Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Schwarzenberg na vozíku na party, Hřib na sci-fi, Nerudová na pikniku: Politici se baví ve Varech

Aktualizováno -
6. července 2022
14:40
Autor: for, ula, trm, ČTK - 
5. července 2022
12:32

Kdo nebyl v Karlových Varech, ten jako by nebyl. Tohoto hesla se drží i někteří politici a zejména kandidáti na prezidenta. Do Karlových Varů už vyrazil na „čtyřrande“ premiér Petr Fiala (ODS) s manželkou a slovenským premiérem Eduardem Hegerem. Premiéru dokumentu o sobě sledoval Karel Schwarzenberg. Blesk zachytil na noční procházce po kolonádě Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) s manželem Tomášem. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) pojal filmový festival jako dovolenou. Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová rozhodně ve Varech neztrácela čas a uspořádala piknik pro své příznivce.

Zakladatel TOP 09 a někdejší prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg dorazil do Varů kvůli premiéře dokumentu Můj otec, kníže, postavený na rozhovorech dcery se slavným otcem i rozhovorech s Lilou. Schwarzenberga trápí zdravotní potíže, jak se již dříve svěřil Blesk Zprávám. Pohybuje se proto na invalidním vozíku. „Mám stejnou nemoc jako prezident, tudíž strašně pajdám. Zeman mě s tím vozíkem předběhl. Asi si ho pořídím příštím rok,“ řekl Blesk Zprávám loni na podzim. Stejně jako Miloš Zeman trpí neuropatií dolních končetin.

Dokument Můj otec, kníže vznikal pět let a jeho podkladem byly desítky hodin rozhovorů, které vedli Lila a Karel Schwarzenbergovi nejen v Praze, ale i na dalších místech Evropy, které byly pro život obou důležité. Točilo se na Orlíku, ve Vídni nebo ve štýrském Murau. Rozhovory mezi dcerou a otcem se nevyhýbají ani nepohodlným, kontroverzním tématům, jako je komplikované dospívání ve stínu charismatického otce a pod tíhou aristokratických tradic a zvyků. 

„Měla jsem v úmyslu natočit film o svém otci, dokumentovat jeho myšlenky, neuvěřitelné znalosti, jeho život na politické scéně Evropy a samozřejmě jeho vzpomínky na dětství v dávno ztraceném světě. Ale čím déle jsem na této cestě s otcem šla, doprovázela ho a dělala s ním rozhovory, tím víc se z toho stal i film o mně, o nás, o snaze porozumět otci v celé jeho složitosti a být jím pochopena,“ uvedla v tiskové zprávě Schwarzenbergová.

Karel Schwarzenberg se po premiéře objevil i na večírku.

Karel Schwarzenberg na večírku v Karlových Varech. Karel Schwarzenberg na večírku v Karlových Varech. | Blesk

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přijel do Karlových Varů s manželkou Annou a radoval se, že má „po sto letech“ dovolenou. Kromě toho, že se vyfotil se svými příznivci, zejména s těmi z Prahy, jako jeden z mála jen tak nekorzoval a stihl i nějaká filmová představení.

„S mojí Aničkou se máme krásně! Dneska jsme měli filmový den. Teď jsme byli na Fucking Bornholm a jdeme ještě na sci-fi Vesper,“ pochvaloval si Hřib a na svém instagramu vyzval, aby mu lidé doporučili i další filmy.

Primátor Zdeněk Hřib vyrazil do Karlových Varů na filmy Primátor Zdeněk Hřib vyrazil do Karlových Varů na filmy | Reprofoto Instagram

Pekarová Adamová trpělivě čekala

Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) , předsedkyni Poslanecké sněmovny, zachytili fotografové Blesku, jak kráčí s manželem Tomášem ruku v ruce vlahým letním večerem po kolonádě. Pekarová Adamová pak trpělivě čekala, až její muž zachytí na mobil jedinečnost filmového festivalu.

Markéta Pekarová Adamová s manželem Tomášem v Karlových Varech (4. 7. 2022) Markéta Pekarová Adamová s manželem Tomášem v Karlových Varech (4. 7. 2022) | Blesk:Martin HyklCzech News Center

V Karlových Varech se mihl s manželkou i poslanec Jan Skopeček (ODS). Sdílel fotografii s popiskem „black tie“.

Nerudová uspořádala piknik, Janeček tiskovku

Jako příležitost oslovit své příznivce pojali filmový festival kandidáti na prezidenta. Někteří přijeli osobně, jiným stačilo pouze vystavět petiční stánky. Karel Janeček odstartoval další kolo své kampaně s hashtagem #tohlejekarel a uspořádal tiskovou konferenci.

Velkolepěji ke své účasti přistoupila Danuše Nerudová. Do Varů dorazila s manželem, vyrazila mezi své příznivce a rozdávala úsměvy na všechny strany.

„Jsem ráda, že se na Karlovy Vary International Film Festival mezi fanoušky kvalitních filmů našla i spousta fanoušků naděje na lepší časy. Moc vám děkuji za podporu ve Varech, v tom horku to s vámi bylo osvěžující,“ napsala Nerudová na své sociální sítě.

Poté ještě uspořádala piknik ve Smetanových sadech, kam dorazili další její fanoušci.

Další kandidát na prezidenta, Karel Diviš, uspořádal ve Varech debaty a na sociálních sítích pak poděkoval „za všechna milá víkendová setkání v Karlových Varech“.

Víkend v Karlových Varech strávil Petr Fiala (ODS) s manželkou Janou a pozval si i přítele ze Slovenska - premiéra Eduarda Hegera s jeho ženou Lucií. Oba páry si užívaly sluníčka, letních drinků a filmů. 

„Byla to první příležitost, kdy se mohly naše manželky seznámit, a zároveň jsme zašli společně do kina na film. Vlastně to bylo takové sobotní rande ve čtyřech,“ pochlubil se Fiala na twitteru. A Blesk stihl rande těchto dvou slavných párů i zvěčnit přímo v akci, kdy si manželky premiérů užívaly letní pomerančový drink.

Video se připravuje ...
Další videa