Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čínský velvyslanec na Hradě: Loučení se Zemanem. A dar pro Klause na Hanspaulce

Aktualizováno -
9. února 2022
19:26
Autor: Vera Renovica, simao - 
9. února 2022
05:00

Bavorákem. Tak přijel na zámek na Hanspaulce zástupce čínských komunistů, velvyslanec v Praze Čang Ťien-min. Po skoro 3,5 letech totiž jeho diplomatická mise předčasně končí a on se loučí s několika málo věrnými. Začal v Institutu Václava Klause. Ve středu pak zavítal i na Pražský hrad, kde ho přijal prezident Zeman.

„Ve své pracovně na Pražském hradě jsem přivítal velvyslance Čínské lidové republiky pana Jianmina Zhanga,“ stojí na facebookovém účtu prezidenta Miloše Zemana (77), kde byla zveřejněna i fotka ze setkání.

Právě Zeman už předtím natočil zdravici k čínskému novému roku a poslal osobní dopis čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi (68).

Bývalý prezident Václav Klaus (80) kdysi komunismus v Česku demontoval, na pondělním dýchánku s Čangem si ale převzal upomínkový předmět k právě probíhající olympiádě v Pekingu a uvedl, že je třeba se spolu normálně bavit.

„Je to v zájmu České republiky vůči jedné ze světových velmocí. Předpokladem takových vztahů je otevřená a trpělivá výměna názorů, nezatížená zbytečnými předsudky a domácím politikařením. Týká se to i témat, na která máme rozdílné názory,“ uvedl Klaus v prohlášení.

Zeman by letěl

Olympiádu i čínský režim, který porušuje lidská práva, současná vláda Petra Fialy (57, ODS) bojkotuje, a dokonce do Pekingu nevyslala jediného vrcholného politika – je to v souladu se strategií, kterou zvolily Spojené státy i řada členů Evropské unie.

Podobný přístup jako Klaus pak volí i prezident Zeman. Na CNN Prima News prohlásil, že on by na olympiádu klidně letěl.

Video  Prezident Zeman zdravil "čínské přátele". Mluvil o blízkosti České a Čínské lidové republiky  - Twitter - Čínská ambasáda v ČR
Video se připravuje ...

Špionážní film

Šéf diplomacie Jan Lipavský (36, Piráti) k celé záležitosti podotkl, že je známá věc, že se Hrad a Černínský palác ve svém přístupu k Číně liší. „Zahraniční politiku však určuje vláda,“ řekl Blesku.

Čang Ťien-min se v Česku „proslavil“ několika kontroverzními momenty, z nichž jeden měl pachuť špionážního filmu z dob studené války a tragickou dohru. To když chtěl tehdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera (†72) uskutečnit oficiální cestu na Čínou neuznávaný Tchaj-wan. Tehdy s ním velvyslanec jednal a dle Kuberovy ženy mu i vyhrožoval. Český politik o tři dny později náhle zemřel na infarkt.

Sinolog Martin Hála pro Blesk: Neměl dost velký vliv!

Jaké je skóre působení současného dosluhujícího velvyslance?

Čang Ťien-min si v ČR nedokázal, i vzhledem k měnící se politické situaci, vybudovat takový vliv jako jeho předchůdkyně Ma Kche-čching. Ta dokázala v případě tzv. Dopisu čtyř (odsuzujícího setkání českého ministra Hermana s tibetským dalajlámou, pozn. red.) v roce 2016 postavit do latě všechny nejvyšší české ústavní činitele.

Čang se oproti tomu od počátku zaplétal do různých skandálů, jako byly nepravdivé informace o jeho vánoční schůzce s Babišem v roce 2018 nebo nevybíravý tlak na zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, na přelomu let 2019 – 20 kvůli jeho plánované cestě na Tchaj-wan. Čangův vliv tak byl proti jeho předchůdkyni výrazně menší. Výjimkou bylo krátké období na jaře 2020, v době tzv. rouškové diplomacie, kdy dokázal přimět tehdejší vládu v panice z nedostatku zdravotnického materiálu k potupné ceremonii při vítání čínského dopravního letadla v Ruzyni.

Je konec tohoto velvyslance po 3,5 letech něčím předčasný, anebo je to běžná rotace na čínských diplomatických postech?

Vypadá to jako předčasná výměna velvyslance, který v očích Pekingu selhává.

Co si myslíte, že bude ČLR očekávat od svého dalšího velvyslance?

Čína bude od svého příštího velvyslance očekávat lepší mobilizaci vlivných českých politiků, známých svými propekingskými postoji, jako je třeba právě prezident Zeman. Někteří z nich, jako Jan Hamáček, odešli po prohraných volbách z politiky, ale mohou se do ní zase přímo či nepřímo vrátit, jako například Vojtěch Filip, který se právě stal předsedou nové česko-čínské obchodní komory.

Video  Václav Klaus exkluzivně v Blesku o zdravotních potížích i covidu  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Levsalonu ( 10. února 2022 08:56 )

Dobrý nápad. Vždyť Zeman se kymácí jako panda, co zrovna vrhla mladé.

sekebo ( 10. února 2022 03:46 )

Já bych Číňanovi dal na památku Klause i se Zemanem dohromady, ať si je odveze do Číny. Akorát to má 1 chybu, že se to neudálo před 30 lety !!!

ingmarie ( 10. února 2022 00:03 )

Klaus na ten dárek civí dost divně. Asi v životě neviděl čínskou plechovou p.andu

picoda ( 9. února 2022 22:55 )

sarina ( 9. února 2022 19:55 )

Tak si posluž, nikdo tě přece nepřemlouvá abys nezvracel a když se ti chce denně zvracet měl bys jít k lékaři, budeš muset na operaci. Přece když v ČR Čínský velvyslanec působil proč by se nemohl přijít SLUŠNĚ ROZLOUČIT? Každý NENÍ TAK arogantní a sprostý jak tady těch pár. Ani by ti to tak nevadilo, ale jen to že je Číňan už jen to slovo ti náramně vadí! Jak ubohé

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa