Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněmovna se táhla do 4 ráno a bude pokračovat: „Neměli lidi,“ šije Schillerová do pětikoalice

Aktualizováno -
17. února 2022
10:18
Autor: ČTK, amb - 
17. února 2022
08:43

Až do čtvrtečního brzkého rána se protáhla sněmovní jednání a o sporné vládní novele pandemického zákona bude Sněmovna po senátním vetu znovu hlasovat až v pátek ve 13:00. Dolní komora o tom rozhodla dnes na návrh koaliční většiny navzdory opoziční kritice. Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová a lídr SPD Tomio Okamura označili postup vládní koalice za blamáž, když podle nich neměla dostatečný počet poslanců pro přehlasování postoje Senátu k novele. Nynější schůzi dolní komora přerušila do pátečních 12:45. I dnes se sešli poslanci, zhruba 5 a půl hodiny po noční štvanici opět naklusali do Sněmovny na mimořádnou schůzi, opoziční hnutí ANO na ni chce probrat růst cen energií a koronavirovou pomoc podnikatelům.

Schillerová v mnohem kratším vystoupení, než byla Okamurova půldruhé hodiny dlouhá řeč, znovu označila pandemickou novelu za legislativní paskvil, který rozděluje společnost. Vládní koalice podle ní dává najevo přezíravost. „Jediný způsob, jak si může vláda zachovat tvář, je projednávání bodu přerušit a ustoupit od snahy tento paskvil prosadit,“ řekla.

Schillerová si rovněž neopomněla rýpnout do pětikoalice. „Historický okamžik. Vládní koalice přehlasovává Senát, kde má většinu, a nakonec jí k přehlasování ve Sněmovně chybí dost hlasů, a tak hlasování musí odložit. A to se na nový pandemický zákon tolik spěchalo,“ napsala na svém twitteru,

Před hlasování o novele Sněmovna dospěla po více než 37 hodinách od úterního zahájení jednání. Debata o samotné předloze zabrala 6,5 hodiny. Mnohem déle pak trvalo schvalování návrhu programu schůze kvůli rozsáhlým obstrukcím SPD, kterými se hnutí Tomia Okamury snažilo projednání pandemické novely oddálit.

Odročení hlasování o předloze navrhl předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. Uvedl, že její projednávání vyvolalo značné věcné, ale i emotivní kontroverze a koalice se shodla na tom, že by „nebylo vhodné hlasovat v brzce ranních hodinách“. Proti takovému postupu vystoupil Okamura. „To je totální blamáž, co tady předvádíte. To je totální fiasko pětikoalice,“ prohlásil. Okamura neuspěl s protinávrhem, aby Sněmovna o senátním vetu hlasovala hned. Sněmovna jej odmítla.

Výborného návrh na přerušení projednávání pandemické novely do pátku 13:00 a na stanovení stejného času pro hlasování o ní Sněmovna schválila hlasy 97 ze 161 přítomných poslanců, proti jich bylo 64. Dolní komora následně rozhodla hlasováním také o přerušení schůze.

„Poslanci vládní koalice opět nepřišli do práce,“ komentoval rozhodnutí Okamura. Kvůli této blamáži by podle něho měla vláda podat demisi. Schillerová poukazovala na to, že vládní koalice prosazuje zákon proti Senátu, v němž má stejně jako v dolní komoře většinu. „A když jsme dospěli do fáze, kdy mohla prokázat, že ho prosadí, tak nemá dostatek hlasů,“ prohlásila.

Dohoda s ANO

Podle informací ČTK z koalice ale byla dohoda na tomto postupu i s hnutím ANO. V pátek by se spolu s dokončením projednávání pandemické novely měla Sněmovna podle těchto informací zabývat i volebními body, mezi něž patří volba zbývajícího, šestého místopředsedy dolní komory. Opět se utkají nominant ANO, bývalý vicepremiér Karel Havlíček a Okamura. Poslanci mají po odkladu volit také správní a dozorčí radu Všeobecné zdravotní pojišťovny. Koaliční politici tvrdí, že pokud by nebylo předem jasné, že se o pandemické novele nebude hlasovat dnes, dostatečný počet poslanců k přehlasování senátního veta by vládní tábor v jednacím sálu měl.

Na pátek je svolaná jiná schůze k úvodnímu kolu projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok. Začne ráno.

„Po té těžké noci přichází nelehké ráno.“

Sněmovna zahájila mimořádnou schůzi, na které by opoziční hnutí ANO chtělo probrat růst cen energií a koronavirovou pomoc podnikatelům. Poslanci se dnes dopoledne v jednacím sále sešli zhruba pět a půl hodiny po nočním jednání, kdy řešili vládní novelu pandemického zákona.

„Po té těžké noci přichází nelehké ráno,“ komentovala dění v sále předsedající schůze Olga Richterová (Piráti). Z jednání dolní komory se podle Richterové úplně nebo na část dne omluvily dvě desítky poslanců a 11 členů vlády včetně premiéra Petra Fialy (ODS). Koaliční většina ve Sněmovně s největší pravděpodobností neumožní schválit program schůze, takže poslanci bez přednostního řečnického práva nebudou moci vystoupit.

Poslanci ANO chtějí, aby Sněmovna obecně debatovala o vládní pomoci lidem zasaženým rostoucími cenami energií a o podpoře podnikatelů v souvislosti s koronavirovou krizí. V souvislosti se zdražením plynu a elektřiny ANO prosazuje plošnou pomoc lidem na rozdíl od vládní koalice, která dá přednost pomoci adresné.

V případě covidové pomoci podnikatelům kritizovali představitelé hnutí ANO to, že Fialova vláda podle nich nenavázala na kompenzační programy někdejšího kabinetu Andreje Babiše (ANO).

Schillerová: Vládní pomoc je nedostatečná

Poslanci opozičního ANO budou podle Schillerové prosazovat snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u elektřiny a plynu na nulu tak, jak to navrhovala bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). 

„Odpuštění DPH je rozumným krokem. Úkolem státu není bezpodmínečně zdanit všechno, co je možné,“ řekla Schillerová. Podotkla, že se stejnou cestou vydala řada zemí EU, nejnověji Chorvatsko. „Mám pocit, že tady převládla ješitnost. Tváříte se, že cokoli připravila Babišova vláda, je špatně,“ vyčetla bývalá ministryně financí nynější vládní koalici. Vládní pomoc nejpotřebnějším ve formě příspěvků na bydlení je podle Schillerové nedostatečná. Navíc řada lidí si o příspěvky nebude schopna požádat, míní šéfka poslanců ANO

Video  Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Tomio Okamura (vlevo, SPD) a Alena Schillerová (ANO). Tomio Okamura (vlevo, SPD) a Alena Schillerová (ANO). | Blesk/Alexandr Machalovský, Milan Kammermayer

panda82 ( 4. dubna 2022 09:02 )

a kolik bylo přítomno, když se náhodou mrknu na noční reprízu. tak tam sedí tak třicet poslanců, a to beztoho hrají karty, za plný plat a ještě zvládnou odměny, a snídani dojdou, určitě za pakatel, všichni jsou k smíchu, měli by chodit kanálama, co na to jejich voliči, jak jim to zdůvodňuji bez uzardění

venusema ( 17. února 2022 19:11 )

Panu Babišovi zemřel stejně starý kamarád L. Široký, předseda rady Agrofertu.

venusema ( 17. února 2022 19:07 )

http­s://ww­w.fo­rum24­.cz/v-kauze-statem-placeneho-sveho-fotografa-dostala-schillerova-ranu-z-necekane-stra­ny/?ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-inter­netu#­dop_ab­_vari­ant=0­&dop_s­ource­_zone_­name=­hpfe­ed.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=9HtJ4­V7OL0V-2022­021703­13&dop­_id=15­448833

frantacizek ( 17. února 2022 18:40 )

jakože svým zodpovědným chováním každý pomůžete i tuzemským podnikům, které nyní zase z druhé strany příběhu válčí s vysokými úroky u svých dlouhodobých úvěrů a čím dříve inflace klesne, tím bude moci ČNB uvolnit současná opatření a majitelům těchto podniků se začne lépe dýchat...

frantacizek ( 17. února 2022 18:25 )

Většina totiž s pár set těžce naspořenými tisíci nezamíří na akciové trhy, zase nemá s tímto na koupi bytu cash a hypotéky se dnes už nevyplatí, jakože od května se nevyplatí už vůbec nikomu..A než ty úspory neustále roztáčet ve spotřebě a renovovat hloupě byty (při těchto úrocích v bankách), kde si tu inflaci stejně při dnešních cenách střadatel zaplatí a ty peníze ve své podstatě taky znehodnotí, pač záleží taky, co renovujete a jaké tam bude opotřebení už během roku, dvou, navíc si tu inflaci tímto chováním dominantní střední třídy tady budeme živit až do konce roku, jakože čekám, že díky intervencím ČNB, se kterými začala před rokem a projeví se vždy obvykle až právě po tom roce, máme šanci, budeme-li dominantně v populaci šetřit a peníze necháme v bankách, tu inflaci takto spoludostat na polovinu dnešní hodnoty už možná i do konce prázdnin, do podzimu určitě..
Snižte zkrátka spotřebu (méně utrácejte za cokoliv, stejně to nyní není výhodné) = vždy zásadní zbraň na hyperinflaci.
Dále zastavení nesmyslného růstu mezd, čemuž může pomoci postcovidový návrat zahraničních pracovníků a větší konkurence na trhu práce. Akorát nevím, jestli sem vláda dostane ještě nad rámec těch, co už tady byli, další statisíce zahraničních pracovníků. Jakože problém už bude s jejich kvalifikací, protože jsme ekonomikou dominantně orientovanou na průmyslovou sféru, vezměte si jen, že cca 11% HDP nám tady tvoří přijmy z automobilového průmyslu.
Ještě více utrácet, jak navrhuje Alena, nedává smysl. Pomoci ano, ale musí být cílená v rámci úspor, jakože Jurečka musel překopat celé schéma státní soc. podpory, protože těm, kterým chce Alena pomáhat, pro ty připravila Mařenka soc. past v podobě vyplňování 11stránkového elaborátu v rámci okamžité jednorázové pomoci spojené s energetickou krizí Gustav Husák pro ni vzor zkrátka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa