Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přehledně: Povinné testování skončí 18. února, kompenzace vláda zatím neschválila

Aktualizováno -
2. února 2022
14:49
Autor: ČTK, Mii, for - 
2. února 2022
06:44

Vláda Petra Fialy (ODS) kvůli průtahům ve Sněmovně přesunula své dnešní jednání do dolní komory. Ministři na něm schválili například zrušení povinného testování ve školách a firmách od 18. února, naopak zatím finální zelenou nedali covidovým kompenzacím pro podnikatele. Chtějí o nich ještě jednat s podnikatelskými svazy.

Co vláda schválila:

  • Testování ve školách skončí 18. února.
  • I testování ve firmách skončí 18. února.
  • Kompenzace pro podnikatele budou cílené. Nárok budou mít trhovci, hotely, cestovní kanceláře, ale také třeba organizátoři kulturních a sportovních akcí. Příští týden se ke kompenzacím vláda vrátí. 
  • Odklad účinnosti stavebního zákona.
  • Od středy bude možná pracovní karanténa v zařízeních ústavní nebo ochranné výchovy dětí.

Žáci základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách se od 17. ledna testují jedenkrát týdně. První dva týdny v lednu se děti testovaly dvakrát týdně. Kratší dobu se povinnost se týká studentů vyšších odborných škol.

Zaměstnavatelé mají od 17. ledna povinnost testovat všechny pracovníky dvakrát týdně antigenními samotesty. V případě pozitivity zaměstnanec odchází na pět dní do karantény. Lidé mají možnost podstoupit potvrzující PCR test, pokud je negativní, mohou se hned vrátit do práce. Z veřejného zdravotního pojištění je nově místo dvou testů hrazeno pět PCR testů za měsíc.

Smetená nutnost očkování pro vstup do hospod

Mezitím co ministři jednali, Nejvyšší správní soud zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Zásah soudu je časově odložený o sedm dní. Poté budou moci využívat restaurace a hotely všichni lidé, kteří aktuálně nevykazují příznaky onemocnění, včetně neočkovaných proti covidu-19.

„To rozhodnutí ukazuje jednu věc, která je důležitá (...) je správné, že se tady snažíme prosadit novelu pandemického zákona,“ reagoval na rozhodnutí soudu premiér Petr Fiala (ODS). Narážel tím na probíhající jednání Poslanecké sněmovny, která tento zákon právě teď schvaluje. Současné právní prostředí pro řešení pandemie je podle něj aktuálně nedostatečné.

Kompenzace pro podnikatele

Ministři zabývali i kompenzacemi pro podnikatele zasažené koronavirovými opatřeními. Podle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely (za STAN) se budou kompenzace dotýkat 11 tisíc subjektů. Těm bude zasílána cílená pomoc. Podpora se bude týkat vánočních trhovců či třeba hoteliéru, kteří evidují o 50 % menší zisk, než za druhý kvartál roku 2019. „Vykrývá to omezení, která nastala na konci roku,“ upřesnil Síkela s tím, že se ještě k debatám o kompenzacích vrátí vláda příští týden.Podle odhadů by na kompenzace mělo padnout kolem 3 miliard.

Stavební zákon až za rok

Vláda dnes projednávala opětovný návrh na odložení účinnosti části nového stavebního zákona. „My ten odklad účinnosti chceme schválit v parlamentu, ve Sněmovně a v Senátu co nejrychleji, a věřím, že není v zájmu opozice tento proces blokovat. Ta vůle mít tu funkční stavební řízení je u některých opravdová a u někoho deklarovaná,“ uvedl po jednání vlády předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. 

Odsunutí účinnosti dnes vláda posvětila. Podle Bartoše tím vláda získává čas, aby zákon upravila. Novelu zákona chce ministerstvo pro místní rozvoj předložit k řádnému jednání v tomto roce a podle něj bude věcná a bude opravdu řešit krize s bydlením a ve stavbách. Rýpl si například do megaúřadu, který měl vzniknout, ale podle Bartoše nic vlastně nevyřešit. Důraz bude více kladen na digitální prostor, jak podotknul Bartoš. 

Tisková konference po jednání vlády v Poslanecké sněmovně (2.2.2022) Tisková konference po jednání vlády v Poslanecké sněmovně (2.2.2022) | ČTK / Šimánek Vít

Dnes schválený materiál jen formálně upravuje předchozí předlohu koaličních poslanců, kterou se Sněmovna zabývala v polovině ledna. Opozice tehdy využila nepřítomnost některých koaličních zákonodárců a přerušila projednávání do 1. března. „Má obdobný obsah a účel jako zmíněný poslanecký návrh zákona. Provedeny jsou pouze úpravy formálního charakteru reagující na časový posun projednávání návrhu,“ uvedlo v návrhu ministerstvo.

Jednání po dlouhé noci

Novinářům při příchodu na jednání ministři řekli, že noc ve Sněmovně byla náročná. Díky párování, kdy se domluví na společné absenci zástupce vládní koalice s členem opozice, se alespoň několik hodin vyspali například šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, podobně jako Rakušan. Toho ještě dnes čeká cesta na jednání ministrů do Francie, počítá, že si odpočine v letadle.

Rakušan uvedl, že v úterý se výrazně posunulo jednání o letošním státním rozpočtu. „Ještě si k tomu v nějakém pracovním kolečku jednou sedneme. Domnívám se, že by nic nemělo bránit tomu, aby rozpočet na vládu šel příští týden,“ řekl. Nechtěl specifikovat, jak vysoké úspory našla vláda oproti návrhu předchozího kabinetu ANO a ČSSD. Dohodu by podle něj chtěl kabinet nalézt do konce týdne. „Bylo by to tak ideální, aby to bylo příští týden k projednání,“ doplnil Rakušan.

e.lesanova ( 2. února 2022 18:10 )

Kolik dětí má asi porušenou sliznici, chrupavku, dlouhodobým, nesmyslným testováním, sníženou vlastní imunitu díky dušení se v rouškách, kolik zdravotních problémů včetně psychických dopadů, se objeví??? Snaha o protahování restrikcí nemá oporu v zákoně, je to jen diletantismus a zvrácená potřeba "ovládat", nařizovat, omezovat, zasahovat do života milionů lidí... Naši bruselští poskoci jsou naprogramováni jen jako vykonavatelé povelů, bojí se udělat cokoli, aby asi nebyli "pokáráni"

Lea Fidlo Gharuba ( 2. února 2022 17:06 )

To co tady tato vláda předvádí je katastrofa.Nechali nás na pospas Nepředvedli nic a ještě ke všemu zrušili testování takže ve školách budou nakažený lidí a nic se nebude dít.OSTUDA

Jirik-ta ( 2. února 2022 15:41 )

to je drahota po ANO. Fiala je u vesla od vánoc Jako mohly by se přestat zaobírat covidem a zkusit hospodařit.

Jirik-ta ( 2. února 2022 15:38 )

ANO další slepenec. Jedině SPD a KSČM.

Jirik-ta ( 2. února 2022 15:37 )

už není kde brát testy končí Na vakcínu asi taky nebude škoda, byla to zábava

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa