Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Mynářův záhadný výlet do Kataru: Hrad za něj zaplatil 100 tisíc, většina šla na letenky

Autor: tsv - 
19. dubna 2022
10:03

Cesta hradního kancléře Vratislava Mynáře do katarského Dauhá vyšla na sto tisíc korun. Informoval o tom server iRozhlas.cz, který údaje o částce získal od Hradu prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím. Mynář cestu podnikl na konci března a nebyl o ní informován ani premiér Petr Fiala (ODS), ani ministerstvo zahraničí. Cílem výpravy bylo osobní předání pozvánky k návštěvě Česka katarskému vládci Tamímovi bin Hamadu Al-Thánímu. Mynáře doprovázel podnikatel Martin Horák a prezident Obchodní komory Peter Závodský.

„Hrazený výdaj činí celkem 95 349 Kč, z toho letenka 83 614 Kč a zbývající částka zahrnuje související služby, včetně pojistného,“ okomentovala Mynářovu cestu do Dauhá Kancelář prezidenta republiky. Kancléř využil katarských státních aerolinek Qatar Airways, z Prahy odletěl 23. března v 15:53, informoval server iRozhlas. Jediným oficiálním cílem cesty mělo být osobní předání pozvánky do Česka katarskému emírovi.

Prezidentský mluvčí hovořil o Mynářově výpravě jako o jednočlenné delegaci, Kancelář prezidenta tak měla hradit výdaje jen kancléřovi, v oficiální tiskové zprávě Hradu přitom mluvčí potvrdil účast podnikatele Horáka a Petera Závodského, prezidenta Obchodní komory pro styky se státy GCC. Zkratka označuje Radu pro spolupráci zemí Perského zálivu, ke kterým kromě dalších šesti arabských států patří i Katar.

„Oba muži mají v Kataru bohaté zkušenosti s doprovázením oficiálních českých delegací, včetně delegací z ministerstva zahraničí,“ uvádí tisková zpráva Hradu vydána týden po kancléřově cestě.

Výprava vládě za zády

„Jednalo se o běžnou pracovní cestu, kterou pana kancléře pověřil prezident republiky,“ řekl pro Radiožurnál hradní mluvčí Vít Novák, o výpravě přesto nebyl informován ani premiér Fiala, ani ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Hradní kancelář se ohradila proti kritice některých politiků a médií, že za zahraniční politiku odpovídá vláda a nikoli prezident, o cestě tudíž měla informovat oba státníky. „Pozvání hlavy státu k návštěvě ČR je výsadním právem prezidenta republiky, které nepodléhá žádnému schvalovacímu procesu ze strany vlády ČR či Parlamentu ČR. Je osobním a nepřenosným právem prezidenta republiky pozvat k návštěvě ČR své protějšky z jiných států. S vládou ČR poté prezident spolupracuje během příprav a realizace návštěvy. Toto právo vychází z ústavní pravomoci prezidenta republiky zastupovat stát navenek,“ uvedl Hrad, ostatní nejasnosti kolem výpravy ale neobjasnil.

Video  Kancléř Mynář: Chybějící prověrka, svědek Zeman i vyhořelý srub v Osvětimanech  - Videohub
Video se připravuje ...

LuCo ( 20. dubna 2022 22:20 )

Na HRAD nic, vše do senátu! Tam je velká fronta na zájezdy kamkoliv! Nebo na cestovatelku pekarovou adamovou (malá písmena se prý píší u jmen lidí, kterých si nelze vážit!)

Brett61 ( 20. dubna 2022 21:23 )

Rozpustit a pozavirat ten Hradní ansámbl...včetně virotika emana!!

xiioma ( 20. dubna 2022 09:04 )

Rozpočet Hradu na tento rok by se měl zredukovat na jednu jedinou položku - plat Zemana, když už je neodvolatelný. Své kámoše podvodníky, zloděje, ruské špiony ať platí ze svého, pokud je tam chce. Státu nepomáhají, jen škodí.

horaIysa ( 20. dubna 2022 07:46 )

Někdy si kladu otázku, proč se tak zoufale snažíš vyšťourávat na Blesku zprávy, které uspokojí tvou potřebu zanadávat si na nenáviděnou "slepenou", když existuje řada serverů, kde by jsi se docela vyřádila. Teď už to vím.

sarina ( 20. dubna 2022 06:16 )

LŽEŠ JAKO OBVYKLE!!! a to vždy když nemáš jiný argument nebo hledáš chyby, tím jsi známý!!! Bleskáči kdyby nemuseli by se ke Kataru nevraceli, ale protože slepená nedělá nic co by stálo za zmínku a už vůbec nééé diskusi-prostě NEDĚLÁ PRO ČR NIC a na UA diskuse být nesmí a proč asi? Katar byl 31.3. a to není tak dlouho a kdo chtěl se tam vyřádil, takže to bylo zbytečné se k tomu vracet!!! Ale RWANDA byla před 3 měsíci tzn. že "skoro" zapomenuto a bylo by lepší oživit paměť, jenže to jde o pracovníky slepené a NENÍ TO ŽÁDOUCÍ, nejlíp NEPŘIPOMÍNAT DOVOLENOU ZA 200 tisíc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa