Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Polský premiér dorazil do Prahy. S Fialou podepsal dohodu o řešení vlivu těžby v Turówě

Aktualizováno -
3. února 2022
14:07
Autor: ČTK - 
3. února 2022
09:43

Do Prahy dnes přijel polský premiér Mateusz Morawiecki. Úřad vlády ráno oznámil, že bude jednat s předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS) o bilaterální spolupráci. Podle neoficiálních informací ČTK mají premiéři obou sousedních zemí podepsat smlouvu o podmínkách těžby v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic, kvůli němuž vede Praha s Varšavou spor. Polská tisková agentura PAP napsala, že vyjednávači obou zemí se ohledně dolu Turów dohodli a ve středu večer dohodu schválila polská vláda. Po jednání premiér Fiala oznámil, že s polským ministerským předsedou dnes podepsali mezistátní dohodu o řešení vlivu těžební činnosti v polském hnědouhelném dole Turów.

Morawiecki se s Fialou sešel dopoledne v Kramářově vile, ve 13:00 je ohlášena tisková konference na Úřadu vlády.

„Budeme dolaďovat poslední věci. Předpokládám, že tento těžký balvan v česko-polských vztazích se nám podaří odvalit,“ řekl před jednáním Fiala. „Věřím, že dnes,“ dodal. Po schůzce s Morawieckým vystoupil Fiala s detaily k podepsané dohodě. 

Polsko se podle Fialy v dohodě zavázalo mimo jiné k dostavbě podzemní stěny k zabránění odtoku podzemních vod z českého území, stavbě ochranného valu a dalším opatřením například k zlepšení ovzduší v regionu. Do dokončení těžební činnosti bude podle dohody zajišťován monitoring hlukové zátěže z dolu, kvality ovzduší, terénních pohybů a hladin podzemních vod. Bude též fungovat fond malých projektů k financování místních a regionálních projektů v oblasti životního prostředí, dodal Fiala.

Česko s Polskem se dohodly na náhradě téměř 1,1 miliardy korun za škody způsobené těžbou v dole Turów a na pětileté délce soudního dohledu, řekl Fiala. Částka 850 milionů korun v rámci kompenzací za těžbu v dole Turów půjde do Libereckého kraje, deset milionů bude náležet českému státu, řekl Fiala.

Agentura PAP už ráno s odvoláním na neoficiální zdroj uvedla, že v posledních dnech polští a čeští vyjednávači dolaďovali smlouvu o Turówu a dospěli k dohodě. Další podrobnosti k ní ale nesdělil. Server Onet připomněl, že dohodu musí parafovat obě vlády a že Morawiecki bude dnes v Praze jednat se svým českým protějškem.

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec doufá, že ČR ve smlouvě s Polskem o Turówu neustoupila z dříve vyjednaných podmínek ohledně výše kompenzace a výpovědní lhůty.

Koncem ledna Fiala řekl, že jednání s Polskem o Turówu je možné dovést k dohodě v řádu několika týdnů. Stejně jako Morawiecki, s nímž byl podle svých slov v kontaktu, chce dosáhnout kompromisní dohody přijatelné pro Českou republiku, Polsko i Liberecký kraj.

Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítají a zpochybňují i dopady na české území.

Spory o Turów se táhnou už 6 let

Generální advokát Soudního dvora Evropské unie dnes dal za pravdu české žalobě v kauze Turów. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí. Samotný verdikt unijní justice se očekává na jaře. Polsku se mezitím načítá pokuta za neuposlechnutí předběžného příkazu soudu zastavit těžbu, kterou se mu Evropská komise chystá strhnout z unijních dotací.

Polské úřady se provinily i tím, že o povolení k další těžbě včas neinformovaly českou stranu, uvedl advokát. Jeho stanovisko není pro soudce závazné, většinou k němu však přihlížejí. Soud by měl konečný verdikt vynést na jaře. Pokud by však česká strana v případě úspěchu probíhajících mezivládních jednání žalobu stáhla, soudci případ přestanou projednávat.

Česko podle návrhu smlouvy mezi oběma státy trvá na náhradě zhruba 1,22 miliardy korun za škody způsobené těžbou, Polsko nabídlo okolo 980 milionů korun. Spor, který se táhne už od roku 2016, trvá také u požadavku na desetiletou délku soudního dohledu. Varšava byla jen pro dvouletý dohled.

Český premiér Fiala dnes po jednání se svým polským protějškem oznámil, že Česko stáhne žalobu u Soudního dvora EU kvůli Turówu poté, co obdrží od Polska domluvené finanční prostředky. Dohoda mezi Polskem a Českem úplně nenadchla environmentální organizace. Podpis dohody o Turówu je podle Greenpeace protiprávní a dohoda neochrání české příhraničí a zásoby vody. Dohodu kritizují i další organizace.

 

Video  Kopečtí jsou kvůli polskému dolu bez vody. Koupat se chodí k sousedům 
Video se připravuje ...

sarina ( 4. února 2022 08:30 )

Když není z čeho krást "musíme se postarat" a MUSÍ SE VŠECHNO ROZPRODAT ABY BYLO Z ČEHO KRÁST!!!

Zdenek ( 4. února 2022 00:32 )

Hnědouhelný důl Turów zamořuje vzduch. Podívejte se na videu, kudy se toxiny šířily

Uhelný důl Turów ležící na hranicích Polska, Německa a Česka dlouhodobě znečišťuje ovzduší nebezpečnými toxiny. Ovzduší je natolik zamořené, že může podle odhadů vést k předčasnému úmrtí lidí. Nezisková organizace Greenpeace tento týden zveřejnila video, které ukazuje kudy se oblak znečištění z Turówa šířil během loňského května a června.

http­s://fr­ankbol­d.or­g/zpra­vodaj­/kate­gori­e/ak­tual­ne/hne­douhel­ny-dul-turow-zamoruje-vzduch-podivejte-se-na-videu-kudy-se-toxiny-sirily

Zdenek ( 4. února 2022 00:11 )

„Frýdlantská vodárenská společnost tehdy ucítila šanci, jak si pomoct k veřejným penězům na investice. Vodárenská síť na Frýdlantsku je v zoufalém stavu, mají tam časté velké úniky a nejsou schopní to opravit. V té studii proto navrhli opatření ve velikosti 2,3 miliardy, včetně přivaděče vody z josefodolské nádrže a další stavby jako nové vodovody a kanalizace,“ popsal pro Deník Referendum Josef Šedlbauer, který v libereckém zastupitelstvu reprezentuje opoziční Stranu zelených a do října loňského roku byl i krajským zastupitelem.....

Frýdlantská vodárenská společnost má velmi úzké vazby na ODS i STAN, které jsou součástí vládnoucí krajské koalice. Ředitel společnosti Petr Olyšar byl dlouholetým libereckým zastupitelem za ODS, náměstek hejtmana za stejnou stranu Dan Ramzer je předsedou představenstva společnosti. Dva místopředsedové dozorčí rady, Jaroslav Demčák a Vladimír Stříbrný, sedí zároveň v krajském zastupitelstvu za Starosty pro Liberecký kraj.

elIaella ( 3. února 2022 19:27 )

elIaella ( 3. února 2022 19:27 )

ty jsi šlapka toho autíčka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa