Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prvomájové oslavy v Česku: Babiš líbal Moniku, za komunisty přišli odpůrci a Fiala na Petříně

Aktualizováno -
1. května 2022
16:50
Autor: ČTK, Mii - 
1. května 2022
09:28

Lidé v Česku si dnes připomínají Svátek práce. Nechybí tradiční politická setkání, mezi prvními dorazili na Střelecký ostrov v Praze zástupci ČSSD a odborů. Na místě poté uspořádali setkání komunisté a anarchisté. SPOLU za přítomnosti premiéra Petra Fialy (ODS) organizovalo akci na pražském Petříně. Zamilovanou fotografií ze soukromí se pochlubil expremiér Andrej Babiš (ANO).

V Praze se zástupci některých stran sešli na Střeleckém ostrově u pamětní desky připomínající první dělnickou oslavu prvního máje z roku 1890. Dnešní svátek si připomínají mimo jiné komunisté, mladí sociální demokraté a anarchisté.

„Významný den, u jehož zrodu stály odbory. 1. máj, Svátek práce poprvé oslavili pražští dělníci na Střeleckém ostrově v roce 1890. Místo, kam se vždy na přelomu dubna a května s úctou vracím,“ napsal odborový předák Josef Středula.

Za komunisty pak na místo dorazila exposlankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová. Společně s bývalým místopředsedou KSČM a stranickým kandidátem na Hrad Josefem Skálovou kritizovali současné vysoké ceny a inflaci.

Na akci komunistů vystoupil také kubánský velvyslanec v ČR Danilo Alonso Mederos. Přítomná byla také asi desetičlenná skupina odpůrců s vlajkami Ukrajiny, EU, USA a vlajkou Sovětského svazu pokreslenou hákovými kříži. Po zpěvu Internacionály kolem 10:30 akce za slovních rozmíšek mezi oběma skupinami podle zpravodaje ČTK pomalu končila.

Příznivce komunistů na Střeleckém ostrově následně vystřídal anarchistický prvomájový piknik. Několik desítek jeho účastníků vybavených červeno-černými anarchistickými vlajkami tam v klidu postávalo, poslouchalo hudbu a debatovalo. Zhruba desítka mladých příznivců sociální demokracie a zelených si po 10:30 udělala několik desítek metrů vedle svůj piknik.

Anarchistický prvomájový piknik (1.5.2022) Anarchistický prvomájový piknik (1.5.2022) | ČTK / Krumphanzl Michal

Předvolební kampaň pak odpoledne zahájila koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL,TOP 09) a představila své kandidáty pro pražské komunální volby. Akce se zúčastnili premiér a šéf ODS Petr Fiala i vedení TOP 09 a lidovců. „Přesvědčili jsme voliče, že naše spojení má smysl, že dokážeme věci měnit. Voliči nám dali šanci, abychom tu změnu v České republice provedli, a my ji děláme. Děláme ji ve velmi obtížných podmínkách, máme co napravovat,“ řekl Fiala.

„Přeji vám všem krásnou neděli a nezapomeňte, že 1. máj je především lásky čas,“ uvedl už dopoledne šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Politici první máj slaví také soukromě. Fotografii, jak líbá svou ženu Moniku, zveřejnil expremiér Andrej Babiš (ANO). „Krásný první máj vám všem, a chlapi, nezapomeňte té svojí dát pusu pod rozkvetlým stromem,“ vzkázal svým voličům.

S fotografií líbání své manželky se pochlubil také šéf Pirátů Ivan Bartoš. 

pindal ( 3. května 2022 21:38 )

Já si odpovím sám,neni!

pindal ( 3. května 2022 20:24 )

Rád si přečtu komentáře,jak to lidi cítí ale ne tam,kde to účelově mažou,jako na seznamu,novinkách a vlastně skoro všude,protože jsou pod stejným režisérem.Ten ovládá skoro všec­hny,ne­uvěři­telné­.Blesk vypadá,že ne,což jsem rád.Parlamentní listy,jsou relativně také nezávislé a píšou vše co si lidé myslí.Nejvíc zajímavé jsou dotazníky,na Parlamentních listech,takže poslanci i vláda vědí co si lidé přejí a jak uvažují.Ale nejzajímavější na tom je,že vláda dělá pravý opak,proto se ptám,čí je to vláda,opravdu naše?

naidka ( 2. května 2022 16:27 )

Jj, snadněji se mu leze EU a USA do zadele.

naidka ( 2. května 2022 16:25 )

Rozjařený fialka na fotce s tím selfie-šťastlivcem neřekl sýr, ale správně po pražsku seeeejra!

xxxx678 ( 2. května 2022 12:38 )

Kdo toho Babiše stříhá? Strašný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa