Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kauza Dozimetr na Šumpersku: Za navýšení zakázek úplatky? Policie hledala i v družstvu Raudo

Autor: ČTK, for - 
8. července 2022
19:36

V souvislosti s korupční kauzou Dozimetr zasahovala policie v polovině června také v šumperském výrobním družstvu Raudo. Vyšetřovatelé mají podezření, že skupina kolem zlínského lobbisty Michala Redla chtěla po družstvu úplatky za navýšení zakázek u pražského dopravního podniku, informoval dnes web Deník N. Detektivové si vyžádali účetní záznamy družstva i další dokumenty a hovořili s jeho předsedou Zbyňkem Ščuglíkem. V kauze Dozimetr stíhá policie 13 lidí kvůli podezření z manipulace se zakázkami.

Zásah policie v družstvu, které vyrábí mimo jiné vysokotlaké a nízkotlaké hadice, potvrdil Deníku N vedoucí ekonomického úseku podniku Tomáš Osladil. „Chtěli vidět naše firemní obálky, kontrakty s dopravním podnikem a účetní záznamy,“ uvedl. Policisté podle něj také hovořili s předsedou družstva Ščuglíkem.

Podle kriminalistů byl Ščuglík v častém kontaktu s podnikatelem Redlem, který je jedním z obviněných v kauze Dozimetr. „Redl za účelem získání finančního obohacení od družstva telefonicky požádal vedoucího právního odboru Dopravního podniku hlavního města Prahy Dalibora Kučeru o navýšení objemu zakázek pro družstvo Raudo, které měly být realizovány v působnosti odboru technické správy objektů,“ cituje Deník N policejní dokument.

Pražský dopravní podnik je se 441 uzavřenými smlouvami v celkové hodnotě 152 milionů podle policie nejvýznamnějším obchodním partnerem družstva Raudo. Policie se domnívá, že za navýšení zakázek si Redlova údajná zločinecká skupina řekla společnosti Raudo o úplatky.

V souvislosti s podezřením na korupci při zakázkách pro pražský dopravní podnik obvinila policie v červnu 13 lidí. Kriminalisté se domnívají, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kauza Dozimetr má přesah i do politiky. Jedním z obviněných je bývalý náměstek pražského primátora za hnutí STAN Petr Hlubuček. Kvůli kontaktům s lobbistou Redlem rezignoval na post ministra školství a místopředsedy STAN Petr Gazdík, který ale mezi obviněnými není.

Video  Epicentrum - Ondřej Kolář  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

sarina ( 10. července 2022 08:57 )

Že je STAN od počátku organizovaná zločinecká skupina není nic nového, ropušák byl vyslýchán hned první a to ještě nebyl jmenován ministrem a už odvolával....Kdyby ropušáka odvolal to by musela i ta celá slepená a co předsednictví v EU? Proto fialovej dělá mrtvého brouka, že ropušákovi věří a že vláda nepotřebuje rekonstrukci.

SPOLU do kanálu ( 10. července 2022 08:28 )

Bývalý ministr Besser to propálil konečně dneska na seznam zprávy. STAN byl od počátku organizovaná zločinecká skupina. Všechen ten dobytek byl řízen krejčířovým gangem. Potopil i tu jaternici Kovářovou. Odvolá už ubohý Fiala toho grázla Vítka z vnitra??

horaIysa ( 9. července 2022 14:24 )

Na to je přece snadné odpovědět: "Nepřišla jsem na to z tohoto článku". Nač tolik keců okolo? Stejně jsi za blběnu, protože tenhle článek dává do spojitosti lidi z Rauda s Redlem, nikoli se STAN. A když se podíváš na jména třinácti vyšetřovaných v této kause, tak za STAN je tam pouze Hlubuček. Takže bych od tebe rád slyšel nějaká jména politiků ze STAN, kteří jsou tou rakovinou, která podle tebe metastazuje.

horaIysa ( 9. července 2022 14:02 )

Ostatně máš pravdu. Pokud dostanu banán, nick odejde a po čase příjde jiný. Udělala jsi to několikrát taky, tak jistě víš o co jde, voxko.

horaIysa ( 9. července 2022 13:57 )

Totéž mohu tvrdit já

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa