Počátkem března měl princ Andrew zahájit výslech v případu údajného znásilnění tehdy nezletilé Virginie Giuffreové. S dívkou se seznámil v Londýne přes producenta Jeffreyho Epsteina a hned ten večer ji měl dle výpovědi ženy zneužít. Nejen o tomto skutku by tedy prince Andrew vypovídal a záznam by se později pouštěl během soudu před členy poroty. Podle experta na královské rody Jindřicha Forejta by se toto velmi choulostivé vyprávění dostalo do médií. Není proto nikterak šokující, že princ Andrew změnil své původní rozhodnutí, že se bude veřejně bránit, a přistoupil s dnes 38letou ženou k mimosoudnímu vyrovnání. „Většina občanskoprávních sporů v Americe skončí vyrovnáním. Z tohoto pohledu není proces nikterak překvapivý,“ řekl Forejt.

Mimosoudní vyrovnání mělo podle prvních zpráv Daily Mail činit v přepočtu 217 milionů korun, později britský list odhad vyrovnání navýšil až na 340 milionů korun! Samotná částka podle Forejta odpovídá mediálnímu ohlasu, který kauza vyvolala, a společenskému postavení prince Andrewa. 

Klidná oslava královny

„Objevily se názory, že velkou sílu v posledních dnech a týdnech vyvinul princ z Walesu, tedy princ Charles, který nechtěl, aby tento případ byl skloňován ve všech pádech v roce, kdy si královská rodina připomíná historický milník královniny vlády, a nechtěl, aby se to dál rozviřovalo. Na druhou stranu má princ Charles podle expertů na svého bratra malý vliv,“ jmenuje jeden z faktorů, který měl rozhodnout, proč se vyrovnat. 

Přesnější detaily mimosoudní dohody zatím nejsou známé a podle Forejta se do kauzy ke své nevoli zapojila i samotná Alžběta. „Nikdo ty detaily sporu určitě nezná. Určitě to pro ni není nejšťastnější chvíle, když má pomáhat vykomunikovat a trošku vyhladit spor svého mladšího syna. Princ Andrew byl doslova bonviván společenského života a těch problémů měl celou řadu,“ prozradil závěrem expert.

Jaké další problémy má princ Andrew na svědomí a jak budou vypadat letošní oslavy 70 let vlády Alžběty II., okomentoval bývalý šéf hradního protokolu a expert na královské rody Jindřich Forejt v exkluzivním videu pro Blesk.cz:

Video
Video se připravuje ...

Na obří vyrovnání Andrewa tlačil Charles. Kvůli Alžbětě II., říká Forejt Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
36 fotografií