Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Blamáž!“ bouří opozice. Pětikoalice neměla dost hlasů, pandemický zákon musela odložit

Aktualizováno -
17. února 2022
03:55
Autor: simao, ČTK - 
16. února 2022
21:11

Tak tohle se vládní koalici příliš nepovedlo. Po dlouhých hodinách obstrukcí opozice se Sněmovna sice ve středu večer konečně dostala k jednání o novele pandemického zákona, jenže k přehlasování senátního veta 101 hlasy poslanců pětikoalice po nočním sněmovním maratonu nezvládla. Neměla na to dostatek hlasů, po úmorném kolotoči kritických vystoupení Sněmovna přerušila projednávání tohoto bodu do pátku 18. února do 13:00. Jednání skončilo ve 3:30, poslanců pětikoalice zkrátka nebylo na klíčové hlasování dostatek v sále. Jen 97...

Přehledně: Co se ve Sněmovně semlelo?

  • Poslanci pětikoalice a opozice se po obstrukcích především ze strany SPD dostali ve středu večer k opětovnému projednání novely pandemického zákona, kterou Sněmovně vrátil Senát.
  • Jednali a hádali se i přes půlnoc až do čtvrtečních ranních 3:30, kdy vládní koalice prosadila odklad schůze na pátek.
  • Potíž byla v tom, že k přehlasování veta bylo nutné mít k dispozici 101 poslanců. Pětikoalice jich v sále na hlasování měla 97. Důležitou, ale spornou novelu tak neprotlačila.
  • Hádky o novelu provázely značně kontroverzní výstupy opozice, během kterých padala srovnání s totalitou či nacistickým režimem. To pořádně vytočilo především vládní lidovce.
  • Novelu hájil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ani po dlouhém projednávání v Senátu si nyní chuť nespravil a přijata nebyla. 2,5hodinový kritický a obstrukční projev si opět připravil Tomio Okamura (SPD).

Opozice bouří: Blamáž

Vládní pětikoalice nedokázala nad ránem ve čtvrtek 17. února přehlasovat veto Senátu k novele pandemického zákona. Hlasování o něm bylo proto odložené do pátku 18. února na 13:00. „To je totální fiasko, blamáž. Nic by se odkládat nemělo (...) Poslanci vládní koalice opět nepřišli do práce,“ čílil se šéf SPD Okamura a vyzýval vládu k demisi.

Vládní koalice neměla k dispozici 101 poslanců, aby přehlasovala senátní veto. Pro odložení hlasovalo 97 poslanců vládní koalice, pro přerušení schůze do pátku stejný počet. „Toto je historický okamžik, kam moje paměť sahá,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Na konci celé této blamáže nemá dostatek hlasů,“ divila se pětikoalici.

Pandemický zákon hájil Válek

Debaty o pandemickém zákonu přitom byly i v noci ze středy na čtvrtek ve Sněmovně sáhodlouhé, vyčerpávající, až úmorné. Stáčely se k pandemii covidu-19, ale i mnoha jinými směry.

„Situace v ČR se sice zlepšuje zavedením opatření, nicméně v celé Evropě a na celém světě stále pandemie trvá, stále jsou tady problémy s covidem a na podzim nás může čekat jakákoliv další mutace, jakákoliv další vlna. Může se kdykoliv objevit krizový stav, kdy bude nutné zavádět mimořádná opatření,“ uvedl ministr Válek ve středu před devátou hodinou večerní.

Na rozdíl od Senátu, kde se za novelu neúspěšně bil nedávno, tentokrát nouzovým stavem nehrozil. „Nouzový stav je těžká zbraň a není vhodné ji používat,“ podotkl. Za správnou zbraň označil pandemický zákon jako pojistku, která zůstává „zaparkována a v případě potřeby může být použit“. Každý prozíravý hospodář má takové pojistky schované, podotkl Válek.

Pandemický zákon v žádném případě občany neomezuje ani je omezovat nebude, uvedl Válek. „Sám o sobě nic neovlivňuje, nikoho neomezuje, pandemický zákon sám o sobě nikomu neučiní žádná příkoří,“ vzkázal Válek s tím, že novela je nutná, aby vydávaná opatření byla v souladu se zákonem. Dál už nevystoupil, nevzal si ani závěrečné slovo.

Další obstrukční projev Okamury

Okamura před jednáním o novelizaci pandemického zákona se svými spolustraníky dlouhé hodiny obstruoval během dohadů o samotném programu schůze. I během projednávání novely spustil další obstrukční projev.

Pandemický zákon označil Okamura za totalitní a vláda podle něj „úplně zešílela“. Okamura začal mluvit těsně před 21:01. Mluvit skončil ve 22:31, kdy vyzval znovu, aby zákon stáhla. „Teď máte poslední šanci,“ vzkázal.

Poslanci bez přednostního práva mohli vystupovat nejvýš deset minut, schválila Sněmovna. Jak na orloji se však u pultíku točili nejen okamurovci, ale i poslanci ANO.

Okamura během svého projevu šil do ministra Válka i za to, že při projevech senátorů během projednávání pandemického zákona v Senátu „hrál na mobilním telefonu karty“. „To bychom mohli považovat jen za standardní ignoraci zákonodárců, byť z vlastní koalice,“ uvedl šéf SPD. Podle něj Válek „bezostyšně lhal věrný své tradici a prasklo to“, ačkoliv senátor Václav Láska zveřejnil fotku, kde je Válek s mobilem a solitairem. Okamura se do Válka navezl, že jde o chorobné lhaní.

Válek: Principál obstrukční společnosti

Okamurovy jízlivé a urážlivé poznámky nenechal ministr zdravotnictví bez povšimnutí. „Vypadá to, že principál sněmovní obstrukční společnosti Tomio Okamura je zpět v plné síle. Jdu navařit kafe do termosky a připravuji se na noční směnu. Pokud k ní dojde, tak slibuji, že ve dvě ráno vyložím karty na stůl,“ napsal Válek na twitteru.

Ve Sněmovně Válka kritizovala také Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Tvrdila, že Válek mění názory z hodiny na hodinu. „Kromě právních nedostatků a nesmyslného tlaku na to, ať je tento zákon projednávaný v procesu legislativní nouze, je tu problém naprosté nevěrohodnosti pana ministra zdravotnictví,“ uvedla.

Jurečka a Výborný vypěnili kvůli „totalitě“

V 1:47 vystoupil i ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vadila mu slova okamurovců o totalitě. „Dobré ráno. Pokud znáte historii 20. století především, tak nepoužívejte tady slova jako je totalita v souvislosti s pandemickým zákonem. Opravdu jsou věci, které se nedají v žádném případě srovnávat,“ uvedl Jurečka v souvislosti s nacistickou a komunistickou totalitou.

Lidé byli připravováni totalitními režimy o životy, upozorňoval se znatelným pohoršením směrem k opozičním poslancům. „Děti, staří lidé, těhotné ženy, lidé z důvodu rasy, náboženského vyznání nebo politického přesvědčení. Vy srovnáváte úplně nesrovnatelné věci. Úplně,“ čílil se Jurečka.

To ještě netušil, že vystoupí poslanec SPD Radek Koten, který značně kontroverzně začal mluvit o lágrech, židovských hvězdách, norimberských zákonech a historických paralelách...

Poslanec a učitel dějepisu Marek Výborný (KDU-ČSL) označil Kotenovo vystoupení za „naprosto nehorázné“. „Nezlobte se na mně, nejenom, že jste věcně úplně mimo, ale je to nehorázné plivnutí do tváře všem, kteří v tom 20. století trpěli,“ uvedl.

Schillerová: Tragicky připravené

Do vlády si s chutí rýpla během svého vystoupení bývalá vicepremiérka Schillerová. „Stále ten špatný zákon na sílu tlačíte (...) Na sílu rozdělujete společnost jenom proto, že jste se tak rozhodli. Tímto chováním zvyšujete napětí ve společnosti a dáváte najevo přezíravost,“ tvrdila a opět zmínila legislativní paskvil. Pandemický zákon je dle ní „tragicky připravený“.

Za zastánce novely vystoupil naopak předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Podle něho je nutné mít nástroj pro zvládání ustupující nynější vlny pandemie a pojistku do budoucna. Předloha podle něho také uvede režim zákona do souladu s ústavou. Například nařizování karantén a izolací telefonicky či krátkou textovou zprávou je nyní zcela mimo právní rámec, podotkl.

Vláda podle Michálka bude moci díky novele zachovat i po konci února povinnost nošení respirátorů či testování na koronavirus v domovech pro seniory. Na rozdíl od opozice předseda klubu Pirátů tvrdí, že podmínky pro schvalování novely ve stavu legislativní nouze byly naplněny. „Nepochybně značné škody na zdraví tady hrozí,“ uvedl. Navíc další vlnu epidemie koronaviru nelze vyloučit, dodal.

Video  Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

risan ( 18. února 2022 11:10 )

PŘESNĚ NAOPAK, Okamura je jediný, kterému jde o lidi, ostatní jsou banda zkorumpovaných zlodějů v čele s Fialou a zářným příkladem korupce Rakušanem. Nedávno jsem byl svědkem setkání některých předních představitelů STAN, se smíchem a s alkoholem řešili asi 3 hodiny jen a jen korupci, kdo komu co dohodí, zejména z rozpočtů radnic .. a pro mě velmi zajémavý poznatek, moraváci ze STAN si krásně vodili Stanáky z celé republiky a určovali co, kde a komu dohodí kšeft. A to jsem mezi nimi měl nedávno kamarády, ted je mi z nich na blití

risan ( 18. února 2022 11:05 )

ty jsi ULTRA D E B I L

Uživatel_5566930 ( 18. února 2022 09:11 )

Tak snad u tech komunalnich voleb si jiz lide daji vice pozor, aby se nedopustili stejne chyby. Kdyz vidim a slysim mluvit pana poslance Marka Vyborneho, nejak se mi ani nechce verit, ze tento clovek muze verit v Bohra.

zada ( 17. února 2022 14:54 )

Přátelé jde nám o krk! Vláda a poltici 5kolky nás chtějí připravit o možnost se vůbec vyjádřit! Vláda s 5 kolkou je politická "junta",která chce udělat "majdan" přímo v PS prostřednictvím pandemického zákona!!!! To že nás "naženou domů" ještě nic neznamneá, taky nám můžou vypnout signál, elekřinu... atd...., to není o tom,, že budeme jen sedět v nějaké vymyšlené pandemické izolaci!!! Buďme opravdu ve středhu...ta izolace se dá od politiků hodně zneužít i jinak....dokonce vám můžou /jak navrhují v Kanadě) zablokovat účtu atd....

zada ( 17. února 2022 14:47 )

Fialo tobě jde opravdu o ten apartheid? To si opravdu vládo a pS myslíte, že češi se dají. Jestli to schválíte, tak je to vaš eposeldní dobrodružství a jsou z vás politický "mrtvoly". Sami si naskočíte. Ten zhákon není důležitý pro lidi ale jen prot, aby až se s vámi bude houpat loď, tak abyste všechny pozavírali přinejmenším doma, odstavili je od informací (vypnout lez vše), odstavili je od možnosti se sdružovat. Horší schvlaování v této době jste si nemohli vymyslet. A protože na tom tak lpíte, tak je oto o to horší, jste prostě normální "gauneři a srabi"....tohle vám český národ neodpustí, a budete stejně muset chodit kanálama, a to z vlastní vůle, tak to toiž u nás chodí. Češi nic neodpouští.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa