Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zeman chce za šibenice na demonstracích přísnější tresty, prozradil Rakušan po jednání

Aktualizováno -
16. února 2022
21:53
Autor: ČTK, for - 
16. února 2022
07:54

Prezident Miloš Zeman obnoví jednání svého poradního týmu, který se pravidelně scházel v Lánech. V dubnu by se jeho členové měli zabývat bezpečností. Novinářům to po dnešní schůzce s prezidentem na Pražském hradě řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zeman se podle něj chce pravidelně setkávat i s jinými ministry. Mluvili spolu také o státním rozpočtu, ke kterému se Zeman vyjádří v pátek ve Sněmovně, nebo o šibenicích na demonstracích.

„Prezident avizoval zájem setkávat se s různými ministry na pravidelné bázi, samozřejmě oblast bezpečnosti patří do toho, co pana prezidenta zajímá,“ zdůvodnil dnešní setkání na Hradě Rakušan. Dodal, že Zeman chce obnovit i expertní jednání v Lánech.

Ministrovi vnitra avizoval, že jednání týkající se vnitřní bezpečnosti, by se mělo konat v dubnu. „Samozřejmě, že neodmítám účast, bavit se a diskutovat o těchto otázkách s prezidentem republiky,“ řekl Rakušan.

S prezidentem dnes probral státní rozpočet i rozpočet ministerstva vnitra. Zeman již avizoval, že k rozpočtu tradičně promluví v pátek v Poslanecké sněmovně. Rakušan nechtěl prozrazovat, o čem prezident plánuje mluvit. Chce podle něj kritizovat i chválit. Dodal, že dlouhodobou Zemanovou výhradou je zrušení superhrubé mzdy.

Prezidenta také informoval o změnách ve vedení policie, kterou od dubna převezme dosavadní náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, mluvili i o změnách ve vedení České pošty, což podle Rakušana vyvolalo u Zemana řadu otázek a komentářů. Bavili se i o tom, jak by Česká pošta měla do budoucna fungovat.

Zeman se podle něj vyslovil také k nošení šibenic na demonstrace, podle Rakušana to prezident považuje za trestný čin a chtěl by, aby takové skutky policie postihovala přísněji.

„Já samozřejmě jsem pro to, aby policie tyto věci důsledně kontrolovala a řešila, nicméně jsem ministrem, jsem politikem, nejsem policistou, soudcem ani státním zástupcem a není na mně, abych kvalifikoval, zda se o trestný čin jedná či nejedná,“ poznamenal Rakušan. Šibenice ale podle něj do veřejného prostoru nepatří.

Video  Rakušan v Lánech slíbil vypilovat reakce na terorismus, pandemie i blackouty  - ČTK
Video se připravuje ...

anna1234 ( 17. února 2022 08:24 )

.. jmen? Ale zveřejněny byly adresy!!! a to je pěkná sprosťárna, což jako chybu potvrdili i ti co adresy na net dali a pak je stáhli .. bohužel pozdě, protože už začaly kolovat po netu. Rodiny politiků by se ohrožovat neměly!!!!!

maruch ( 16. února 2022 19:26 )

A zveřejnění jmen poslanců, kteří hlasují pro Pandemický zákon je v pořádku, jenom ať občané vědí kteří to jsou a můžou si udělat obrázek o těch parchantech. A Rakušan, vykulenec a největší podrazák ať v noci třeba nespí a BOJÍ se.

e.lesanova ( 16. února 2022 16:27 )

Kolínský klíčník a válečný štváč by měl konečně vyklopit, kdo jsou koneční vlastníci kyperských firem, kteří financují STAN. Dokud nebude jasno, je Rakušan jen nedůvěryhodný politik se značným množstvím másla na hlavě.

snehulak ( 16. února 2022 10:30 )

Jste fakt na hlavu, Bleskoví redaktoři? Vážně si myslíte, že to Zeman vykecá právě Rakušanovi? Jděte už s těmi fantasmagoriemi do hajzlu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa