Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala: Zeman nemá výhrady k rozšíření NATO. Na summit poveze premiér důležitou zprávu

Aktualizováno -
21. května 2022
14:20
Autor: ČTK - 
21. května 2022
10:40

V Lánech jednal poradní tým prezidenta Miloše Zemana o zahraničních vztazích, setkání se účastnil i premiér Petr Fiala (ODS). Během několikahodinové schůzky probrali situaci na Ukrajině, české předsednictví EU nebo červnový summit NATO, jak potvrdil Fiala na tiskové konferenci po jednání. Diskuze byla podle premiéra přínosná a byla na odborné úrovni a nezazněl mimo jiné signál, že by Zeman nepodporoval rozšíření NATO. Na summitu by pak měla ČR potvrdit, že dodrží závazek dávat na obranu 2 % HDP, a to o rok dříve, než se zavázala ve vládním prohlášení. 

Jednání svého expertního týmu prezident Zeman obnovil v březnu po pauze způsobené jeho onemocněním. Schází se přibližně jednou měsíčně, členy jsou třeba kancléř Vratislav Mynář, hlavní Zemanův poradce Martin Nejedlý, ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák, končící guvernér České národní banky Jiří Rusnok, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák nebo někdejší odborový předák a bývalý poslanec za ČSSD Jaroslav Zavadil.

Na summit pojede Fiala, poveze důležitou zprávu

Tématem dnešního jednání byly otázky spojené se zahraniční politikou České republiky. Účastníci schůzky proberali například červnový summit Severoatlantické aliance v Madridu. V minulosti na vrcholná jednání NATO jezdil Zeman, v poslední době ho na nich ale zastupuje Fiala.

„V Madridu budu já,“ potvrdil dnes Fiala na tiskové konferenci. „Nemám signál, že by měl s rozšířením NATO prezident nějaký problém,“ dodal premiér s tím, že je podle něj klíčové a velice důležité, aby byla vláda s prezidentem a dalšími subjekty v názorech jednotná. 

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Zobrazit celý online

Klíčová zpráva, kterou Fiala na summit přinese, by mělo být i potvrzení, že ČR bude na obranu dávat 2 % HDP, a to o rok dříve, než se zavázala. „To je důležité téma, protože i země, které se nehlásily k tomu, že chtějí zvyšovat peníze na obranu a které se nehlásily ani k tomu závazku, tak v posledních měsících významně změnily rétoriku. Pro mě bylo zajímavé v tomto ohledu i hovořit s rakouským kancléřem, jehož země je neutrální - i on mluvil o zvýšení výdajů na obranu,“ řekl Fiala na dotaz novinářů.

Vláda se zavázala, že bude 2 % HDP dávat na obranu do roku 2025, ale nyní by to mohlo být do roku 2024. Fiala podotknul, že není jednoduché tak významně zvednout peníze rezortu, který měl doposud zcela jiné financování. „Nevidtě v tom rozpor,“ zdůraznil. ČR totiž patřila mezi země, která dávala na obranu v kontextu s EU téměř nejméně. 

Podrobnosti o tom, co by s takto velkými penězi dělala obrana se dozvíte v rozhovoru Blesku s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). 

„Před delší dobou jsem přislíbil, že se takového jednání zúčastním. Musím říct, že probíhala věcná a částečně odborná debata o zahraniční, obranné a energetické politice,“ dodal ministerský předseda ke schůzce. Upřesnil, že vláda zaslala své materiály, na které byly vypracované oponentní posudky od Jindráka a Dlouhého. 

Dalším tématem bylo blížící se předsednictví Radě EU, kterého se Česká republika ujme na začátku července. Fiala na čtvrtečním setkání se zástupci diplomatických misí akreditovaných v České republice označil za pět hlavních priorit předsednictví zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny, energetická bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Video  Katarský emír do Česka dorazí na podzim, řekl Fiala po jednání se Zemanem  - ČTK
Video se připravuje ...

sarina ( 23. května 2022 13:06 )

jajas

jajas ( 23. května 2022 11:49 )

sarina: Já když jsem poprvé viděl toho Lipavského, že jako ministr zahraničí, tak mně to pobavilo. No a když jsem ho viděl vyoblíkaného v tom vojenském, tak jsem si jen říkal....český Honza jde do světa, kdepak asi má ty buchty od mamky? Jinak já mu říkám "budulín"....od něj vůbec nečekám nějaká moudra nebo odborné názory či jednání...a prozatím jsem se nespletl..

panda82 ( 22. května 2022 15:33 )

no Blesk k většině má uzavřenou diskuzi, má strach, tak raděj mlčet, taky řešení

sarina ( 22. května 2022 15:06 )

Že není diskuse k jelimánkovi se ani nedivím, ty jeho kecy beru s přehledem. Kdo by chtěl reagovat na nějaké kecy pirátského jelimánka, který viděl válku pouze ve válečném filmu a to kdoví jestli.

panda82 ( 22. května 2022 14:49 )

Fialo do jakého hnoje nás to vlečeš, vzpamatujte se , byli jsme někdo a něco, stává se z nás obyčejný šunt, hajzlové, padejte od válu, dokud je ještě trochu možnost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa