Britská královna Alžběta II. si podle všeho může zase jednou oddechnout. Její druhý syn Andrew se podle soudních dokumentů s Giuffreovou dohodl mimosoudně, uvádí web Sky News. Princ přitom všechna obvinění ze sexuálního útoku vždy popíral.

„Virginia Giuffreová a princ Andrew dosáhli mimosoudního vyrovnání. Obě strany sporu podají dohodnuté zamítnutí žaloby poté, co paní Giuffreová obdrží vyrovnání (jehož výše nebude zveřejněna),“ stojí v dokumentu, který byl poddán u soudu v Americe, kde se případ, napojený na aféru kolem finančníka Jeffreyho Epsteina (†66), řešil. Později ale podle Daily Mailu unikla i suma, o níž se původně mluvit nemělo - jedná se prý o 7,5 milionu liber, tedy v přepočtu 217 milionů korun!

„Princ Andrew hodlá věnovat značný dar ve prospěch charity paní Giuffreové,“ stojí dále v dokumentu, kde je též uvedeno, že princ Andrew nikdy neměl v úmyslu nijak poškodit charakter paní Giuffreové. „Přijímá také, že ona utrpěla nejen jako oběť zneužití, ale také coby terč nepřijatelných veřejných útoků.“

„Je známo, že Jeffrey Epstein v průběhu řady let obchodoval s mnoha mladými dívkami. Prince Andrewa mrzí jeho napojení na Epsteina a chválí odvahu paní Giuffreové a dalších takových, co se postavili za svá práva za sebe i za ostatní,“ je možné se dočíst v daném vyjádření.

Vévoda z Yorku se zřejmě takto rozhodl, aby ukázal svou lítost, že byl kdy spojován s Epsteinem, a také aby podpořil „boj proti obchodování s lidmi“ a vyjádřil tak podporu jeho obětem.

Andrewovi právníci původně požadovali odmítnutí žaloby s odvoláním na dohodu, kterou Epstein uzavřel s Giuffreovou v roce 2009. Za to, že stáhla podobnou žalobu na něj, jí finančník zaplatil 500 000 dolarů (skoro 11 milionů korun). Podle princova týmu dohoda zahrnuje pasáž, která v této věci vylučuje stíhání dalších osob. Newyorský soudce Lewis Kaplan však posléze odmítl, že by princ Andrew patřil mezi strany zmíněného urovnání. Už se schylovalo k soudu, ovšem zřejmě obě strany našly společnou řeč. Už v minulosti Giuffreová požadovala v rámci občanskoprávního sporu blíže nespecifikované odškodné, přičemž se spekulovalo o částce v řádech milionů dolarů. 

Kromě tučné sumy peněz ale musel princ obětovat mnohem víc. Andrewovy vazby na Epsteina totiž podkopaly jeho pověst u veřejnosti a postavení v britské královské rodině. Andrew musel kvůli případu vrátit vojenské tituly a královské záštity panovnici Alžbětě II. Princ již také nebude při žádných oficiálních akcích používat titul „Jeho královská Výsost“ a jeho role připadnou dalším členům královské rodiny.

VIDEO: Jindřich Forejt o Harrym a Meghan: Není pro ně cesty zpět

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Jindřich Forejt o Harrym a Meghan: Není pro ně cesty zpět. Petr Macek, Aleš Brunclík

Fotogalerie
29 fotografií