.Fakt celková ubohost všech politiků.

horaIysa ( 13. července 2022 08:53 )

Prcnamost, to je právě to. Jestli ho vidě.... Jenže ten článek doposud nikdo nenašel, a věřím, že se hradní čtveráček snažil, až se z toho ožral tak, že se válal po ulici. Snažili se i historici a výsledek? Nula. Prostě se Zeman zmýlil, což je samozřejmě lidské a omluvitelné. Co je však bizární, že místo prostého: "sorry" následovala honba za článkem, který neexistuje, která zcela zbytečně zaměstnala spoustu lidí a kdyz se ho nepodařilo dohledat, následovala trapná soudní pře, která vyústila ještě trapnějším rozsudkem. Takže nemám chmury z toho, že by ten článek někdo ještě objevil. Pan prezident se v tomto případě umazal zcela sám a není to případ jediný.

horaIysa ( 13. července 2022 08:42 )

Myslíš ten překlad: "pasy sem, pasy tam" až ho musel redaktor trapně opravovat s tím, že ten výraz se vyslovuje "pusy"? Tos myslela prcačko na mostě? Tak to byl na hlavu státu skutečně úctyhodný výkon, kterým se bezesporu zapsal do historie. Škoda, že těch zápisů podobného druhu bylo víc než těch, které byly této zemi prospěšné, pokud vůbec nějaké byly.

prochaskanamoste ( 12. července 2022 07:43 )

Rozsudků už v historii lidstva padlo a byly chybné, špatné až trestuhodné. Jestli Zeman ten článek viděl, tak věřím, že existoval. Až se najde, co budete dělat, vy, špinící neustále pana prezidenta?

prochaskanamoste ( 12. července 2022 07:36 )

Věřím, že se panu prezidentovi ulevilo, když mohl napravit Lipánkovy přešlapy. On to tušil,proto ho jmenovat na post MZ nechtěl, zase se ukázalo-měl pravdu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa