Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman jmenuje Balaše ministrem školství. Nástupce Gazdíka prozradil, co mu prezident řekl

Aktualizováno -
28. června 2022
17:38
Autor: ČTK, Mii - 
27. června 2022
08:59

Prezident Miloš Zeman jmenuje Vladimíra Balaše (STAN) novým ministrem školství. Řekl to v pondělí premiér Petr Fiala (ODS) po večeři s hlavou státu v Lánech. S Balašem se prezident osobně setkal v úterý odpoledne, kandidát po schzůce uvedl, že mu Zeman doporučil doplnit znalosti o regionálním školství. Do funkce nový ministr školství nastoupí 1. července.

„Bavili jsme se o předpokladech pana Balaše pro výkon funkce,“ řekl Fiala v pondělí s tím, že Zeman s kandidátem na ministra školství nemá žádný větší problém.

Prezident jmenuje Balaše ministrem školství ve středu v podvečer na Pražském hradě. Končící ministr Petr Gazdík se rozhodl k 30. červnu odstoupit kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Předání funkcí na ministerstvu školství by mělo být zřejmě rovněž 30. června, řekl Balaš.

S prezidentem v úterý kandidát diskutoval hlavně o koncepci, kterou by chtěl na postu ministra školství prosazovat. „(Prezident) v zásadě souhlasil s tím, že je třeba pokračovat v tom, co už nastartoval (ex)ministr (Robert) Plaga a ministr Gazdík v tom pokračoval,“ uvedl Balaš. Řekl, že při diskusi o regionálním školství mu prezident doporučil, aby si doplnil znalosti. „Budu se snažit vyhovět,“ dodal. Prezident byl podle něj „hodně v obraze“. „Ví, že nejsem úplně expert na regionální školství,“ shrnul. Balaš je expertem na ústavní právo. Doufá, že jako ministr se bude moct spolehnout i na schopnosti spolupracovníků na úřadu, na které má dobré reference.

Přátelský a neformální rozhovor

Fiala se v pondělí setkal také přímo s Balašem. Ten po schůzce s premiérem uvedl, že školství chce reformovat způsobem, který začal exministr Robert Plaga (ANO). Koncepce ale podle něj navazuje i na to, co prosazoval jako ministr školství sám Fiala v letech 2012 až 2013. „Jak funguje základní i střední školství, se mi ukazovalo na vysokém školství, vím, jak se dá pracovat se studentem,“ uvedl Balaš. Posun od memorování ke školství zaměřenému na dovednosti je podle něj správnou cestou.

Za krátkodobý cíl označil zvýšit mimo jiné množství peněz určených na mzdy nepedagogických pracovníků. Zabývat by se chtěl také přeplněností středních škol. „Koncepce se měnit nebude, doufám, že ve prospěch všech, našich dětí i budoucnosti, se to podaří posunout dál,“ dodal Balaš.

Rozhovor s Fialou označil za přátelský a neformální. Na klíčových věcech se s premiérem shodli. 

horaIysa ( 28. června 2022 14:16 )

Ano, starý a značně vypelichaný.....

sarina ( 28. června 2022 07:16 )

kralovna to sedí

prochaskanamoste ( 27. června 2022 22:53 )

Být v dnešní době učitel, znamená pasovat se dobrovolně do role otloukánka. Představa nezasvěcenců, že ve 12 jde domů, patří do minulého režimu. Probíhal zápis a protože se zapisovaly i děti z Ukrajiny, museli tam být učitelé do 19-20 hodin. Dnes výborně komentoval v TV poslanec ANO Karel Rais, čelil agresívnímu aktivistovi ze STAN, poslanci Lacinovi, který směle pluje na dnešní vlně, asi ho budeme v TV vídat velmi často.

prochaskanamoste ( 27. června 2022 22:49 )

Zeman je starý lišák, nechává je znemožnit v přímém přenose. Snad už pochopí i jejich tupí voliči.

prochaskanamoste ( 27. června 2022 22:48 )

Njn, jenže to stojí milióny, aspoň policie se zmiňuje, že našla poznámky těch lumpů i o částkách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa