Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodina exministra Tomana si přišla na čtvrt miliardy od státu. Prodaný pozemek má hodnotu 31 milionů

Aktualizováno -
17. února 2022
23:54
Autor: ČTK, for - 
17. února 2022
21:35

Za čtvrt miliardy korun koupilo státní Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) od firmy Xaverov trade rodiny bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) pozemek původně oceněný na zhruba 31 milionů. Pozemek má být využit pro stavbu úseku Pražského okruhu u Prahy-Běchovic. V případě staveb dopravní a další infrastruktury dává liniový zákon možnost zaplatit za pozemky až osminásobek ceny stanovené znaleckým posudkem. Vyplývá to z informací v Registru smluv, na které dnes upozornil server Zdopravy.cz.

Za pozemek v katastru pražských Běchovic o rozloze přes 125 000 metrů čtverečních zaplatí ŘSD asi 250,7 miliardy korun. To odpovídá přibližně osminásobku ceny určené loni znaleckým posudkem, která činila přibližně 31,3 milionu. Přes pozemek má v budoucnu vést úsek Pražského okruhu s číslem 511 mezi dálnicí D1 a hradeckou dálnicí.

„Jedná se o společný výkup pozemků s hlavním městem související s kompenzačními opatřeními, tzv. zelené pásy, na základě memoranda, které bylo uzavřeno,“ řekl serveru Zdopravy.cz mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Firmám Tomanovy rodiny pak vynese podle dřívějších informací dalších 109,5 milionu korun prodej pozemků v okolí úseku 511 pražskému magistrátu. Firmy Xaverov trade a Agrotrade, ve kterých figurují členové rodiny exministra, městu prodají přes 116.000 metrů čtverečních pozemků. Na nich má pak kolem Pražského okruhu vzniknout tzv. zelený pás a protihlukový val. Koupi schválili loni v říjnu pražští zastupitelé.

Kdy začne stavba zmíněného úseku Pražského okruhu, zatím není jasné. Ministerstvo dopravy čeká na verdikt jihočeského krajského úřadu, který řeší rozklad k územnímu rozhodnutí úseku 511. Tato část Pražského okruhu měří přes 12 kilometrů a jsou na ní plánovány čtyři mimoúrovňové křižovatky. Součástí stavby, která propojí obě dálnice, jsou rovněž dva tunely. Celý Pražský okruh měří asi 80 kilometrů, nyní je v provozu zhruba polovina.

Video  Kolik budou stát dálniční známky na rok 2022?  - Videohub
Video se připravuje ...

Jaryn19 ( 16. června 2023 16:32 )

všehoschopná rodina Tomanů, k majetku přišli podobně jako Babiš. Vytunelovat firmy není žádný problém pro devadesátkové podnikatele... nic jiného nejsou než "podnikatelé z devadesátek"

pravlast ( 18. února 2022 12:06 )

Sloužím vlasti - až do roztrhání těla a státního rozpočtu! Ukázka oddanosti národu a státu,děkuji.

Zdenek ( 18. února 2022 11:56 )

„Ty pozemky rozhodně nejsou součástí privatizačního projektu ani se o nich žádným způsobem nezmiňuje,“ sdělil České televizi děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Ladislav Mejzlík. Stejného názoru byl i právník Viktor Rossmann.

Z toho vyplývá vážné podezření, že Tomanova společnost prodávala státu pozemky, na které neměla nárok. Tyto pochybnosti umocňuje i dopis Zgarbova nástupce Jana Mládka, adresovaný přímo Xaverovu. Uvádí v něm, že podle jeho názoru jsou nároky firmy na tyto pozemky bezpředmětné.

„Jednoznačně deklaruje to, že nesouhlasí s jakýmkoliv plněním ve prospěch společnosti Xaverov, nesouhlasí s tím, aby jakékoliv pozemky, které nebyly přímo uvedeny v privatizačním projektu, byly majetkem společnosti Xaverov,“ uvedl Rossmann. Nicméně na rozhodnutí Petra Zgarby to už nemělo žádný vliv.

Pandořina skříňka

Tento případ je natolik sporný, že se jím hodlá zabývat vedení sociální demokracie, jež tak odkrývá vlastní Pandořinu skříňku. I když je nutno dodat, že současný ministr Miroslav Toman mladší, který se dnes od těchto pochybných transakcí distancuje, je ve vládě spíše nominantem Hradu a komunistů než ČSSD, jíž je formálně členem.

Také se stále více projevuje, co to v praxi znamená, když sedí přímo ve vládě lobbisté vlivných zájmových skupin. Toman junior je toho zářným příkladem, i když do rozsahu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše má ještě hodně daleko.

Zdenek ( 18. února 2022 11:55 )

Podivný obrat

Vedla proto s Pozemkovým fondem ČR devět sporů o určení vlastnictví 31 pozemků. Tehdy došlo k podivnému vývoji. Stát začal tyto spory vyhrávat, ale přesto je z ničeho nic ukončil smírem a vyhověl protistraně. Společnost Xaverov tak získala 29 pozemků, pouze dva zůstaly ve vlastnictví státu.

Důvodem tohoto obratu bylo prohlášení podepsané ministrem zemědělství Petrem Zgarbou v roce 2005, podle kterého stát uznává, že pozemky patří Tomanovým.

V této souvislosti stojí za pozornost, že krátce poté musel Zgarba svůj post ve vládě Jiřího Paroubka opustit z nápadně podobných příčin. Jako ministr zemědělství stál v čele Pozemkového fondu ČR, který s jeho vědomím – a podle tehdejších svědectví i přáním – přiděloval spekulantům lukrativní pozemky kolem Prahy za minimální ceny.

V té době byl velmi medializován případ 100 hektarů půdy v Uhříněvsi, kterou získal za extrémně výhodných podmínek ministrův známý, agrobaron Gabriel Večeřa. Ten do pozemků investoval 5 milionů korun, ačkoli bylo zřejmé, že se kvůli chystané změně územního plánu zhodnotí na 1,6 miliardy.

Spekulanti s pozemky?

Na pozemcích přidělených ministrem Zgarbou bohatě vydělala i společnost Xaverov. V době, kdy je potřebovalo Ředitelství silnic a dálnic a hlavní město Praha kvůli realizaci dopravních staveb, jim nezbývalo nic jiného než tyto pozemky koupit za tržní cenu. Celkový objem těchto obchodů dosáhl 250 milionů korun.

Problém spočívá nejen ve způsobu, jakým se firma predátorského klanu Tomanových dostala k těmto pozemkům, ale zejména proto, že nespadaly do jejího privatizačního projektu. K tomuto dokumentu se dostali Reportéři ČT v archívu ministerstva financí. ....

Zdenek ( 18. února 2022 11:55 )

Z tohoto ranku je i případ, na který upozornili Reportéři ČT (8. 4. 2019). Společnost Xaverov z impéria rodiny Tomanových přišla za podezřelých okolností k pozemkům díky rozhodnutí bývalého ministra zemědělství Petra Zgarby (ČSSD). Později je výhodně prodala Praze a rezortu dopravy, ačkoli dnes existují vážné pochybnosti, zda jim byly vydány oprávněně.

V té době byl prvním náměstkem ministra Miroslav Toman mladší, který v této pozici působil v letech 2002 až 2006. Už tehdy se o něm tradovalo, že je velmi schopný pragmatik a rezort místo politických figur fakticky řídil on sám. Jak se nyní ukazuje, mohl se přitom octnout ve střetu zájmů, i když přímou odpovědnost nesl někdo jiný.

Vše začalo v roce 1992 privatizací státního drůbežářského podniku v Xaverově, který v následujících deseti letech přešel pod kontrolu koncernu Agrotrade Tomana staršího. Po roce 2000 se xaverovská společnost začala hlásit k rozsáhlým pozemkům v pražském katastru. Tvrdila, že na nich v minulosti hospodařila, a jsou tedy součástí privatizačního projektu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa