Britská policie se v středu začala zabývat podezřelými dary, které podle zjištění některých médií dostávala nadace britského následníka trůnu, a sice prince Charlese. Za příspěvky podle médií získal podnikatel ze Saúdské Arábie vyznamenání a dostalo se mu i podpory při žádosti o udělení britského občanství, píše agentura Reuters.

List The Sunday Times loni v září napsal, že saúdskoarabský podnikatel obdržel od prince Charlese při soukromé ceremonii, jež nebyla uvedena v seznamu aktivit královské rodiny, Řád britského impéria. Předtím tento muž přispěl několik tisíc liber na princův projekt.

V listopadu z čela Charlesovy nadace kvůli skandálu odstoupil princův dlouholetý pobočník Michael Fawcett. Podle informací médií to měl být právě Fawcett, kdo v září 2021 krátce před svou rezignací úřady o případu informoval.

Charles prý o ničem nevěděl

„Princ z Walesu o údajné nabídce vyznamenání nebo britského občanství výměnou za dary jeho charitám nic nevěděl,“ uvedl Charlesův mluvčí. Další komentáře jsou podle něj vzhledem ke stále probíhajícímu vyšetřování nevhodné.

„Speciální vyšetřovací tým provedl vyhodnocovací proces, jenž zahrnoval kontaktování všech, kteří by mohli mít relevantní informace. Vyhodnotili jsme, že začne vyšetřování,“ uvedla v prohlášení londýnská policie. V souvislosti s vyšetřováním podle ní nebyl nikdo zatčen ani vyslýchán.

VIDEO: Blesk Podcast: Princi Charlesovi se stýská po Harrym, říká Robert Lacey.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Princi Charlesovi se stýská po Harrym, říká Robert Lacey. Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
170 fotografií