Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rakušan ruší Hradu Mynářovu výjimku u žádostí o informace. Zřizoval ji Hamáček

Autor: ČTK - 
27. ledna 2022
16:12

Ministerstvo vnitra odmítlo přání Pražského hradu, aby byl odvolacím orgánem u odmítnutých žádostí podle informačního zákona v případě Hradu vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Výjimce pro Pražský hrad a další vysoké instituce původně resort pod vedením Jana Hamáčka (ČSSD) vyhověl. Současný ministr Vít Rakušan (STAN) Deníku N řekl, že tuto pravomoc vedoucímu kanceláře nevrátí.

Vicepremiér Rakušan (STAN) poslal na vládu přepracovaný návrh novely zákona o svobodném přístupu k informacím už bez výjimky pro Pražský hrad, která se v návrhu objevila za Jana Hamáčka (ČSSD), jeho předchůdce v křesle ministra vnitra.

Jestli státní instituce tají informace oprávněně, zřejmě bude nadále posuzovat Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Podle Deníku N je ÚOOÚ nyní v případě informačního zákona určen jako odvolací orgán u těch typů úřadů, u kterých není jasné, kdo je nadřízeným orgánem. Vedle Kanceláře prezidenta republiky se to týká také Parlamentu ČR či veřejného ochránce práv.

Záměr vyhovět Pražskému hradu dříve kritizovala část zákonodárců v čele s Piráty a Starosty a také protikorupční organizace, podle nichž šlo o Mynářovu prolobbovanou výjimku, píše server.

Rakušan tuto výjimku z původního návrhu vypustil. „To tak určitě chceme nechat, to se měnit nebude,“ uvedl ministr.

Dělbu moci jako důvod, proč by nemusel být ÚOOÚ odvolacím orgánem u informačního zákona, dříve jmenoval šéf ÚOOÚ Jiří Kaucký. Napsal, že z nynějšího systému by měla být vyjmuta moc zákonodárná, moc soudní a prezident republiky.

Vypuštění výjimky pro Hrad vítá poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí Oldřich Kužílek, který je spoluautorem zákona o svobodném přístupu k informacím. „Právo na informace je předpis, který se má dodržovat. A když ho někdo nedodržuje, je zase někdo, kdo to přezkoumá. O nic jiného nejde,“ podotkl Kužílek.

Ministerstvo vnitra novelu předkládá kvůli převedení evropské směrnice do českého práva. Za cíl si klade například zpřesnění pojmu povinný subjekt, tedy toho, kdo podle zákona musí informace na žádost poskytnout. Nově bylo ustanovení v zákoně nahrazeno taxativním výčtem povinných subjektů, jejich okruh se také rozšiřuje o veřejné podniky ovládané státem.

Video  Hradní kancléř Mynář při brífinku ke zdravotnímu stavu prezidenta Zemana  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

sekebo ( 29. ledna 2022 18:37 )

Ne příliš uvažující voliči a si spolu s paralyzovaným Miloušem svobodně zvolili i tohoto Mynáře, pro jehož chování, činy a vystupování se snad ani nedají najít slušná slova

sasa vs.cenzor ( 28. ledna 2022 08:37 )

Hloupý voliči sekty za ANO - Stemíku --- je logické, že s Novou Vládou Ti staří ministři a poradci vyletí jako Špinavé prádlo !

sasa vs.cenzor ( 27. ledna 2022 20:28 )

nejpřesněji - Slavia Consulting s.r.o. na Školské ... aby Vám to bylo jasné

sasa vs.cenzor ( 27. ledna 2022 20:03 )

kdybyste si nechtěli či nemohli vzpomenout tak jeho firma SLÁVIE

sasa vs.cenzor ( 27. ledna 2022 19:58 )

Miloši - Vráťo + Martine tohle jsem slíbil zesnulému Mirkovi Šloufovi který Vás všechny vytáhl na výsluní, a Vy jste nejen (ho) jako STVOŘITELE hodili přes palubu - a co budu Žít budu Vás LHÁŘE ARGUMENTAČNĚ bít !

na to vezměte JED !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa