Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další exministr v diplomacii: Kulhánek se stal velvyslancem Česka při OSN

Autor: ČTK - 
15. února 2022
23:25

Bývalý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) dnes večer českého času předal pověřovací listiny generálnímu tajemníkovi Organizace spojených národů (OSN) Antóniu Guterresovi. Stal se tak českým velvyslancem při OSN v New Yorku. Kulhánek to potvrdil na svém twitteru.

Prestižní post při OSN byl volný od října. Tehdy jej opustila velvyslankyně Marie Chatardová, jejímž novým působištěm se stal Londýn. Za svého působení předsedala Hospodářské a sociální radě OSN (ECOSOC).

Kulhánek byl ministrem zahraničí od loňského dubna do konce vlády Andreje Babiše (ANO). Jako šéf české diplomacie musel například řešit diplomatickou roztržku s Ruskem kvůli podezření českých bezpečnostních složek, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU.

V druhé polovině srpna pak zaměstnala nejen ministra zahraničí evakuační mise po odchodu aliančních vojsk z Afghánistánu. Ministerstvo se také tehdy podílelo na vyjednávání dohody s Polskem ohledně hnědouhelného dolu Turów, na přípravě českého předsednictví v Radě EU, které nastane v druhé polovině letošního roku, nebo na celoevropské reakci na dění v Bělorusku.

Dříve Kulhánek zastával pozici náměstka ministra vnitra nebo post náměstka pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální na ministerstvu zahraničí v době, kdy úřadu šéfoval Lubomír Zaorálek (ČSSD). Náměstkem byl také na ministerstvu obrany. Studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.

valjentova ( 16. února 2022 07:33 )

to tam budeme mít toho pravého vola

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa